Mechanisatie

Nieuws

Wielen in fronthef voor comfort

De Zweed Hans Kälvesten uit Vättern heeft een heel eenvoudig idee om het comfort van trekkers te verhogen op akkerland; de Comfort Rider 100.

De ComfortRider 100 is een frame met acht drukrollen verdeeld over twee sporen. Hangend in een dubbelwerkende fronthef is de vooras hiermee iets omhoog te tillen. Met een hydraulische topstang is het frame vlak te stellen. Net als een bandenpakker verlengt de Comfort Rider 100 in feite de wielbasis van elke trekker. "Dit werkt comfort verhogend", vertelt Kälvesten onder andere in het Zweedse blad Land Lantbruk. Daarnaast effenen de rollen het door de trekker te volgen spoor op geploegd land. Bovendien is er minder zijwaartse beweging. Het effect van de pendelende vooras verminderd immers doordat het trekkergewicht op het frontwerktuig rust. Dit alles bij elkaar resulteert volgens Hans Kälvesten in meer comfort of een hogere rijsnelheid bij gelijk comfort. Er is een uitvoering voor spoorbreedte 230 cm en 316. De ComfortRider 100 kan tevens dienen als frontgewicht met een massa van 330 kg. Kälvesten heeft patent aangevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.