Mechanisatie

Nieuws 769 x bekeken

Italië strijdt tegen 'piraterij' gewassen

Rome – Het Italiaanse ministerie van landbouw gaat de strijd aan tegen de inbreuk op het kwekersrecht en illegale vermeerdering door samen te werken met Breeders Trust en het Belgische AIB (Anti Infringement Bureau, bestrijdt de illegale vermeerdering van groentezaden). Zo worden de rechten van de zaad- en pootgoedveredelingsbedrijven beter beschermd.

Deze week is door deze partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het risico op – fytosanitaire – ziekten te voorkomen. De partijen gaan erop toezien dat Italiaanse boeren en tuinders enkel teeltmateriaal gebruiken dat aan alle kwaliteitseisen voldoet. Daarbij wordt inbreuk van het kwekersrecht hard aangepakt.

Het convenant voorziet erin dat de voedselwarenfraudedienst ICQRF en de keuringsdienst voor pootgoed en zaaizaden CRA-SCS met AIB en Breeders Trust doelgerichte acties gaan voeren.

Casper van Kempen, managing director van AIB: "Net als in veel andere sectoren blijkt dat privaat-publieke samenwerking heel effectief is bij het bestrijden van piraterij."

Geert Staring, algemeen directeur van Breeders Trust (dat illegaliteit en kwekersrechtelijke inbreukzaken bij pootaardappelen en graszaden bestrijdt) geeft aan dat regelmatig marktinformatie wordt uitgewisseld. "Ook worden trainingen gegeven en specialisten technisch begeleid bij de controles van gewassen."

Deze stap volgens de Italiaanse landbouwminister Maurizio Martina van cruciaal belang voor het concurrentievermogen van de Italiaanse agri- en food sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.