MechanisatieNieuws

Kentekenplicht trekkers op zijn vroegst in 2017

Den Haag – De kentekenplicht voor trekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid wordt op zijn vroegst pas in 2017 ingevoerd. Dat heeft minister Schultz gisteren in Tweede Kamer gezegd. “Het heeft te maken met zorgvuldigheid van wetgeving”, aldus Schultz tegenover de NOS.

Een jaar geleden riep de Tweede Kamer de minister op om de kentekenplicht in te voeren. Schultz was daar destijds zelf geen voorstander van. De Kamer wil echter de verplichting omdat de voertuigen dan beter kunnen worden gecontroleerd op verkeersveiligheid. Jaarlijks vallen gemiddeld zestien doden en komen honderd mensen in het ziekenhuis terecht door ongevallen met deze voertuigen.

PvdA-Kamerlid Kuiken, de initiatiefnemer, begrijpt niets van het oponthoud: “Het kenteken dient de veiligheid en is eerlijker voor alle weggebruikers. En het helpt de politie bij de handhaving. Het lijkt mij dat die wet wel eerder klaar kan zijn.”

VVD, CDA en ook LTO Nederland zijn tegen de kentekens. “De boer is geen melkkoe. Legt u deze oproep toch naast u neer”, vraagt CDA-Kamerlid De Rouwe aan de minister. Maar nu blijkt dat de kentekenverplichting in ieder geval nog jaren op zich zal laten wachten.

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat de ongevallen grotendeels worden veroorzaakt door onveilige trekkers: de bestuurder heeft geen goed zicht, de trekkers zijn in het donker slecht te zien voor andere weggebruikers en ze zijn vaak te breed. De tweede oorzaak is bestuurdersfouten.

Beheer
WP Admin