Mechanisatie

Nieuws 7 reacties

Valtra haalt kniktrekker uit ijskast

Suolahti - Valtra haalt het concept van de kniktrekker voor voorladerwerk weer uit de kast. In een verbeterde vorm. In 1999 introduceerde toen nog Valtra Valmet de X. Valtra haalde na de overname door Agco de X uit het programma. Nu gaat Valtra een verbeterde versie op de markt brengen, onder de naam XN.

De X was een kniktrekker met vaste vooras. Homologatie stond destijds een dubbele besturing niet toe. Bij de nieuwe XN speelt dit probleem niet meer. Die heeft niet alleen een knikkend frame, maar ook voorwielbesturing. Dit geeft de trekker niet alleen een nog betere wendbaarheid, maar maakt zelfs hondengang mogelijk. Dit kan heel handig zijn, bijvoorbeeld bij het voer wegschuiven bij een voerhek of bij schuifwerk langs een muur.

De knikbesturing is mogelijk op de viercilindermodellen N123, N143 en N163 Direct. De trekkers zijn 60 cm langer dan de standaard uitvoeringen en 300 kilo zwaarder. De gewichtsverdeling is 45 procent op de vooras en 55 procent op de achteras. Ze komen naar verwachting tegen het eind van dit jaar op de markt.

Laatste reacties

 • Mels

  Meer meer meer??????

 • rbolding

  Mooi concept, heb in 99 in Zweden op de eerste versie gereden.

 • johndeere6910forever

  Mooie foto van het concept het is wel handig die knikbesturing ben benieuwd hoe het gaat lopen er zal zeker een markt voor wezen

 • deer123

  Valtra is specialist in het leveren in oplossingen in trekkers waar andere merken niet aan denken..

 • bandiet

  Ik wil het zeker een keer proberen vooral de draaicirkel lijkt mij kleiner.

 • snip

  hondengang is ook mooi voor minder verdichting in de bodem

 • FH

  In 2004 heb ik bij Valtra een XM150 gereden (was toen de sterkste 4 cylinder op de markt). Je moet er even aan wennen. In die tijd bouwde Alo een speciale frontlader voor de XM, deze was zwaarder dan de standaard frontladers.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.