Mechanisatie

Nieuws 1013 x bekeken

Lemken boekt hogere omzet

Alpen – Mechanisatiefabrikant Lemken heeft in 2013 een omzet geboekt van 363 miljoen euro, 6 procent meer dan een jaar eerder. Zonder het effect van de splitsing van de verkooporganisatie Lemken en Stoll in Frankrijk was de omzet zelfs 10 procent gestegen. De Duitse producent van onder meer ploegen, cultivatoren en zaai- en spuittechniek spreekt van een 'goed resultaat' maar maakt niet direct winstcijfers bekend.

"Daarnaast berust deze positieve ontwikkeling op de goede inkomenssituatie van de landbouwers en loonwerkers. Zij investeren in professionele landbouwmachines om hun bedrijven toekomstbestendig te maken", constateert algemeen directeur Van der Ley. Dit geldt met name voor de Duitse thuismarkt, waar familiebedrijven een inkomensstijging van 11 procent zagen. Maar ook de vraag op de buitenlandse markten ontwikkelde zich zeer goed. Net als een jaar eerder was het buitenland goed voor 72 procent van de omzet.
In Frankrijk, de grootste akkerbouwproducent in de EU, werd een omzetstijging van 20 procent bereikt. In het Verenigd Koninkrijk groeide de omzet 45 procent. In Oost-Europa en Rusland bleef de groei beperkt tot 4 procent. Deze markt schommelt meer dan de West-Europese markt. De verkoop in Canada en de voor Lemken jonge markten van de VS en Zuid-Afrika was succesvol. Voor 2014 verwacht Van der Ley eenzelfde hoog omzetniveau, ondanks licht teruglopende, maar nog steeds hoge, producentenprijzen.
In de omzet zijn de sinds een jaar producerende Indiase fabriek in Nagpur en de onlangs gestarte assemblagefabriek in het Chinese Qingdao meegerekend. Beide vestigingen produceren machines voor de lokale markt. Lemken investeerde het afgelopen jaar 10,8 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. De komende vijf jaar investeert Lemken 50 miljoen euro in uitbreiding van de productiecapaciteit en verbetering van de logistiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.