Mechanisatie

Nieuws 2 reacties

Duitse mechanisatiefabrikanten draaien recordjaar

Frankfurt/Main- De landbouwmechanisatieindustrie in Duitsland heeft in 2013 voor 9 procent meer aan machines en apparatuur verkocht dan in het voorafgaande jaar. Dat laat fabrikantenfederatie VDMA Landtechnik weten.

De omzet van deze sector groeide daardoor naar 8,36 miljard euro: een nieuw record, zo stelt voorzitter Hermann Grabbers vast. De Duitsers deden het volgens hun eigen voorlopige berekeningen ook nog iets beter dan de wereldwijde mechanisatiebranche. Daarvan was de omzetgroei vorig jaar 7 procent. In alleen Europa bleef de groei bovendien steken op krap 5 procent.

Bijna de helft van de omzet van de Duitsers, ofwel 4,13 miljard euro (plus 16 procent ten opzichte van 2012), komt voor rekening van trekkers. Op Duitse bodem werden 63.600 eenheden vervaardigd, het op één na hoogste productiecijfer van de afgelopen 20 jaar. Los daarvan is ruim 60 procent van de in Duitsland gemaakte trekkers van het kaliber 90 KW (120 PK) en meer. Van de gemaakte trekkers werden er krap 50.000 in het buitenland afgezet. Belangrijkste afnemers zijn Frankrijk en de VS.

De omzet in het segment grondbewerkingsapparatuur groeide eveneens met 16 procent, de omzet van gewasbeschermingsmachines zelfs met 24 procent. In de overige segmenten was de groei daarentegen ééncijferig.

Voor het lopende jaar is VDMA getemperd optimistisch. Naar verwachting lopen de Franse en Amerikaanse markten iets terug, maar bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk en in Spanje is opmerkelijk herstel te zien, terwijl de binnenlandse markt het investeringsniveau handhaaft. Al met al voorziet VDMA geen nieuw record, maar een licht dalende omzet.

Laatste reacties

  • ed12345

    Het zou leuk zijn te weten wat er naar de VS en Frankrijk gaat
    Fendt en Deutz en hoeveel

  • ed12345

    Sorry ik heb even John Deere vergeten ,die zal wel voor de grootste export cijfers zorgen naar de VS en Frankrijk

Of registreer je om te kunnen reageren.