Mechanisatie

Nieuws 3836 x bekeken

Onderdelenhandel Kramp samen met Deens Grene

Varsseveld – De Nederlandse groothandel in van technische onderdelen en service mechanisatie-onderdelen Kramp in het Gelderse Varsseveld gaat samen met de Deense branchegenoot Grene in Kopenhagen. Dat hebben beide bedrijven donderdag bekendgemaakt.

Door de fusie ontstaat een bedrijf met een omzet van 625 miljoen euro dat actief is in het grootste deel van Europa alsmede in Rusland. Kramp is met een omzet van 445 miljoen euro de grootste van de fusiepartners. Doel is groei naar een gezamenlijke omzet van 1 miljard euro in 2017, goed voor een aandeel van ongeveer 16 procent van de Europese markt.

Beide bedrijven leveren technische onderdelen en service aan met name landbouwmechanisatiebedrijven. Allebei hebben ze een sterke groei doorgemaakt door de handel via internet. Kramp opende als eerste in de branche in 2001 een webshop. Grene is vooral actief in Scandinavië, de Baltische staten en Polen. Kramp is marktleider in onder meer Nederland, Duitsland en België. Op de Russische markt werken ze al enkele jaren samen in een joint venture. Beide bedrijven passen dan ook precies bij elkaar, aldus directeur en mede-eigenaar Eddie Perdok van Kramp, die aan het hoofd komt te staan van de holding waarin beide bedrijven worden ondergebracht. "We doen hetzelfde spelletje, hebben hetzelfde businessmodel."

Perdok verwacht dat de fusie voordelen betekent voor zijn klanten. Zo kan Kramps assortiment aangevuld worden met producten die Grene wel en Kramp nu niet voert. Voor het bedrijf verwacht Perdok synergievoordelen, wat de groeikansen verder vergroot. In landen in Zuid-Europa verwacht hij de sterkste groei, door ook daar het concept toe te passen van ‘vandaag gebeld, vannacht geleverd’. In Nederland verwacht Perdok te kunnen groeien door uitbreiding van zowel het assortiment als de dienstverlening.

De fusie komt tot stand door een ruil van aandelen. De Deense aandeelhouder Schouw, een beursgenoteerde investeringsmaatschappij, krijgt 20 procent van de aandelen van de holding. De Nederlandse eigenaren van Kramp – het management heeft nu 60 procent van de aandelen, de rest is van investeringsmaatschappij NPM Capital, die weer eigendom is van SHV Holdings – krijgen 80 procent. Daarbij krijgt Kramp Management via prioriteitsaandelen 51 procent van de zeggenschap. Beide bedrijfsnamen blijven bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.