Mechanisatie

Nieuws

Kubota: tot 200 pk vooral zelf ontwikkelen

Osaka - Kubota wil de afzet van trekkers in de landbouw in West-Europa opvoeren van 5.000 nu naar 10.000 in 2018. Het Japanse bedrijf blijft tot een motorvermogen van circa 200 pk zelf trekkers ontwikkelen, maar zoekt voor het zwaardere werk en maaidorsers partners voor samenwerking dan wel overname. Dat heeft Kubota bekendgemaakt op een persconferentie op haar hoofdkantoor in Osaka, waarvoor tientallen journalisten zijn ingevlogen.

De directie bevestigt dat voor het krijgen van een hoger marktaandeel, een sterk dealernetwerk met bredere productenlijn gewenst is. In Nederland leverde Kubota slechts 43 landbouwtrekkers af maar wel 120 compacttrekkers. De machines worden ingevoerd door De Vor in Achterveld.
Een fabrikant inlijven is de snelste en meest efficiënte stap voor Kubota om in Europa een sterk dealernetwerk en een hoog marktaandeel te krijgen. Zo klopte Kubota al aan bij onder meer het Italiaanse Same Deutz-Fahr en het Duitse Claas, maar beide familiebedrijven zien voorlopig van een verkoop af. De Amerikaanse bedrijven John Deere en CNH Global zijn aanzienlijk groter dan Kubota, en zijn daarom geen reële opties voor Kubota. Handelshuis Marubeni noemde eerder een overnamebudget van circa 1,8 miljard euro.
Vanaf 2014 zullen er ook oranje werktuigen van Kubota uit de Kverneland fabrieken rollen waaronder de Nederlandse Kverneland fabriek in Nieuw-Vennep. Kubota kocht het Noorse Kverneland in 2012. De naam Kverneland zal deels verdwijnen. In landen waar het Kverneland-dealernetwerk niet sterk of niet aanwezig is, zullen Kverneland-werktuigen als Kubota-oranje via het al bestaande Kubota-trekkernetwerk worden verhandeld.
Kubota maakte onlangs bekend vorig boekjaar een omzet te hebben gerealiseerd van 8,9 miljard euro, 16 procent meer dan een jaar eerder. De onderneming realiseerde een winstpercentage van 6 procent. Het bedrijf profiteert met exporten van de verzwakte yen maar de zwakte van de munt maakt buitenlandse overnames juist duur.

Jan Cees Bron en Bas van Hattum

Of registreer je om te kunnen reageren.