Mechanisatie

Nieuws 2610 x bekeken

John Deere stelt verkoopprognose naar beneden bij

Moline – John Deere verwacht dat de omzet met landbouwmachines dit gebroken boekjaar circa 5 procent toeneemt. Eerder ging de grootste trekkerfabrikant ter wereld nog uit van een omzetstijging van 6 procent, maar kredietverlening aan boeren blijft een probleem, terwijl koud en nat weer heeft geleid tot een vertraagd zaaiseizoen in de VS.

Het boekjaar van het bedrijf uit Illinois loopt tot en met oktober. John Deere gaat er vanuit dat verkopen in de EU met circa 5 procent zullen dalen, deels omdat de eurocrisis leidt tot pessimisme in de Eurozone, maar ook in het Verenigd Koninkrijk wordt minder verkocht omdat vorig jaar de oogst van veel teelten ernstig tegenviel. Boeren maken pas op de plaats voordat ze geld uitgeven, aldus topman Samuel Allen. Europa is na de VS de belangrijkste markt voor John Deere.
De nettowinst van John Deere nam in het afgelopen kwartaal toe van 1,06 naar 1,08 miljard dollar (839 miljoen euro). Daarmee ligt de winst per aandeel, 2,76 dollar, net iets hoger dan het gemiddelde onder analisten die zijn geraadpleegd door financieel dienstverlener Bloomberg. De winst was zelfs 2,90 dollar per aandeel geweest wanneer John Deere geen 56 miljoen dollar extra verloor vanwege een belastingaanslag voor haar Duitse dochterbedrijf.
De omzet steeg met 9 procent tot 10,91 miljard dollar (8,48 miljard euro). Allen houdt ondanks de wat minder dan verwachte groei vast aan het doel met het totale bedrijf, dat ook bouwmachines maakt, in 2018 een jaaromzet te realiseren van 50 miljard dollar. John Deere gaat er vanuit dat na een lastig 2013 de vraag naar voedsel dusdanig prijzen voor landbouwproducten ondersteunt, dat boeren durven investeren.
John Deere concurreert in Nederland vooral met New Holland en Fendt, een merk van Agco.

Of registreer je om te kunnen reageren.