Mechanisatie

Nieuws 8 reacties

Kemper hakselt met twintigrijige maisbek

Is de markt in 2020 rijp voor een twintigrijige maisbek? Dat is de vraag die de Duitse machinefabrikant Kemper zich stelde. Het bedrijf bouwde een werkend studiemodel om de meningen te peilen.

De trend naar bredere voorzetstukken is al decennialang bezig. Vandaag de dag levert Kemper twaalfrijers, concurrent Krone gaat tot maximaal veertien rijen. Kemper komt nu met de overtreffende trap; een twintigrijige maisbek met een werkbreedte van 15 meter. Dit gigantische ding is deze dagen te zien op de Agritechnica in Hannover (D.). Om te bewijzen dat zelfs de huidige generatie hakselaars er technisch mee uit de voeten kan, toog de fabrikant eerder al naar het veld. De video is hieronder te zien.

Kemper wil vooral met klanten in gesprek: wat is een zinvolle werkbreedte en waar ligt de grens van de groei in breedte?  De vraag naar maisbekken breder dan twaalf rijen is nu nog niet zo groot, volgens hoofd verkoop Georg Wigger. "We merken wel dat motorvermogens nog altijd stijgen en dat klanten meer capaciteit willen." Een nadeel: het studiemodel is niet opklapbaar en moet dus op lengtetransport achter de hakselaar.

Laatste reacties

 • johndeere6910forever

  Mooi filmpje hoe hard ga je met deze bek door de rij ? Zal wel wat weze in duitsland of amerika

 • m.en.mh.miedema

  Hoe kun je dan nog de maiskuil goed vastrijden? Als een hakselaar met 6 rijen voluit kan hakselen kun je hem met een shovel al amper meer bijhouden, bij meer rijen moet je al in 2 silos met 2 shovels/trekkers werken, anders is het 'op een bult zetten'ipv vastrijden.

 • ed12345

  Als ik al die wielen naast elkaar over het veld zie rijden lopen de rillingen over m'n rug

 • NwZwervel

  een 'normale' silagewagen (die de grond ook nog een beetje in takt laat) is dan vol met ca. 150m. wat betekent dat op veel percelen dan meer gereden gaat worden met volle vrachten mais (van het achterste deel altijd 'vol' naar voren).
  grote onzin dus zo'n brede bek (en in voorkomende gevallen een reden een andere loonwerker te kiezen).

 • koestal

  Deze machine heeft wel een hele grote bek

 • Jan-Zonderland

  Nou eerst maar eens weer rupsen zoeken voor de hakselaar.
  Wat een onzin zo'n bek,
  De capaciteit van een hakselaar wordt m.n. bepaald door het motorvermogen en niet door de breedte van de bek. Met de tot nu toe bestaande techniek van tot 12 rijige bekken kun je de grootste hakselaar wel stil krijgen dunkt me.
  Over de kwaliteit van het aanrijden van de kuil laten we het maar niet meer hebben, is niet belangrijk meer!?!?!?!?!?!?!

 • jakobisx

  groter dus minder tijd verloren ,en gauw naar een andere klant

 • josrodenburg

  wat een aanwinst!! nu drie kuilhopen tegelijk vullen en met drie shovels 8 karren erbij waar gaat dit naartoe? tip maak een bek van 20 meter dan kun je halverwege nog omkeren, met 15 meter is de draaicirkel nog wat krap.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.