Mechanisatie

Nieuws 2595 x bekeken 3 reacties

Robots verzorgen rundvee van de toekomst

Biddinghuizen - Bij het paviljoen Stal van de Toekomst komen in een weiland diverse robots in actie. Wageningen UR en Dairycampus geven een kijkje in de toekomst. De koeien lopen in de wei, waarbij mobiele robots ze opzoeken om hen te melken en de mest op te vangen. Aan de hand van sensoren in de koe en gps-plaatsbepaling weten de robots vooraf wanneer ze moeten uitrukken. Restgras wordt gemaaid door een derde robot en via raffinage verwerkt tot vezels en energie.

Laatste reacties

  • rene.dijkman

    Wel handig als die koeien dan mooi blijven stil staan, wachten op hun beurt en hun mest ophouden tot de robot ter plaatse is. Ook zal de grasmat nog even moeten wennen aan het draaien van de rups. Maar....het idee is goed.

  • joannes

    Als je even nadenkt kan je veel bedenken! De melk en arbeid zullen wel heel duur moeten worden voordat een robot ze kan verzorgen. Of die robot moeten zo goedkoop en snel worden dat ze kunnen concurreren. Een andere vorm om zoiets af te dwingen is natuurlijk regulering. Wanneer een koe niet meer zijn behoefte mag doen in de vrije natuur heb je uiteindelijk robots nodig om nog melk en vlees te produceren in die vrije natuur. Wat ook kan is: dat men de weide zo duur wil maken dat men niet meer om een Megastal heen kan. Alleen de luxe koeien zien dan nog maar de luxe weide! Dit soort ¨out of the box¨ denken wordt hopenlijk niet gesubsidieerd want daar is nu geen geld voor laat staan robots in de wei!

  • W Geverink

    Positief denken Joanes. Als je na drie weken welverdiende vakantie de stal in stapt is het alsof je nooit bent weggeweest. De melkrobot heeft gemolken de voerrobot heeft gevoerd, de mestrobot heeft geschoven, De bekaprobot heeft een zootje koeien bekapt, de insemineer robot heeft de tochtige koeien te grazen genomen en ga zo maar door. Er gaat niks boven werkplezier toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.