Mechanisatie

Nieuws 7009 x bekeken 6 reacties

Nieuwe frontrooier van APH Noord

Samenwerkingsverband APH Noord werkt aan frontrooier die past bij een getrokken wagenrooier.

APH Noord werkt aan een nieuw type frontrooier. De aardappelrooier, de Tolmac MT14, is specifiek bedoeld om te rooien in combinatie met een tweerijige wagenrooier of bunkerrooier die midden achter de trekker rooit. De frontrooier bestaat uit twee rooielementen. Beide rooielementen rooien een enkele rug op, in feite de eerste en de vierde rug voor de trekker, tussen de rooielementen blijven twee ruggen liggen. Hiertussen komen de aardappelen uit de buitenste ruggen te liggen. De rooier achter de trekker kan dan de middelste twee ruggen oprooien en tegelijk de aardappelen uit buitenste twee ruggen opladen. Zo kan de teler altijd op brede banden rooien en kunnen vier rijen ineens gerooid worden, wat een flinke capaciteitsverhoging oplevert. Zeker op lichte grond.
Hydraulische aandrijving
De rooier is volledig hydraulisch aangedreven via een hydropomp op de frontaftakas van de trekker. In de cabine is de snelheid van de rooimatten traploos instelbaar. De rooier is niet voorzien van diabolorollen maar van grote loopwielen met hydraulisch aangedreven schijven. Na de rooimat zorgt een dwarsbandje voor de afvoer naar het midden.
De rooier is vooral bedoeld om te rooien op lichte gronden. Vanwege de grote lengte van de totale combinatie, kan eigenlijk alleen op percelen gerooid worden met kopakkers.
Drie machines verkocht
De machine wordt ontworpen en gebouwd door landbouwmechanisatiebedrijf Tol uit Slochteren (Gr.), die aangesloten is bij APH Noord. De onderdelen komen voor een belangrijk deel van Kramp en Granit Parts. De machine wordt uitgebracht onder naam Tolmac (Tolmachines). De rooier gaat rond de 30.000 euro kosten. Ondertussen zijn er al drie machines verkocht die in de Veenkoloniën, in de zetmeelaardappelen, gaan draaien. De rooier is een aanvulling op de andere frontrooier van Tolmac, de MT12, die in verstek werkt, en past bij de bunkerverstekrooiers.

Foto

Laatste reacties

 • Oldenziel makelaars

  Ik vind dit een super uitvinding

 • Mels

  Op GPS planten en een Grimme 3rijer kopen is goedkoper wendbaarder en grotere capaciteit.

 • agropak

  lijkt mij een waardeloze constructie als je cap. wil verhogen pak dan een 4 rijige voorraadrooier met zijafleg, dit in een aparte werkgang Zoals gebruikelijk in noord amerika

 • jan10

  Super ding, kan je mooi op dikke banden blijven rijden in het midden van het bed.
  Niet iedere teler plant immers op GPS.

 • agropak

  dit 'geval' is net zoiets als de duwploeg die een aantal jaren geleden zijn intrede deed. Onbestuurbare constructie !

 • ppsmit

  Heb de machine vanaf een afstandje bewondert.
  Proficiat voor het construeren van zo'n machine! Dit werkt vele malen efficienter dan een voorraadrooier, gezien arbeidsbesparing en beschadiging.
  Ook wanneer men en een nieuwe wagenrooier+frontrooier zou aanschaffen is men de helft goedkoper met wellicht iets minder capaciteit, maar in iedergeval een heel stuk meer dan een 2 rijer. Bovenstaande reactie over onbestuurbaarheid lijkt mij kort door de bocht, men werkt hier immers niet met diabolo's, daarnaast met grote loopwielen. enkel voordelen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.