Mechanisatie

Nieuws 1944 x bekeken

Duitse landbouwmachinefabrikanten blijven optimistisch

Frankfurt am Main - De Duitse landbouwmechanisatie-industrie houdt vast aan een positieve kijk op de conjunctuurontwikkeling in deze branche. Wereldwijd verwacht fabrikantenfederatie VDMA Landtechnik in het lopende jaar een verdere stijging van de omzet naar 86 miljard euro. Dat is een plus van 6 miljard ten opzichte van het ook positief verlopen 2011 en rond de 25 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.

De groei berust op twee factoren: een herstel van de investeringsbereidheid van boeren na de recessie van 2009/10 en een uitbreiding van de productiecapaciteit in de drempellanden. Daar is een groeiende investeringsbehoefte in de landbouw. "De landbouwgrondstoffenprijzen vertonen momenteel weliswaar een licht dalende trend, maar de markt wordt desondanks gesteund door een over het geheel bekeken krappe aanbodsituatie," zo vindt VDMA Landtechnik in zijn nieuwe economische rapport. Tevens erkent de federatie dat de groei na twee jaar met hoogconjunctuur aan het afzwakken is. "De Europese industrie merkt dat al aan de orderingang. Met de bestaande orders wordt de productie echter nog relatief lang benut – de reikwijdte ligt in West-Europa bij drie maanden. Voor het komende jaar kan de branche op een blijvend hoge investeringsbehoefte inzetten, vooral in Midden- en Oost-Europa, maar ook in Azië."

Of registreer je om te kunnen reageren.