Mechanisatie

Nieuws

Vijftraps powershiftbak ook voor lichtste Valtra-N

Valtra komt in de onlangs geïntroduceerde derde generatie N-serie met een nieuwe transmissie-optie. Klanten kunnen in de lichtere modellen in HiTech-uitvoering naast de bestaande drietraps powershiftbak nu ook kiezen voor een vijftrapsvariant.

Deze transmissie is alleen te krijgen op de twee lichtste 4,4 liter-modellen in de N-serie, de N113 met 91 kW (124 pk) en de N123 met 99 kW (135 pk). Deze modellen zijn niet leverbaar met de Direct-cvt-transmissie. Bij de zwaardere modellen in de serie (N143 en N163) kunnen klanten al langer kiezen voor een vijftraps powershiftbak. Dat zijn trekkers in de Versu-uitvoering; in de lichtere modellen werd deze niet aangeboden. Het is niet bekend of de nieuwe transmissie in de HiTech5-modellen technisch gelijk is aan de bestaande vijftraps powershiftbak.

De transmissie in de HiTech5-modellen schakelt ook de groepen automatisch. De bak gedraagt zich verder als een automaat. Bij een vooringesteld toerental schakelt de bak naar de volgende powershifttrap. Bij indrukken van het gaspedaal is er een kickdown-functie. De bak schakelt terug om in vol vermogen door te trekken. Daarnaast is er een cruise-controlfunctie. Ook ontkoppelt de bak automatisch wanneer de bestuurder bij lage snelheid op de rem trapt.

 

Geen versnellingshendels
In de cabine zitten geen versnellingshendels meer, enkel een handvat met drukknoppen waarmee de transmissie is te bedienen. De HiTech 5-transmissie heeft  20+20 snelheden of als optie 30+30 wanneer de kruipbakoptie wordt genomen. Ook is er de mogelijkheid om de transmissie te combineren met een vloeistofkoppeling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.