Mechanisatie

Nieuws 6 reacties

‘Tekort goed geschoold personeel dreigt’

Nieuwegein - De Federatie Agrotechniek en het Centraal Orgaan Mechanisatiebedrijven (COM) hebben met onderwijsinstellingen een convenant gesloten dat moet leiden tot een substantiële toename van goed geschoold personeel. Volgens branchemanager Theo Vulink van de Federatie dreigt zonder ingrijpen binnen 5 jaar een tekort, wat de sector geld kost.

De partijen willen samen de opleidingsstructuur verbeteren en de instroom van leerlingen bij technische opleidingen bevorderen. “Leerlingen en ouders denken dat in technische beroepen geen doorstroming naar leidinggevende of beter betaalde functies mogelijk is. Bovendien heerst het idee van vieze handjes. De schoonheid van techniek, waarmee toch mensen op de maan zijn gezet, wordt onvoldoende onderkend.”

Nu wordt bij leerlingen in het VMBO te weinig begrip voor de technische voorzieningen om hen heen bijgebracht. In tegenstelling tot bij de oude LTS wordt meer waarde toegekend aan theorie dan aan praktijk. “En de kennis die men opdoet, is vaak te generiek.” Leerlingen die toch een technische leergang in het MBO kiezen, doen onderweg te weinig competenties op. "Ze zijn daardoor vaak ongeschikt voor kaderfuncties."
Volgens Vulink zijn de statussen van technische diploma’s niet altijd gelijk of duidelijk. “Er moet een helder beeld worden geschapen. Bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat een bepaald diploma een bepaalde kennis of kunde garandeert.” Wanneer het dreigende tekort niet wordt voorkomen, zal de sector aan kracht inboeten. Andere oplossingen, zoals de inzet van meer modulaire machines die ook door minder geschoold personeel kunnen worden onderhouden, komen dan in beeld. Maar de ontwikkeltijd en de gevolgen voor de service van de klant zijn onduidelijk.

Laatste reacties

 • somporn

  Met een technisch beroep,ondanks meerdere jaren extra scholing wordt er toch nog steeds neer gekeken op je door het kantoorpersoneel die denken, ach die lopen in werkkleding dus dat zullen wel sukkels zijn.
  De beste vaklui in de werkplaats verdienen maximaal het salaris van de laagst opgeleide op het kantoor.
  Dus zorg eerst maar eens voor meer waardering en betere salarissen.

 • trekker123

  You get what you pay....

 • Demeter Griend

  Met een goed verhaal kom je het verst. Ik had al snel in de gaten dat hard fysiek werken weinig opleverde, behalve je erg brak voelen. Dit zie je overal binnen onze maatschappij terug.

 • pieter p

  Er moet eerst maar echt een tekort komen aan het personeel die juist ervoor zorgen dat de maatschappij draait.
  Met alleen maar achter een computertje zitten op een stoeltje komen we er niet.
  Het is nog steeds zo geweest en zal ook wel eerst zo blijven, maar mensen die het hardst en zwaarste fysieke werk doen worden altijd slecht betaald en ondergewaardeerd.

 • frans64

  waneer je een kind moet helpen bij een beroepskeuze dan kan je het beste niet adviseren om monteur te worden je wordt niet goed betaald en je klauwen worden vuil en je rug krom en je wordt aangezien voor minderwaardig door kantoormensen

 • Bison

  Monteurs bestaan bekant niet meer deze dagen,echt repareren kunnen ze geeneens meer.
  Component vervangers noem ik ze.
  Het is ook geen gein meer om aan hedendaagse machines te moeten sleutelen,ze zijn veel te compact om ergens normaal bij te kunnen.
  IMO De monteurs moeten net zo veel verdienen als the best betaalde kantoorfrik,tenslotte zonder goeie vaklui legt de tent stil.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.