Mechanisatie

Nieuws 4047 x bekeken

John Deere valt tegen, maar blijft optimistisch

Moline – De kwartaalcijfers van John Deere vallen tegen, maar de machinebouwer verwacht voor het lopende fiscale jaar een omzetgroei van 5 procent en een winstgroei van 140 miljoen dollar. Het investeringsvehikel van beursgoeroe Warren Buffett, Berkshire Hathaway, nam alvast een serieus belang in het bedrijf uit Illinois.

Het afgelopen kwartaal boekte John Deere een winst van 688 miljoen dollar (533 miljoen euro), 3 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. De nettowinst steeg over het hele gebroken boekjaar 9 procent tot 3,06 miljard dollar (2,37 miljard euro), terwijl analisten rekenden op ten minste 3,2 miljard dollar.
De omzet nam in het kwartaal 14 procent toe tot 9,79 miljard dollar (7,58 miljard euro) terwijl op jaarbasis een groei van 13 procent wordt geboekt. John Deere maakte fors meer kosten dan begroot. Dat komt volgens het bedrijf door de introductie van een nieuwe, meer complexe combine die grote aanpassingen op productielocaties vereiste dan verwacht. Deze problemen zijn volgens John Deere nu opgelost.
John Deere verwacht dat de vraag naar landbouwmachines in fiscaal 2013 10 procent toeneemt in Latijns-Amerika en licht stijgt in landen als Rusland, Oekraïne en Kazachstan. De verkopen blijven in de prognoses gelijk voor in Noord-Amerika en Azië en voor de EU worden gelijke tot 5 procent dalende verkopen verwacht.
Berkshire Hathaway heeft recent een groot aantal aandelen gekocht John Deere gekocht. Hoeveel is onduidelijk, maar in totaal bezit het bedrijf 3,98 miljoen aandelen John Deere. Berkshire Hathaway beschouwt de landbouw als een groeimarkt. Eerder nam een dochter van het bedrijf uit Nebraska de Nederlandse producent van slachtlijnen Meyn over.

Of registreer je om te kunnen reageren.