Mechanisatie

Nieuws

Voederanalyse tijdens hakselen bij Claas en JD

Zowel John Deere als Claas introduceren op de hakselaar een techniek die het mogelijk maakt om tijdens het hakselen het suiker-, zetmeel-, eiwit- en ADF (onverteerbare ruwe celstof) gehalte te meten.

De meting hiervan vindt plaats in de lospijp met behulp van NIR-techniek. NIR staat voor ‘nabij infrarood’; licht analyseert dus het voer, net als bij de laboratoriummethode. Ook het vochtgehalte wordt op dezelfde wijze gedaan.

Bij John Deere valt deze analyse onder zijn zogenoemde HarvestLab en is tot stand gekomen in samenwerking met de firma Jena, die hier al veel ervaring mee heeft. Zowel Claas als John Deere heeft techniek aan boord waarmee de haksellengte constant wordt aangepast op basis van de gemeten vochtigheid. Doordat gegevens direct voorhanden zijn, kunnen veehouders hier later hun rantsoen op aanpassen en desgewenst meteen tijdens het inkuilen nog besluiten om kuiltoevoegmiddelen te gebruiken, of juist niet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.