Mechanisatie

Nieuws

Elektrisch aangedreven as bij Fliegl

Onder de naam Power DriveElect komt Fliegl Agrartechnik met een elektrisch aangedreven as. De as levert tractie onder bijvoorbeeld Fliegl-silagewagens.

Aangedreven assen onder aanhangers is natuurlijk geen nieuws. Diverse fabrikanten passen zowel hydraulisch als via de aftakas aangedreven assen toe. Volgens Fliegl is het rendement van een hydraulische aandrijving echter laag. Bij een mechanische aandrijving valt het niet altijd mee om trekker- en aanhangeraandrijving synchroon te laten lopen. Toch ziet de fabrikant wel wat in aangedreven assen onder een trailer. Hierdoor kan er een lichtere trekker gebruikt worden, wat resulteert in een hoger netto-laadvermogen van de combinatie en een lager brandstofverbruik. Een elektromotor biedt volgens Fliegl uitkomst. De trekker moet daarvoor wel voorzien zijn van een generator.

Beren op de weg

Toch zijn er nog wel wat beren op de weg. Zo komt Fendt met een generator die gelijkstroom levert, terwijl John Deere al gekozen heeft voor wisselspanning. Om een aanhanger voor beide trekkers geschikt te maken zou een kostbare omvormer nodig zijn. Dat maakt de techniek alweer vrij kostbaar. Toch heeft de fabrikant vertrouwen in de techniek. Fliegl verwacht binnen vijf jaar zelfs een silagewagen te bouwen met een volledig elektrische aandrijving.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.