Mechanisatie

Nieuws

Robottrekker zonder bestuurder

Het Amerikaanse bedrijf Kinze bouwde een standaard John Deere-trekker om tot robottrekker. Zonder bestuurder rijdt deze het graan van combine naar kopakker.

Kinze bouwt in principe vooral overlaadwagens. Door deze steeds groter te maken kan één persoon meer graan verzetten. Die weg is echter niet eindeloos te bewandelen. Samen met Jaybridge Robotics ontwikkelde het bedrijf daarom deze autonome trekker. Een bestuurder is nu overbodig. Door verschillende sensoren te combineren met RTK-gps en een draadloos netwerk kan de trekker zelfstandig rijden.
De trekker kan volgens de bouwers zelf nadenken en beslissingen nemen. Door de signalen van de verschillende sensoren te combineren kan een computer met speciaal ontwikkelde software afwegingen maken. De trekker weet hierdoor bijvoorbeeld of het gescande obstakel een achtergebleven tarweplant is of juist een paaltje, en past daarop de besturing aan.

In onderstaand filmpje legt het bedrijf uit hoe de trekker werkt.

Technische uitleg

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.