Mechanisatie

Nieuws 828 x bekeken 1 reactie

Kverneland bijna Japans

Nadat bekend werd dat Kubota gaat proberen alle aandelen van Kverneland te kopen, mengden ook CNH en het Chinese Chery zich in de strijd om Kverneland te kopen.

Nu Kverneland bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Jen Ulltveit-Moe echter bekend heeft gemaakt dat hij zijn 31,8 % van de aandelen verkoopt aan Kubota, lijkt het Japanse bedrijf de strijd in haar voordeel te beslissen. Het kost de Japanners echter wel een miljoentje of 40 meer euro’s dan ze aanvankelijk hadden gedacht. Het eerste bod van Kubota bedroeg 8,5 Noorse Kroon per aandeel, maar Ulltveit-Moe heeft nu verkocht tegen 10,5 NOK per aandeel. De totale overname som gaat daarmee voor de Japanners omhoog van € 170 miljoen naar € 210 miljoen.

Kansen in de landbouw

Helemaal officieel is de overname nog niet, want Kubota wil minimaal 66,7 procent van de aandelen verwerven. Dat willen de andere partijen ook, maar nu Kubota al 31,8 % heeft, wordt het voor CNH en Chery bijna onmogelijk om nog aan 66,7 % te komen.
Kubota ziet veel kansen in de landbouw, omdat de groeiende wereldbevolking toch gevoed moet worden. Het heeft een sterke positie in de mechanisatie van de rijstteelt, en wil dat met de overname van Kverneland op termijn ook bereiken in de overige landbouwmechanisatie.

Foto

Arend-Jan Blomsma

Eén reactie

  • no-profile-image

    Sander

    Ik gun CNH het het meest

Of registreer je om te kunnen reageren.