Mechanisatie

Nieuws

Rijdend bandendruk variëren

Assenfabrikant Dana heeft een bandendrukwisselsysteem ontwikkeld dat is geïntegreerd in de assen op trekkers en rijsnelheidsafhankelijk werkt. Dana noemt het systeem het CTIS.

CTIS (Central Tire Inflation System) bestaat uit een compressor en een drukvat dat via leidingen door de as en velg de spanning van zowel de voor- als achterbanden kan aanpassen. Dat is handig. Op het veld isbijvoorbeeld een lage bandenspanning, circa 0,6 bar, vereist om insporing te voorkomen, terwijl op de weg bijvoorbeeld 2 bar nodig is, zodat de band niet onnodig slijt en de gewichten kan dragen. Bijzonder aan CTIS is dat een rijsnelheidsensor is geïntegreerd. De sensor meet de rijsnelheid en past daarop direct de bandenspanning aan. Het systeem pompt dus automatisch de banden op, zodra de trekker op de weg op snelheid komt en laat de bandenspanning zakken bij veldwerk. Het systeem is in transportstand wel beveiligd, bij een stoplicht lopen de banden dus niet langzaam leeg.

2012

De nieuwe Spicer 970-vooras met CTIS van Dana is geschikt voor trekkers van 175 tot 265 kW en komt in 2012 op de markt. Dana wil niet zeggen welke trekkermerken het systeem hebben ingekocht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.