Mechanisatie

Nieuws 2 reacties

Alleen pk’s vermelden bij trekkers verboden

De Stichting Reclame Code verbiedt het enkel vermelden van de pk’s bij advertenties voor nieuwe of gebruikte auto’s. Dit geldt ook voor trekkers.

Volgens de Stichting Reclame Code zijn er in 2011 diverse klachten ingediend tegen reclame-uitingen voor personenauto’s waarin het motorvermogen uitsluitend in pk’s werd uitgedrukt. Dat zou verwarrend zijn. Op grond van de Nederlandse Reclame Code en de wet (art. 2 Metrologiewet) heeft de Reclame Code Commissie nu besloten dat het vermogen van een personenauto (of ander voertuig) dient te worden uitgedrukt in de juiste meeteenheid Watt.

Ook landbouwvoertuigen

Het besluit is van toepassing op alle motorvoertuigen, dus ook die met een beperkte snelheid, zoals trekkers. Ook bij het adverteren met zowel nieuwe als gebruikte trekkers is het vermelden van het aantal pk’s alleen toegestaan in combinatie met overeenkomend motorvermogen in Watt. Dus bijvoorbeeld 140 pk (103 kW). Of andersom: 103 kW (140 pk).

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan Zonderland

    Het lijkt erop dat de reclame code commissie weer zijn best doet om haar eigen bestaansrecht te rechtvaardigen. Als er nu enkele DUIZENDEN klachten waren binnengekomen over dit "gigantische" onrecht, dan had ik mij er wat bij voor kunnen stellen maar nu lijkt het meer op spijkers zoeken op laag water. Het is wel zo dat de officiele eenheid voor kracht cq vermogen watt is maar na vele jaren proberen deze eenheid algemeen aanvaard te krijgen blijkt dit maar niet te lukken bij het grote publiek. Wat is er dan mis mee om gewoon het begrip pk te blijven gebruiken? Het begrip pk is zo diep geworteld en zegt het gemiddelde individu nu eenmaal meer dan het begrip kW.

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Weer een leuke regel om eens flink te gaan overtreden, eens kijken wat de sancties zijn. kW wordt in de praktijk nooit wat, simpelweg omdat pk een hoger getal is. 140 pk klinkt toch veel mooier dan 103 kW. Ook fabrikanten gaan er niet in mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.