Mechanisatie

Foto & video laatste update:1 okt 2019

Zwaargewichten te zien op Farm Progress Show

De Farm Progress Show in Decatur, Illinois (VS) trok deze editie 150.000 bezoekers. Een impressie van imposant materieel.

Foto

 • Op de jaarlijkse Farm Progress Show draait het vooral om de velddemonstraties waar grote combine’s en kniktrekkers hun kunsten vertonen. De ‘rowcrop’-trekker wordt steeds geavanceerder en sterker. Hoewel enkele nieuwelingen hun opwachting maakten, was het vooral erg druk bij de klassieke zwaargewichten. Maar er zijn dit jaar ook zeker drie echte primeurs. - Foto's: Mark Pasveer

  Op de jaarlijkse Farm Progress Show draait het vooral om de velddemonstraties waar grote combine’s en kniktrekkers hun kunsten vertonen. De ‘rowcrop’-trekker wordt steeds geavanceerder en sterker. Hoewel enkele nieuwelingen hun opwachting maakten, was het vooral erg druk bij de klassieke zwaargewichten. Maar er zijn dit jaar ook zeker drie echte primeurs. - Foto's: Mark Pasveer

 • Zoals eerder al aangekondigd heeft het Japanse Kubota een trekker met meer dan 200 pk aan het publiek voorgesteld op de FPS. Kubota gaat dit model bouwen in Winnipeg, Canada. Een samenwerking met het Canadese Versatile (onderdeel van Rostselmash) heeft de Japanners meer grip op de Noord-Amerikaanse markt gegeven en de mogelijkheid om snel te produceren. De M8-211 levert 210 pk met zijn Cummins-zescilinder, een 6,7 liter grote Fase V-dieselmotor. Nu bestellen, betekent dat de trekker volgend voorjaar op je erf zal worden afgeleverd. De M8 zal leverbaar zijn met zowel powershift als cvt. Kubota noemt het KVT. Deze rowcrop-trekker zal voorlopig voor de Noord-Amerikaanse markt gereserveerd blijven.

  Zoals eerder al aangekondigd heeft het Japanse Kubota een trekker met meer dan 200 pk aan het publiek voorgesteld op de FPS. Kubota gaat dit model bouwen in Winnipeg, Canada. Een samenwerking met het Canadese Versatile (onderdeel van Rostselmash) heeft de Japanners meer grip op de Noord-Amerikaanse markt gegeven en de mogelijkheid om snel te produceren. De M8-211 levert 210 pk met zijn Cummins-zescilinder, een 6,7 liter grote Fase V-dieselmotor. Nu bestellen, betekent dat de trekker volgend voorjaar op je erf zal worden afgeleverd. De M8 zal leverbaar zijn met zowel powershift als cvt. Kubota noemt het KVT. Deze rowcrop-trekker zal voorlopig voor de Noord-Amerikaanse markt gereserveerd blijven.

 • Als je mestopslag maar groot genoeg is, kun je deze drijvende mixer c.q. pomp laten zwemmen. The Lagoon Crawler van de Canadese fabrikant Nuhn is een echt amfibievoertuig. Het apparaat is uitgerust met een 275 pk Cummins-motor. De pomp besturen doe je met de afstandsbediening, die 300 meter bereik heeft. De machine rijd je gewoon de mestput in. Heb je te maken met hoge randen? Geen probleem, je kunt de crawler ook oppakken en voorzichtig in de opslag laten zakken aan het kraanoog. Om ervoor te zorgen dat de machine niet vast komt te zitten, is deze voorzien van vierwielaandrijving en hebben de banden een agressief profiel. Naar eigen zeggen heeft de fabrikant al 350 van deze drijvende pompen geleverd. Ze kosten zo’n $ 180.000 per stuk.

  Als je mestopslag maar groot genoeg is, kun je deze drijvende mixer c.q. pomp laten zwemmen. The Lagoon Crawler van de Canadese fabrikant Nuhn is een echt amfibievoertuig. Het apparaat is uitgerust met een 275 pk Cummins-motor. De pomp besturen doe je met de afstandsbediening, die 300 meter bereik heeft. De machine rijd je gewoon de mestput in. Heb je te maken met hoge randen? Geen probleem, je kunt de crawler ook oppakken en voorzichtig in de opslag laten zakken aan het kraanoog. Om ervoor te zorgen dat de machine niet vast komt te zitten, is deze voorzien van vierwielaandrijving en hebben de banden een agressief profiel. Naar eigen zeggen heeft de fabrikant al 350 van deze drijvende pompen geleverd. Ze kosten zo’n $ 180.000 per stuk.

 • Op dag 2 schijnt de zon volop. Bezoekers zijn in groten getale op de velddemonstraties afgekomen. Op het oog zijn er zeker veertien combines, die allemaal drie keer een stukje mogen dorsen. Ernaast een trekker met een grain cart. De optocht van alle mega-dorsers doet de grond trillen. Het publiek staat keurig achter de draad, die telkens een stukje opschuift zodra er weer een ronde gemaaid is. Wat betreft autonoom rijden is er nog niet veel te beleven. Alleen John Deere laat even zien dat het kan, maar geheel geautomatiseerde robot grain carts zijn nog niet in de ring te bekennen.

  Op dag 2 schijnt de zon volop. Bezoekers zijn in groten getale op de velddemonstraties afgekomen. Op het oog zijn er zeker veertien combines, die allemaal drie keer een stukje mogen dorsen. Ernaast een trekker met een grain cart. De optocht van alle mega-dorsers doet de grond trillen. Het publiek staat keurig achter de draad, die telkens een stukje opschuift zodra er weer een ronde gemaaid is. Wat betreft autonoom rijden is er nog niet veel te beleven. Alleen John Deere laat even zien dat het kan, maar geheel geautomatiseerde robot grain carts zijn nog niet in de ring te bekennen.

 • De grootste en sterkste? Dat lijkt de Versatile Delta Trac te zijn, met 610 pk die op deze foto is te zien. Na een rondje langs de meest heftige trekkers moeten we dat echter bijstellen. De Case IH QuadTrac 620 heeft net iets meer onder de kap. In dit segment komen we ook de John Deere 9RX tegen met 620 pk. Deze vermogens zijn nominaal, de top gaat richting de 680 pk. Behalve het motorvermogen telt ook het eigen gewicht; je moet het ook kunnen overbrengen op de grond. De Case Quadtrac is met 22.160 kilo kampioen en dus de grootste van de show. De klassieke kniktrekkers krijgen overigens stevige concurrentie van wat de Amerikanen de rowcrop-trekker noemen, voor rijenteelten. De Challenger 1050 komt met zijn 517 pk motorvermogen dicht in de buurt van de prairietrekker.

  De grootste en sterkste? Dat lijkt de Versatile Delta Trac te zijn, met 610 pk die op deze foto is te zien. Na een rondje langs de meest heftige trekkers moeten we dat echter bijstellen. De Case IH QuadTrac 620 heeft net iets meer onder de kap. In dit segment komen we ook de John Deere 9RX tegen met 620 pk. Deze vermogens zijn nominaal, de top gaat richting de 680 pk. Behalve het motorvermogen telt ook het eigen gewicht; je moet het ook kunnen overbrengen op de grond. De Case Quadtrac is met 22.160 kilo kampioen en dus de grootste van de show. De klassieke kniktrekkers krijgen overigens stevige concurrentie van wat de Amerikanen de rowcrop-trekker noemen, voor rijenteelten. De Challenger 1050 komt met zijn 517 pk motorvermogen dicht in de buurt van de prairietrekker.

 • Het is druk bij de stand van Case IH, vooral door een zogeheten ‘meet-and-greet’. Een nieuw fenomeen op beurzen vandaag de dag. De jonge akkerbouwer Nick Welker werd in korte tijd een YouTube-held toen hij een timelapse online plaatste. Hij laat zien hoe een Big Bud totaal wordt gerenoveerd. Op het akkerbouwbedrijf in Shelby, Montana, staan drie van deze kolossen die nog volledig in bedrijf zijn. Vandaag blijkt op de stand van Case IH dat Nick en zijn familie veel fans hebben. Ze delen petten met handtekening uit.
Inmiddels rijden de prairie-akkerbouwers uit Montana ook met een QuadTrac, waar de fabrikant Case IH handig op inspeelt. Nick Welker vertelt dat het allemaal onwerkelijk overkomt om als een soort filmheld op een voetstuk te staan. De millenial farmer bouwde onlangs nog een zelfrijdende spuitmachine met onderdelen van slooptrekkers. Van de oorspronkelijke Big Bud-producent kreeg de jonge ondernemer onderdelen om zijn spuitmachine eruit te laten zien als een echte Big Bud. Onder andere de motorkap is afkomstig van een originele trekker. Natuurlijk is de spuitmachine ook in Big Bud-wit gespoten.

  Het is druk bij de stand van Case IH, vooral door een zogeheten ‘meet-and-greet’. Een nieuw fenomeen op beurzen vandaag de dag. De jonge akkerbouwer Nick Welker werd in korte tijd een YouTube-held toen hij een timelapse online plaatste. Hij laat zien hoe een Big Bud totaal wordt gerenoveerd. Op het akkerbouwbedrijf in Shelby, Montana, staan drie van deze kolossen die nog volledig in bedrijf zijn. Vandaag blijkt op de stand van Case IH dat Nick en zijn familie veel fans hebben. Ze delen petten met handtekening uit. Inmiddels rijden de prairie-akkerbouwers uit Montana ook met een QuadTrac, waar de fabrikant Case IH handig op inspeelt. Nick Welker vertelt dat het allemaal onwerkelijk overkomt om als een soort filmheld op een voetstuk te staan. De millenial farmer bouwde onlangs nog een zelfrijdende spuitmachine met onderdelen van slooptrekkers. Van de oorspronkelijke Big Bud-producent kreeg de jonge ondernemer onderdelen om zijn spuitmachine eruit te laten zien als een echte Big Bud. Onder andere de motorkap is afkomstig van een originele trekker. Natuurlijk is de spuitmachine ook in Big Bud-wit gespoten.

 • Hij ruikt nieuw en is nieuw: Case IH Magnum 400 is gericht op de toekomst.
In de cabine valt het direct op: de crèmekleurige afwerking die een ruimtelijk gevoel geeft. Het spreekt zeker aan, maar de Case-rijder ziet verschillen met de voorgaande serie. In de raamstijl geen schakelaars meer, maar alleen een display, een soort grote smartphone. Ook het centrale scherm is groter en duidelijker. Er is gestyled met succes: de nieuwe look oogt zakelijk en gebruiksvriendelijk. De trekker straalt luxe uit. De Connect-modellen delen hun gegevens met de centrale computer van Case IH. De trekker zet alle gegevens voortdurend in de cloud en is als onderdeel van je netwerk overal toegankelijk. Het is zelfs mogelijk het 12 inch hoofdscherm op afstand te bedienen en te monitoren. De 400 pk Magnum is wat de Amerikanen classificeren als de zwaarst leverbare trekker met een vast frame. Onder de kap ligt de 8,7 liter FPT Cursor-dieselmotor (Fase V). De vernieuwde transmissie is een 21V/5A-powershift; volledige CVX-drive is nog niet leverbaar. Reserveren kan voor levering zomer 2020.

  Hij ruikt nieuw en is nieuw: Case IH Magnum 400 is gericht op de toekomst. In de cabine valt het direct op: de crèmekleurige afwerking die een ruimtelijk gevoel geeft. Het spreekt zeker aan, maar de Case-rijder ziet verschillen met de voorgaande serie. In de raamstijl geen schakelaars meer, maar alleen een display, een soort grote smartphone. Ook het centrale scherm is groter en duidelijker. Er is gestyled met succes: de nieuwe look oogt zakelijk en gebruiksvriendelijk. De trekker straalt luxe uit. De Connect-modellen delen hun gegevens met de centrale computer van Case IH. De trekker zet alle gegevens voortdurend in de cloud en is als onderdeel van je netwerk overal toegankelijk. Het is zelfs mogelijk het 12 inch hoofdscherm op afstand te bedienen en te monitoren. De 400 pk Magnum is wat de Amerikanen classificeren als de zwaarst leverbare trekker met een vast frame. Onder de kap ligt de 8,7 liter FPT Cursor-dieselmotor (Fase V). De vernieuwde transmissie is een 21V/5A-powershift; volledige CVX-drive is nog niet leverbaar. Reserveren kan voor levering zomer 2020.

 • De Maserati-blauwe New Holland GenesisT8 PLM-trekker staat er rustig bij, hoewel ook dit een vernieuwde trekker is. Anders dan bij de Magnum 400 geen scherm op de raamstijl, maar achter het stuur. Bediening met knoppen in plaats van een menu. Bij de PLM-intelligence gaat het ook om de mogelijkheid de trekker volledig aan te passen aan eigen wensen en workflow, en verbonden te zijn met de dealer of andere gebruikers. De verbeteringen zijn vooral gericht op de gebruiker: ergonomie is belangrijk maar ook zicht, getuige de 360 graden led-werklampen.

  De Maserati-blauwe New Holland GenesisT8 PLM-trekker staat er rustig bij, hoewel ook dit een vernieuwde trekker is. Anders dan bij de Magnum 400 geen scherm op de raamstijl, maar achter het stuur. Bediening met knoppen in plaats van een menu. Bij de PLM-intelligence gaat het ook om de mogelijkheid de trekker volledig aan te passen aan eigen wensen en workflow, en verbonden te zijn met de dealer of andere gebruikers. De verbeteringen zijn vooral gericht op de gebruiker: ergonomie is belangrijk maar ook zicht, getuige de 360 graden led-werklampen.

 • Patriottisme is de Amerikanen niet vreemd. De stars and stripes zijn alom te zien op de stands en ook op een aantal van de geshowde trekkers. Steun en goedkeuring aan het vaderland laat je zien met een vlag op de cabine.

  Patriottisme is de Amerikanen niet vreemd. De stars and stripes zijn alom te zien op de stands en ook op een aantal van de geshowde trekkers. Steun en goedkeuring aan het vaderland laat je zien met een vlag op de cabine.

 • Versatile staat voor betrouwbare en lange levensduur. In het Mid-Westen rijden er nog talloze rond uit de jaren 80. De snelgroeiende markt van kleinere trekkers wordt nu ook bediend met de Nemesis-serie, duidelijk een voortvloeisel uit de samenwerking met Kubota. De drie modellen van 175 tot 210 pk zijn net als de Kubota M8 ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt. De Versatile oogt mooi in de huisstijl, rood met geel en zwart, wat al ver teruggaat in de geschiedenis. Te koop vanaf voorjaar 2020.

  Versatile staat voor betrouwbare en lange levensduur. In het Mid-Westen rijden er nog talloze rond uit de jaren 80. De snelgroeiende markt van kleinere trekkers wordt nu ook bediend met de Nemesis-serie, duidelijk een voortvloeisel uit de samenwerking met Kubota. De drie modellen van 175 tot 210 pk zijn net als de Kubota M8 ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt. De Versatile oogt mooi in de huisstijl, rood met geel en zwart, wat al ver teruggaat in de geschiedenis. Te koop vanaf voorjaar 2020.

 • Met de 900-serie gaat Fendt de strijd aan met de gevestigde orde in de VS. Op de Farm Progress Show is de Duitse trekkerbouwer groot aanwezig. Voor veel Amerikaanse boeren is Fendt nog een onbekende. Agco levert al Fendt-trekkers in Challenger-geel zoals de rupstrekker en de 1050. De 900-serie is volgens de producent echt toegesneden op de Amerikaanse markt, met als topproduct de 942, die 415 pk op de Amerikaanse bodem zet. De nieuwe trekkerserie heeft diverse moderne snufjes in de cabine

  Met de 900-serie gaat Fendt de strijd aan met de gevestigde orde in de VS. Op de Farm Progress Show is de Duitse trekkerbouwer groot aanwezig. Voor veel Amerikaanse boeren is Fendt nog een onbekende. Agco levert al Fendt-trekkers in Challenger-geel zoals de rupstrekker en de 1050. De 900-serie is volgens de producent echt toegesneden op de Amerikaanse markt, met als topproduct de 942, die 415 pk op de Amerikaanse bodem zet. De nieuwe trekkerserie heeft diverse moderne snufjes in de cabine

Of registreer je om te kunnen reageren.