Foto: Sytze Bakker MechanisatieFoto

Ploegwedstrijd oldtimers onder erg goede omstandigheden

OTMV-afdeling Flevoland organiseerde weer een ploegwedstrijd voor oldtimers in de Noordoostpolder. Ploegen is en blijft een vak. Zeker met het oude materiaal kan dat vakmanschap bewezen worden. Geen gps maar jalonstokken als hulpmiddel bij het uitzetten van het te ploegen perceel.

De Massey Ferguson 65 was vroeger best een grote trekker en met deze tweeschaar rondgaande ploeg dus een makkie, ook onder minder goede omstandigheden.

Van achter bekeken, zien we dat er goed evenwijdig gereden is, dus met een goede aansluiting op het eind.

Een Ford Super Dexta voor een getrokken rondgaande tweeschaar. Deze kan vanaf de trekker in diepte en breedte versteld worden. Om te meten, moet je van de trekker af.

Een David Brown uit de jaren vijftig. Heel sierlijk om te zien en hij heeft er ook geen moeite mee om vlak ploegwerk te realiseren. De ploeg is vanaf de trekker af te stellen.

De Ferguson MF 35 trekt rustig zijn rondjes. De grond valt heel mooi om te ploegen.

We kennen wentel- of kantelploegen, maar dit is een bijzondere keerploeg die op het eind wisselt van de ene naar de andere schaar met een palkastsysteem aangedreven door de wielen. De tas met het boterhammenpakket belooft veel geluk.

Het eerste voortje trekken met zicht op een jalonstok op het eind, is een grote uitdaging. Geen gps dus, maar toch een recht en strak begin.

Nu komt het echte werk, het opzetten van de eerste voor. Met een goede afstelling van de ploeg, de goede diepte en breedte krijgen, en vooral op de juiste plaats.

Bij de eerste voor is het belangrijk dat op de juiste afstand ook de goede diepte bereikt wordt zonder dat een hoge rug ontstaat.

Nu kan de opzet beoordeeld worden door een jury die op meerdere punten een oordeel velt.

Een Mc Cormick-trekkertje met een getrokken rondgaande tweeschaar ploeg is nog bezig met de eerste echte voor.

Een MF 35 Ferguson met een tweeschaar gedragen rondgaande ploeg. Hier nog bezig met de opzet van het ploegen.

Deze wat jongere John Deere heeft een gedragen tweeschaar rondgaande ploeg. Kunst is dus om de goede diepte op de juiste plaats te krijgen.

Deze twee deelnemers trekken hun eerste voren onder toezicht van de organisatie. Ook al zit die op hun 'lip', het heeft geen invloed op de prestaties.

De grond valt heel mooi en aan het opdrogen van de percelen kunnen we zien welke ploegen bezig zijn. Bij rondgaande ploegen droogt een perceel vanuit het midden en bij heen en weer zien we het opdrogen vanaf een kant. Hier zien we ook de vorm van een perceel waar een geer een moeilijkheidsfactor is.

Met een rookwolkje hier en daar zien we een geslaagde wedstrijd met mooi ploegwerk, mede door de heel bijzondere omstandigheden.

Ford Super Dexta met een gedragen tweeschaar rondgaande ploeg. Het ploegwerk laat geen ruggen van de scharen zien, maar valt heel vlak.

Een goudkleurige Ferguson (28 pk) met een mooi compacte gedragen tweeschaar rondgaande ploeg.

De Ford 2000 is uiteraard niet van het jaar 2000, maar kan ook een tweeschaar goed de baas.

Een John Deere 720 uit de jaren vijftig met een tweeschaar getrokken rondgaande ploeg. Je zou zeggen dat deze met drie wielen over het land rijdt met een achterwiel in de voor, en dat zonder gps.

Deze 'Oldtimer' Kioti deed buiten mededinging mee (want te jong). Met voldoende frontgewichten zou de gedragen tweeschaar rondgaande ploeg ook slechtere omstandigheden aan kunnen.

Dat geldt eigenlijk ook voor deze Fordson Major.

Op deze tarwestoppel bij Nagele worden de eerste beginvoren getrokken in de voor de deelnemers aangewezen percelen. 35 deelnemers deden mee met allerhande merken en soorten ploegen achter blinkende oldtimers uit de jaren vijftig en zestig om de perceeltjes vakkundig te ploegen. - Foto s: Sytze Bakker

Beheer
WP Admin