Mechanisatie

Foto & video

22.500 bezoekers op historisch trekkerfestival HMT

Het 40e Internationaal Historisch Festival in Panningen van eind juli bracht 2.500 trekkers samen.

Behalve trekkers waren ook liefhebbers van stationaire motoren vertegenwoordigd. Zo’n 22.500 bezoekers bezochten diverse demonstraties, ook van oude ambachten. Naast een grote onderdelenmarkt had ook tractorpulling Schlüter dit jaar de speciale aandacht.

Dat bracht zo’n 70 liefhebbers van Schlüter met hun trekker(s) of stationaire motor naar Panningen (L.). De Historische Motoren en Tractoren vereniging (HMT) heeft 4.000 leden.

Foto

 • De Bärenstarken Traktoren in slagorde opgesteld. Er zijn op dit moment aanzienlijk meer Schlüters in handen van Nederlandse verzamelaars dan er ooit in Nederland zijn verkocht.

  De Bärenstarken Traktoren in slagorde opgesteld. Er zijn op dit moment aanzienlijk meer Schlüters in handen van Nederlandse verzamelaars dan er ooit in Nederland zijn verkocht.

 • De trekker op het podium is de 45 pk 3-cilinder Schlüter AS45 van 1955 van Luud Jacobs uit Boxtel. De stationaire motor is de 3 pk Schlüter SJ-1 van Adrie en Jeanne Oostvogels. Er zijn er tussen 1911 en 1913 maar 140 van gemaakt.

  De trekker op het podium is de 45 pk 3-cilinder Schlüter AS45 van 1955 van Luud Jacobs uit Boxtel. De stationaire motor is de 3 pk Schlüter SJ-1 van Adrie en Jeanne Oostvogels. Er zijn er tussen 1911 en 1913 maar 140 van gemaakt.

 • In 1917 introduceerde Ford in Amerika de Fordson F en dat was een eerste stap in de richting van hoe een trekker er uiteindelijk uit zou gaan zien. Concepten zoals de Case 10-20 die daarnaast staat en nét iets eerder dan de Fordson op de markt was, waren daardoor ook snel achterhaald.

  In 1917 introduceerde Ford in Amerika de Fordson F en dat was een eerste stap in de richting van hoe een trekker er uiteindelijk uit zou gaan zien. Concepten zoals de Case 10-20 die daarnaast staat en nét iets eerder dan de Fordson op de markt was, waren daardoor ook snel achterhaald.

 • Ook lekker antiek, Canadese Beaver 12-24 van Jan van den Eerenbeemt uit Asten. Het bijzondere van de Beaver is dat die een op de bekendere Heiders gebaseerde traploze transmissie heeft.

  Ook lekker antiek, Canadese Beaver 12-24 van Jan van den Eerenbeemt uit Asten. Het bijzondere van de Beaver is dat die een op de bekendere Heiders gebaseerde traploze transmissie heeft.

 • Het nat houden van de paden gebeurt geheel in stijl met een vooroorlogse Allis Chalmers U en een antieke boomgaardspuit.

  Het nat houden van de paden gebeurt geheel in stijl met een vooroorlogse Allis Chalmers U en een antieke boomgaardspuit.

 • De details van de spuit, dat is ook precies wat liefhebbers aanspreekt. Zeer herkenbare techniek waar je zelf ook nog aan kunt sleutelen. Links de drukketel, daarnaast de zeer herkenbare drukregelaar en rechts het benzinemotortje.

  De details van de spuit, dat is ook precies wat liefhebbers aanspreekt. Zeer herkenbare techniek waar je zelf ook nog aan kunt sleutelen. Links de drukketel, daarnaast de zeer herkenbare drukregelaar en rechts het benzinemotortje.

 • Panningen is ook een evenement waar altijd heel wat gloeikoptrekkers te zien zijn. Bij een gloeikop denk je aan Lanz Bulldog, maar elders zijn ze eveneens door verschillende fabrikanten gemaakt. Ook Landini was ooit een belangrijke fabrikant van gloeikoptrekkers.

  Panningen is ook een evenement waar altijd heel wat gloeikoptrekkers te zien zijn. Bij een gloeikop denk je aan Lanz Bulldog, maar elders zijn ze eveneens door verschillende fabrikanten gemaakt. Ook Landini was ooit een belangrijke fabrikant van gloeikoptrekkers.

 • De ene Bulldog is de andere niet. Vooral de Eilbulldogs en verkeersbulldogs zijn tamelijk zeldzaam en zeer geliefd. Koop je een gerestaureerde dan is nog wel eens oppassen of het ook een originele trekker is. Deze is dat zeker en het is ook een trekker met een bijzonder verhaal dat herinnert aan een donkere bladzijde uit de geschiedenis.

  De ene Bulldog is de andere niet. Vooral de Eilbulldogs en verkeersbulldogs zijn tamelijk zeldzaam en zeer geliefd. Koop je een gerestaureerde dan is nog wel eens oppassen of het ook een originele trekker is. Deze is dat zeker en het is ook een trekker met een bijzonder verhaal dat herinnert aan een donkere bladzijde uit de geschiedenis.

 • Deze Eilbulldog D2538 is van bouwjaar 1941 en heeft gediend als 'Lehrmachine' bij de 'Kraftfahrtausbildung' op een kazerne van de Duitse Wehrmacht. In 1944 heeft de trekker lichte schade opgelopen toen er brand uitbrak op de kazerne.

  Deze Eilbulldog D2538 is van bouwjaar 1941 en heeft gediend als 'Lehrmachine' bij de 'Kraftfahrtausbildung' op een kazerne van de Duitse Wehrmacht. In 1944 heeft de trekker lichte schade opgelopen toen er brand uitbrak op de kazerne.

 • Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze Case DC in bosbouwuitvoering ook in Nederland heeft gelopen. Uitgevoerd met bijbehorende wagen op rupsen. In Engeland zijn destijds door County veel trekkers op deze manier op rupsen gezet.

  Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze Case DC in bosbouwuitvoering ook in Nederland heeft gelopen. Uitgevoerd met bijbehorende wagen op rupsen. In Engeland zijn destijds door County veel trekkers op deze manier op rupsen gezet.

 • Ooit begon het allemaal met stoommachines. En hoewel Panningen geen stoomfestival is, zijn er ook altijd meerdere stoommachines aan het werk te zien.

  Ooit begon het allemaal met stoommachines. En hoewel Panningen geen stoomfestival is, zijn er ook altijd meerdere stoommachines aan het werk te zien.

 • Panningen heeft ook een uitgebreide onderdelenmarkt en ook voor een miniatuurtrekker kun je er goed terecht. Er valt heel wat te snuffelen.

  Panningen heeft ook een uitgebreide onderdelenmarkt en ook voor een miniatuurtrekker kun je er goed terecht. Er valt heel wat te snuffelen.

 • Waar vind je nog een goede vakman? Het festival presenteert ook altijd diverse oude ambachten en daar mag een smederij natuurlijk niet bij ontbreken. En ook de jeugd heeft daarvoor nog steeds belangstelling.

  Waar vind je nog een goede vakman? Het festival presenteert ook altijd diverse oude ambachten en daar mag een smederij natuurlijk niet bij ontbreken. En ook de jeugd heeft daarvoor nog steeds belangstelling.

 • Wat begin je als hobbyist zonder gereedschap? Er zijn ook mensen die oude gereedschappen verzamelen en dat tentoonstellen.

  Wat begin je als hobbyist zonder gereedschap? Er zijn ook mensen die oude gereedschappen verzamelen en dat tentoonstellen.

 • Voor een Same 2-cilinder met vierwielaandrijving, daar achter een Ford 5000 met Roadless (Selene) vooras.

  Voor een Same 2-cilinder met vierwielaandrijving, daar achter een Ford 5000 met Roadless (Selene) vooras.

 • Renault N70, bouwjaar ergens tussen 1960 en 1974. Met 40 pk en 1.300 kilo hefvermogen is het een fijne trekker op het erf van de liefhebber/hobbyist.

  Renault N70, bouwjaar ergens tussen 1960 en 1974. Met 40 pk en 1.300 kilo hefvermogen is het een fijne trekker op het erf van de liefhebber/hobbyist.

 • De Fiat 211R is in Nederland een bekende trekker en omdat het leuke handige trekkertjes zijn, worden er ook nog heel wat door liefhebbers gekoesterd. Minder bekend is dat er meerdere uitvoeringen van de 211 zijn geweest. Daaronder een type met vierwielaandrijving en vierwielbesturing.

  De Fiat 211R is in Nederland een bekende trekker en omdat het leuke handige trekkertjes zijn, worden er ook nog heel wat door liefhebbers gekoesterd. Minder bekend is dat er meerdere uitvoeringen van de 211 zijn geweest. Daaronder een type met vierwielaandrijving en vierwielbesturing.

 • De Fiat 411R is ook heel bekend in Nederland, maar hi-crop is wel weer een bijzondere uitvoering waarvoor je naar het buitenland moet om er één op de kop te tikken.

  De Fiat 411R is ook heel bekend in Nederland, maar hi-crop is wel weer een bijzondere uitvoering waarvoor je naar het buitenland moet om er één op de kop te tikken.

 • 40 jaar Historisch Festival betekent dat de trekkers die toen nieuw waren nu ook 40 jaar oud zijn. Trekkers uit de zeventiger jaren, en dan vooral de grote Amerikaanse 6-cilinders, krijgen nu steeds vaker een plek bij een liefhebber. Dit is een John Deere 6030, destijds de zwaarste trekker van dat merk.

  40 jaar Historisch Festival betekent dat de trekkers die toen nieuw waren nu ook 40 jaar oud zijn. Trekkers uit de zeventiger jaren, en dan vooral de grote Amerikaanse 6-cilinders, krijgen nu steeds vaker een plek bij een liefhebber. Dit is een John Deere 6030, destijds de zwaarste trekker van dat merk.

 • De Massey Ferguson 4880 is in Nederland nooit verkocht. In Engeland hebben er wel een aantal gelopen. In 1980 was de 4800-serie van MF ‘s werelds eerste trekker met Bosch elektronische hefinrichting, vrijwel gelijktijdig gevolgd door de Fendt 622 en Deutz DX 230.

  De Massey Ferguson 4880 is in Nederland nooit verkocht. In Engeland hebben er wel een aantal gelopen. In 1980 was de 4800-serie van MF ‘s werelds eerste trekker met Bosch elektronische hefinrichting, vrijwel gelijktijdig gevolgd door de Fendt 622 en Deutz DX 230.

 • 'Het antwoord van Massey Ferguson op de vraag naar zwaardere traktoren', stond er in 1972 in de advertenties van importeur Brinkman & Niemeyer. 100pk!

  'Het antwoord van Massey Ferguson op de vraag naar zwaardere traktoren', stond er in 1972 in de advertenties van importeur Brinkman & Niemeyer. 100pk!

 • 40 jaar Internationaal Historisch Festival. Volgend jaar viert HMT haar 40-jarig bestaan als vereniging. De liefhebbers kijken er alweer naar uit.

  40 jaar Internationaal Historisch Festival. Volgend jaar viert HMT haar 40-jarig bestaan als vereniging. De liefhebbers kijken er alweer naar uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.