Mechanisatie

Foto & video 1 reactielaatste update:10 jul 2019

Foto‘s: New Holland Legendary days

New Holland Benelux verzorgde op 3, 4, 5 en 6 juli een bijzonder merkfeest op het terrein van Dorhout Mees in Biddinghuizen. In die 4 dagen bezochten zo’n 5.000 mensen de zogenoemde New Holland Legendary Days, waar Ford-, Fiat- en New Holland-fans aan hun trekken kwamen.

Het is inmiddels 100 jaar geleden dat trekkerfabrikant Fiat de productie startte met het type 702. In 1918 werd daarvan de eerste trekker geïntroduceerd en in 1919 startte in Turijn de productie. Bijna tegelijk startte in Dearborn, Michigan, Ford met het type F de productie van landbouwtrekkers. Laten gingen beide merken op in de merknaam New Holland, een merk dat al 10 jaar marktleider is bij de trekkers in Nederland.

Reden voor een feestje

Voor New Holland Benelux reden voor een feestje en voor de Nederlandse verkooporganisatie van New Holland reden om op de New Holland Legendary days eens goed uit te pakken. Er vond een show plaats van zowel het nieuwe als het oude materiaal waar de wereld van vandaag uit is voortgekomen. Op woensdag 3 juli was er een speciale dag voor de liefhebbers die met hun Ford- of Fiat-trekker het feest kwamen opluisteren. Op donderdagavond een feestje voor genodigden en loonwerkers en op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli een dag voor het grote publiek. Dat heeft zich op het terrein van Dorhout Mees in Biddinghuizen prima kunnen vermaken. Voor iedereen was er wat te zien en wat te doen.

Foto

 • Centenario Fiat, 100 jaar Fiat trekkers. Al eerder, vorig jaar november op de Eima in Bologna en dit jaar op de Sima in Parijs te zien, een trekker om de aandacht op het jubileum te vestigen in de Fiat terracotta-kleur en een aangepaste vormgeving. Die vormgeving verwijst naar hoe een Fiat-trekker er nu uit had kunnen zien als Fiat nog steeds Fiat was geweest.

  Centenario Fiat, 100 jaar Fiat trekkers. Al eerder, vorig jaar november op de Eima in Bologna en dit jaar op de Sima in Parijs te zien, een trekker om de aandacht op het jubileum te vestigen in de Fiat terracotta-kleur en een aangepaste vormgeving. Die vormgeving verwijst naar hoe een Fiat-trekker er nu uit had kunnen zien als Fiat nog steeds Fiat was geweest.

 • Als Fiat nog steeds Fiat was geweest, eigenlijk is Fiat nog steeds Fiat. De merknaam New Holland die nu wordt gevoerd, is gekozen na de definitieve overname van Ford in 1993. Aanvankelijk werden zowel de blauwe (Ford) als terracotta (Fiat) kleuren nog naast elkaar gehandhaafd, maar al snel werd voor blauw gekozen. Ford op zijn beurt had al eerder het Amerikaanse New Holland in 1985 overgenomen.

  Als Fiat nog steeds Fiat was geweest, eigenlijk is Fiat nog steeds Fiat. De merknaam New Holland die nu wordt gevoerd, is gekozen na de definitieve overname van Ford in 1993. Aanvankelijk werden zowel de blauwe (Ford) als terracotta (Fiat) kleuren nog naast elkaar gehandhaafd, maar al snel werd voor blauw gekozen. Ford op zijn beurt had al eerder het Amerikaanse New Holland in 1985 overgenomen.

 • 100 jaar trekkers bij Fiat en ook bij Ford wordt gevierd door een aantal trekkers in de Centenari- uitvoering te leveren. Voor de Fiat-liefhebber is dat dan een terracotta-kleur. Voor een Ford-liefhebber volstaat de min of meer standaard blauwe kleur.

  100 jaar trekkers bij Fiat en ook bij Ford wordt gevierd door een aantal trekkers in de Centenari- uitvoering te leveren. Voor de Fiat-liefhebber is dat dan een terracotta-kleur. Voor een Ford-liefhebber volstaat de min of meer standaard blauwe kleur.

 • De liefhebber zal het ook eigenlijk worst zijn. Die komt gewoon lekker een dagje trekkers kijken. New Holland, maar zeker ook de liefhebbers, verdienen een compliment dat ze een mooie verzameling trekkers bij elkaar hebben gebracht. Geen overdaad van meer van hetzelfde, maar totaal zo’n 280 verschillende trekkers van verschillende leeftijden, waaronder ook een aantal minder alledaagse exemplaren.

  De liefhebber zal het ook eigenlijk worst zijn. Die komt gewoon lekker een dagje trekkers kijken. New Holland, maar zeker ook de liefhebbers, verdienen een compliment dat ze een mooie verzameling trekkers bij elkaar hebben gebracht. Geen overdaad van meer van hetzelfde, maar totaal zo’n 280 verschillende trekkers van verschillende leeftijden, waaronder ook een aantal minder alledaagse exemplaren.

 • Natuurlijk kan een Dexta niet onbreken en daar waren er ook meerdere van. Minder alledaags is de T6.140 van Marcel Verkerk uit Ter Aar die deze 'High Crop'-uitvoering heeft gebruikt in de spruitenteelt. Verkerk is gestopt met spruiten en daarom is de trekker inmiddels ook te koop.

  Natuurlijk kan een Dexta niet onbreken en daar waren er ook meerdere van. Minder alledaags is de T6.140 van Marcel Verkerk uit Ter Aar die deze 'High Crop'-uitvoering heeft gebruikt in de spruitenteelt. Verkerk is gestopt met spruiten en daarom is de trekker inmiddels ook te koop.

 • Niet onbekend, maar toch relatief zeldzaam: de County Super Six en Fiat 850 met vierwielaandrijving.

  Niet onbekend, maar toch relatief zeldzaam: de County Super Six en Fiat 850 met vierwielaandrijving.

 • County 1164TW van Jaap de Jong uit Lijnden. Het bouwjaar is 1978 en de trekker is gekocht van de eerste eigenaar en heeft in de infra gewerkt. In 1978 was in de landbouw de County al wat minder populair geworden omdat er af-fabriek ook al steeds meer trekkers met vierwielaandrijving leverbaar werden.

  County 1164TW van Jaap de Jong uit Lijnden. Het bouwjaar is 1978 en de trekker is gekocht van de eerste eigenaar en heeft in de infra gewerkt. In 1978 was in de landbouw de County al wat minder populair geworden omdat er af-fabriek ook al steeds meer trekkers met vierwielaandrijving leverbaar werden.

 • Hoewel er ook in Nederland meerdere van hebben gelopen, is deze keurig gerestaureerde 'KFD' Fordson Major behoorlijk zeldzaam. KFD staat voor het bedrijf dat in Engeland deze trekkers bij de fabriek als skidunit inkocht en voorzag van kortere trompetten om als smalspoortrekker in de fruitteelt te worden gebruikt.

  Hoewel er ook in Nederland meerdere van hebben gelopen, is deze keurig gerestaureerde 'KFD' Fordson Major behoorlijk zeldzaam. KFD staat voor het bedrijf dat in Engeland deze trekkers bij de fabriek als skidunit inkocht en voorzag van kortere trompetten om als smalspoortrekker in de fruitteelt te worden gebruikt.

 • De Fiat Tractor Club heeft zijn stand gebroederlijk naast de blauwe tent van de Blue Force Club, die voor een deel ook de motor is achter het bij elkaar brengen van een mooie collectie Ford- en Fiat-trekkers.

  De Fiat Tractor Club heeft zijn stand gebroederlijk naast de blauwe tent van de Blue Force Club, die voor een deel ook de motor is achter het bij elkaar brengen van een mooie collectie Ford- en Fiat-trekkers.

 • Hoewel Ford en Fiat op vrijwel hetzelfde moment in de trekkerproductie zijn gestapt en dat beiden ook op een behoorlijk grote schaal hebben aangepakt, was Fiat in ons land later op de markt dan Ford, die meteen al een wereldspeler was. De Fiat 25R van Adriaan Kaashoek uit Lelystad is van 1953 en is uit Italië geïmporteerd. Pas enkele jaren later begon het bij Fiat pas echt in de export naar Nederland, onder andere met de La Picolla en zijn latere opvolgers 211.

  Hoewel Ford en Fiat op vrijwel hetzelfde moment in de trekkerproductie zijn gestapt en dat beiden ook op een behoorlijk grote schaal hebben aangepakt, was Fiat in ons land later op de markt dan Ford, die meteen al een wereldspeler was. De Fiat 25R van Adriaan Kaashoek uit Lelystad is van 1953 en is uit Italië geïmporteerd. Pas enkele jaren later begon het bij Fiat pas echt in de export naar Nederland, onder andere met de La Picolla en zijn latere opvolgers 211.

 • De fiat 211 is in Nederland veel verkocht en zeker onder liefhebbers zijn er nog diverse mooie exemplaren te vinden. Toch zijn er van de 211 nog diverse, voor ons vrijwel onbekende, uitvoeringen geweest, onder andere deze trekker met vierwielaandrijving.

  De fiat 211 is in Nederland veel verkocht en zeker onder liefhebbers zijn er nog diverse mooie exemplaren te vinden. Toch zijn er van de 211 nog diverse, voor ons vrijwel onbekende, uitvoeringen geweest, onder andere deze trekker met vierwielaandrijving.

 • Vooral bij de jongere generatie van trekkerliefhebbers erg geliefd, de Fiat 160-90 en eigenlijk dezelfde trekker met nog iets meer inhoud in de motor, de 180-90. Dit zijn trekkers die veel uren hebben gemaakt, maar waarvan er meerdere met veel plezier weer in mooie staat worden gebracht.

  Vooral bij de jongere generatie van trekkerliefhebbers erg geliefd, de Fiat 160-90 en eigenlijk dezelfde trekker met nog iets meer inhoud in de motor, de 180-90. Dit zijn trekkers die veel uren hebben gemaakt, maar waarvan er meerdere met veel plezier weer in mooie staat worden gebracht.

 • Zouden de trekkers steeds groter zijn geworden? Een New Holland T7 naast een Ford 3000 en een 5000. De Ford 5000 was eind zestiger jaren de zwaarste trekker bij Ford. Wie zo’n trekker kocht deed toch een serieuze investering. Behalve de blauwe kleur is er in 50 jaar tijd inderdaad wel wat veranderd….

  Zouden de trekkers steeds groter zijn geworden? Een New Holland T7 naast een Ford 3000 en een 5000. De Ford 5000 was eind zestiger jaren de zwaarste trekker bij Ford. Wie zo’n trekker kocht deed toch een serieuze investering. Behalve de blauwe kleur is er in 50 jaar tijd inderdaad wel wat veranderd….

 • Lekker kijken en ouwehoeren, daar komt het voor veel bezoekers op neer. Zet een rij trekkers van verschillende leeftijden en pk-klasses op een rij en je hebt gegarandeerd wat om over te praten.

  Lekker kijken en ouwehoeren, daar komt het voor veel bezoekers op neer. Zet een rij trekkers van verschillende leeftijden en pk-klasses op een rij en je hebt gegarandeerd wat om over te praten.

 • Er is ook actie! Een aantal dealers heeft de moeite genomen een trekker flink te pimpen en in 'de ring' kunnen die elkaar even flink achterna zitten. Succes verzekerd!

  Er is ook actie! Een aantal dealers heeft de moeite genomen een trekker flink te pimpen en in 'de ring' kunnen die elkaar even flink achterna zitten. Succes verzekerd!

 • Onder toezicht van de politie weliswaar. Die doet blijkbaar met oog op het in te voeren kenteken inmiddels ook ervaring op met trekker rijden.

  Onder toezicht van de politie weliswaar. Die doet blijkbaar met oog op het in te voeren kenteken inmiddels ook ervaring op met trekker rijden.

 • Enig chauvinisme is niet geheel vreemd, maar ook wel vermakelijk. De bezoekers kunnen het wel waarderen.

  Enig chauvinisme is niet geheel vreemd, maar ook wel vermakelijk. De bezoekers kunnen het wel waarderen.

 • Allicht maakt New Holland van de gelegenheid gebruik om zijn huidige programma goed voor het voetlicht te brengen. En inmiddels worden werktuigen daar ook steeds belangrijker, inclusief precisielandbouw. Links een nog tamelijk onbekend werktuig in de fronthef. Een elektrische onkruiddoder. Met 8.000 Volt doodt die alle planten die onder de bak, die is voorzien van + en – elektroden, doorgaan. Het werktuig komt er ook in een uitvoering voor behandeling van stroken. Een soort van alternatief voor schoffelen.

  Allicht maakt New Holland van de gelegenheid gebruik om zijn huidige programma goed voor het voetlicht te brengen. En inmiddels worden werktuigen daar ook steeds belangrijker, inclusief precisielandbouw. Links een nog tamelijk onbekend werktuig in de fronthef. Een elektrische onkruiddoder. Met 8.000 Volt doodt die alle planten die onder de bak, die is voorzien van + en – elektroden, doorgaan. Het werktuig komt er ook in een uitvoering voor behandeling van stroken. Een soort van alternatief voor schoffelen.

 • Geen elfstedentocht in het oosten van het land, maar bij Timmerman houden ze het dit jaar op een blauwe cross.

  Geen elfstedentocht in het oosten van het land, maar bij Timmerman houden ze het dit jaar op een blauwe cross.

 • New Holland nodigde ook een aantal partnerbedrijven uit om hun producten te tonen. Gebr. Weststrate uit Krabbendijke, Ford-dealer van het eerste uur en ook nu nog een van de grotere New Hollan-dealers bracht behalve enkele oldtimers ook een puller en de nieuwste, van Categorie IV voorziende Delvano-spuitmachine mee.

  New Holland nodigde ook een aantal partnerbedrijven uit om hun producten te tonen. Gebr. Weststrate uit Krabbendijke, Ford-dealer van het eerste uur en ook nu nog een van de grotere New Hollan-dealers bracht behalve enkele oldtimers ook een puller en de nieuwste, van Categorie IV voorziende Delvano-spuitmachine mee.

 • Ook voor kinderen was er genoeg te doen en de aankomende generatie trekkerchauffeurs is inmiddels aan de opleiding begonnen.

  Ook voor kinderen was er genoeg te doen en de aankomende generatie trekkerchauffeurs is inmiddels aan de opleiding begonnen.

 • Doet ie ’t of doet ie ’t niet? Samen met Mitas heeft dealer Hoogendoorn een trekker geprepareerd die ook kan varen. Hoe groter de banden, hoe groter het draagvermogen.

  Doet ie ’t of doet ie ’t niet? Samen met Mitas heeft dealer Hoogendoorn een trekker geprepareerd die ook kan varen. Hoe groter de banden, hoe groter het draagvermogen.

 • En inderdaad, de trekker blijft rijden en de banden werken als een soort schoepenrad waardoor je ook echt kunt varen. Door een achterwiel af te remmen kun je bochten maken.

  En inderdaad, de trekker blijft rijden en de banden werken als een soort schoepenrad waardoor je ook echt kunt varen. Door een achterwiel af te remmen kun je bochten maken.

Eén reactie

 • Vhouder

  volgens mij mooi voor elkaar alleen weinig publiek zo te zien

Of registreer je om te kunnen reageren.