Mechanisatie

Foto & video

100 jaar John Deere, 100 jaar dealer Lhermite

John Deerde vierde in 2018 het 100-jarig bestaan. Dat geldt nu ook voor de Franse dealer Lhermite.

De Franse John Deere-dealer Lhermite Agri heeft zes vestigingen in het gebied tussen Le Mans en Evreux, ten westen van Parijs. Op een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland.

Het eeuwfeest was een mooie gelegenheid voor een evenement in het teken van het jubileum van beide bedrijven. Extra aanleiding voor liefhebbers om eens te kijken hoe de familie Lhermite uitpakt, is het gegeven dat deze familie tot omstreeks 1973 ook zelf trekkers heeft gebouwd.

Bij ons onbekend, en ook in Frankrijk zeldzaam: de Bi-Som-Trac’s. Die bestaan uit twee aan elkaar gebouwde trekkers. Destijds als antwoord op de vraag in Noord-Frankrijk naar meer pk’s dan gevestigde fabrikanten konden leveren.

Foto

 • In 1919 begon Marius Lhermite een wagenmakerij in het Franse Garnatières-en-Drouais. Een gebied dat wordt gedomineerd door grootschalige akkerbouw. Vanaf 1973 is het bedrijf John Deere-dealer. Op de renbaan in het Franse Moulins-la-Marche ontving de familie Lhermite haar gasten deze week om terug te kijken op de geschiedenis van het bedrijf.

  In 1919 begon Marius Lhermite een wagenmakerij in het Franse Garnatières-en-Drouais. Een gebied dat wordt gedomineerd door grootschalige akkerbouw. Vanaf 1973 is het bedrijf John Deere-dealer. Op de renbaan in het Franse Moulins-la-Marche ontving de familie Lhermite haar gasten deze week om terug te kijken op de geschiedenis van het bedrijf.

 • Christian Lhermite’s opa startte in 1919 als wagenmaker. Christians vader Rolland en zijn broer Bernard namen het bedrijf over en vormden het om tot een mechanisatiebedrijf. De vierde generatie is inmiddels toegetreden. Het bedrijf was in 2018 goed voor een omzet van €39,7 miljoen.

  Christian Lhermite’s opa startte in 1919 als wagenmaker. Christians vader Rolland en zijn broer Bernard namen het bedrijf over en vormden het om tot een mechanisatiebedrijf. De vierde generatie is inmiddels toegetreden. Het bedrijf was in 2018 goed voor een omzet van €39,7 miljoen.

 • Lhermite vierde zijn 100 jaar met een show met ongeveer 100 John Deere-trekkers. Hoewel het bedrijf tot 1973 vooral Someca en eerder ook Steyr en Sift verkocht - en het met de maaidorsers met Massey Harris begon - was daar niks van te zien. Het was geen kunst geweest om méér trekkers bij elkaar te krijgen. Maar om het overzichtelijk te houden is er goed geselecteerd.

  Lhermite vierde zijn 100 jaar met een show met ongeveer 100 John Deere-trekkers. Hoewel het bedrijf tot 1973 vooral Someca en eerder ook Steyr en Sift verkocht - en het met de maaidorsers met Massey Harris begon - was daar niks van te zien. Het was geen kunst geweest om méér trekkers bij elkaar te krijgen. Maar om het overzichtelijk te houden is er goed geselecteerd.

 • Wie wat bewaart die heeft wat. Ook iconisch voor het Frankrijk uit de jaren '60: een Peugeot 404 pick-up die als servicewagen diende. Destijds had Lhermite Frères ook een vloot Renault Estafette-servicebusjes in gebruik. Ook daar is er nog een van bewaard gebleven.

  Wie wat bewaart die heeft wat. Ook iconisch voor het Frankrijk uit de jaren '60: een Peugeot 404 pick-up die als servicewagen diende. Destijds had Lhermite Frères ook een vloot Renault Estafette-servicebusjes in gebruik. Ook daar is er nog een van bewaard gebleven.

 • Hoewel Lhermite het tweecilindertijdperk nooit meemaakte als John Deere-dealer was toch een mooie collectie tweecilinders van liefhebbers uit de omgeving tentoongesteld.

  Hoewel Lhermite het tweecilindertijdperk nooit meemaakte als John Deere-dealer was toch een mooie collectie tweecilinders van liefhebbers uit de omgeving tentoongesteld.

 • Een vroeg model van de ‘Styled’ A. Voorgangers hadden nauwelijks plaatwerk; een trekker moest zo eenvoudig en zo goedkoop mogelijk zijn. Maar na de Tweede Wereldoorlog kwam - met de VS voorop - marketing ook in de landbouwwerktuigenwereld flink van de grond. Het parool vanaf die tijd: het oog wil ook wat.

  Een vroeg model van de ‘Styled’ A. Voorgangers hadden nauwelijks plaatwerk; een trekker moest zo eenvoudig en zo goedkoop mogelijk zijn. Maar na de Tweede Wereldoorlog kwam - met de VS voorop - marketing ook in de landbouwwerktuigenwereld flink van de grond. Het parool vanaf die tijd: het oog wil ook wat.

 • Later werd ook comfort voor de chauffeur steeds meer van belang. Deze 720 is van de periode 1956-1958 en is voorzien van een comfortabele zitting. Net als veel Amerikanen heeft John Deere tot de jaren '60 veel benzinetrekkers geleverd. De 720 was met bijna 60 pk aan de aftakas de zwaarste van de row-crop-types. Daar zijn er 22.925 van gemaakt.

  Later werd ook comfort voor de chauffeur steeds meer van belang. Deze 720 is van de periode 1956-1958 en is voorzien van een comfortabele zitting. Net als veel Amerikanen heeft John Deere tot de jaren '60 veel benzinetrekkers geleverd. De 720 was met bijna 60 pk aan de aftakas de zwaarste van de row-crop-types. Daar zijn er 22.925 van gemaakt.

 • De Lanz D4014 van 1959 markeert het einde van het Lanz-tijdperk in Mannheim. De kleurstelling is al John Deere. Snel daarna wordt overgeschakeld op een totaal nieuw ontworpen trekker om klaar te zijn voor de toekomst.

  De Lanz D4014 van 1959 markeert het einde van het Lanz-tijdperk in Mannheim. De kleurstelling is al John Deere. Snel daarna wordt overgeschakeld op een totaal nieuw ontworpen trekker om klaar te zijn voor de toekomst.

 • De John Deere Lanz 100 was het kleinste trekkertje waar het echte John Deere-tijdperk in Mannheim mee begon. In dezelfde tijd dat Duitsland rigoureus het eencilindertijdperk verliet, zei Amerika het tweecilindertijdperk vaarwel. De lagedrukpers achter deze prachtig gerestaureerde combinatie is gemaakt in Frankrijk, in de vroegere CCM-fabriek in Arc-les-Gray.

  De John Deere Lanz 100 was het kleinste trekkertje waar het echte John Deere-tijdperk in Mannheim mee begon. In dezelfde tijd dat Duitsland rigoureus het eencilindertijdperk verliet, zei Amerika het tweecilindertijdperk vaarwel. De lagedrukpers achter deze prachtig gerestaureerde combinatie is gemaakt in Frankrijk, in de vroegere CCM-fabriek in Arc-les-Gray.

 • Ook gemaakt in Arc-les-Gray, deze getrokken kunstmest- of kalkstrooier. Best bijzonder, zo heel veel zullen er niet van zijn gemaakt. Meest bijzonder, gezien de leeftijd, is de conditie waarin het werktuig nog verkeert. Samen met de trekker een goede kanshebber voor een prijs in de categorie ‘Mooi oud is niet lelijk’.

  Ook gemaakt in Arc-les-Gray, deze getrokken kunstmest- of kalkstrooier. Best bijzonder, zo heel veel zullen er niet van zijn gemaakt. Meest bijzonder, gezien de leeftijd, is de conditie waarin het werktuig nog verkeert. Samen met de trekker een goede kanshebber voor een prijs in de categorie ‘Mooi oud is niet lelijk’.

 • Over Arc-les-Gray gesproken: het is de plaats waar eerder een drietal kleine Franse fabrikanten de koppen bij elkaar stak om de Compagnie Continentale de Motoculture (CCM) op te richten met als doel om een fulliner te worden en dus ook een trekker te gaan produceren. In 1961 bouwde CCM zijn eerste en enige complete prototype van een eigen trekker.

  Over Arc-les-Gray gesproken: het is de plaats waar eerder een drietal kleine Franse fabrikanten de koppen bij elkaar stak om de Compagnie Continentale de Motoculture (CCM) op te richten met als doel om een fulliner te worden en dus ook een trekker te gaan produceren. In 1961 bouwde CCM zijn eerste en enige complete prototype van een eigen trekker.

 • Het is duidelijk dat het trekkertje in niks op een John Deere lijkt. De motor is een driecilinder luchtgekoelde Agrom. Die staat genoteerd voor 30 pk bij 1.800 toeren. Bouwjaar van de motor is 1959, van de trekker naar verluidt 1961.

  Het is duidelijk dat het trekkertje in niks op een John Deere lijkt. De motor is een driecilinder luchtgekoelde Agrom. Die staat genoteerd voor 30 pk bij 1.800 toeren. Bouwjaar van de motor is 1959, van de trekker naar verluidt 1961.

 • De transmissie is rijkelijk voorzien van hendels en pedalen. Drie versnellingen vooruit, een achteruit en een hoog-laag. Er is een sperdifferentieel en een rempedaal, wellicht nog een hendel voor een extra kruipgang of het schakelen van een aandrijving voor een maaibalk?

  De transmissie is rijkelijk voorzien van hendels en pedalen. Drie versnellingen vooruit, een achteruit en een hoog-laag. Er is een sperdifferentieel en een rempedaal, wellicht nog een hendel voor een extra kruipgang of het schakelen van een aandrijving voor een maaibalk?

 • Over de geschiedenis van de trekker is niet alles bekend, maar wel wat. Christian Hoel, voorzitter van de Franse trekkerclub Tracto Retro Percheron, is de huidige eigenaar. Vroeger was hij service manager bij de motorenfabriek van John Deere in Saran. In 1967 is de trekker verkocht aan een boer ten noorden van Parijs. Begin jaren 80 spoorde Hoel hem op. Hij kwam daarna weer in bezit van de fabriek en is gerestaureerd.

  Over de geschiedenis van de trekker is niet alles bekend, maar wel wat. Christian Hoel, voorzitter van de Franse trekkerclub Tracto Retro Percheron, is de huidige eigenaar. Vroeger was hij service manager bij de motorenfabriek van John Deere in Saran. In 1967 is de trekker verkocht aan een boer ten noorden van Parijs. Begin jaren 80 spoorde Hoel hem op. Hij kwam daarna weer in bezit van de fabriek en is gerestaureerd.

 • De achterbrug van de trekker doet erg denken aan een Massey Ferguson 35. De trompetten en remtrommels zijn vrijwel identiek, maar de behuizing van het differentieel is een stuk breder, met een aparte vulopening voor olie. Volgens Hoel is de trekker destijds in de omgeving van Parijs gebouwd met hulp van ingenieurs van Massey Ferguson. Dat verklaart veel over de gelijkenis.

  De achterbrug van de trekker doet erg denken aan een Massey Ferguson 35. De trompetten en remtrommels zijn vrijwel identiek, maar de behuizing van het differentieel is een stuk breder, met een aparte vulopening voor olie. Volgens Hoel is de trekker destijds in de omgeving van Parijs gebouwd met hulp van ingenieurs van Massey Ferguson. Dat verklaart veel over de gelijkenis.

 • Lange tijd was het marktaandeel van John Deere in Frankrijk relatief klein, maar door de jaren heen is dat gegroeid. Van de 50- en 55-series is het dan ook niet heel moeilijk om exemplaren te vinden. Daarom deze selectie knap ogende Waterloo-trekkers.

  Lange tijd was het marktaandeel van John Deere in Frankrijk relatief klein, maar door de jaren heen is dat gegroeid. Van de 50- en 55-series is het dan ook niet heel moeilijk om exemplaren te vinden. Daarom deze selectie knap ogende Waterloo-trekkers.

 • Bij ons niet (zo) bekend: de John Deere 4350. Die Is gelijk aan een 4250, maar heeft standaard een gewone 16V/6A-schakelbak zonder powershift. De motor is een 7,6 liter zescilinder van 140 pk.

  Bij ons niet (zo) bekend: de John Deere 4350. Die Is gelijk aan een 4250, maar heeft standaard een gewone 16V/6A-schakelbak zonder powershift. De motor is een 7,6 liter zescilinder van 140 pk.

 • In 1957 introduceert Someca de SOM 40. Een succesnummer waar er 18.741 van zijn verkocht. Voor een aantal boeren was de trekker niet groot genoeg. Een van de klanten nodigde de gebroeders Lhermite uit een poging te doen om twee SOM 40’s aan elkaar te koppelen. Deze ‘dubbelgangers’ zijn bijna allemaal ooit weer teruggebouwd naar gewone trekkers. De presentatie van deze trekkers was het klapstuk van de veiling.

  In 1957 introduceert Someca de SOM 40. Een succesnummer waar er 18.741 van zijn verkocht. Voor een aantal boeren was de trekker niet groot genoeg. Een van de klanten nodigde de gebroeders Lhermite uit een poging te doen om twee SOM 40’s aan elkaar te koppelen. Deze ‘dubbelgangers’ zijn bijna allemaal ooit weer teruggebouwd naar gewone trekkers. De presentatie van deze trekkers was het klapstuk van de veiling.

 • Ten tijde van de introductie van de Someca (Fiat) 900 en 1000 was er in Noord-Frankrijk vraag naar behoorlijk meer pk’s. Toen is een nieuwe generatie Bi-Som-Trac’s geïntroduceerd. Hoewel het principe van de twee aan elkaar gekoppelde trekkers gelijk bleef, was de constructie er niet meer op gericht om de trekkers later eventueel weer te scheiden. Het werd een trekker met een heel eigen gezicht. Een stuk of 35 zijn er gemaakt, nu zijn er nog drie bekend.

  Ten tijde van de introductie van de Someca (Fiat) 900 en 1000 was er in Noord-Frankrijk vraag naar behoorlijk meer pk’s. Toen is een nieuwe generatie Bi-Som-Trac’s geïntroduceerd. Hoewel het principe van de twee aan elkaar gekoppelde trekkers gelijk bleef, was de constructie er niet meer op gericht om de trekkers later eventueel weer te scheiden. Het werd een trekker met een heel eigen gezicht. Een stuk of 35 zijn er gemaakt, nu zijn er nog drie bekend.

 • Het enige gerestaureerde exemplaar is deze op twee Someca 900’s gebaseerde trekker van 1970, goed voor 170 pk. Hij staat tentoongesteld in de collectie van het museum in Saint Loup, eigendom van de hoofdredacteur van het Franse blad Tracteurs Passion et collection. Serienummer 32, en daarmee een van de laatst gemaakte exemplaren.

  Het enige gerestaureerde exemplaar is deze op twee Someca 900’s gebaseerde trekker van 1970, goed voor 170 pk. Hij staat tentoongesteld in de collectie van het museum in Saint Loup, eigendom van de hoofdredacteur van het Franse blad Tracteurs Passion et collection. Serienummer 32, en daarmee een van de laatst gemaakte exemplaren.

 • Dit is Frankrijk. Als je daar een feestje viert, trakteer je niet op een broodje kaas of een hamburger. De plaatselijke cateraar is goed ingericht om zo'n 500 mensen te voorzien van verse gegrilde kippen ‘Vollaires Fermières’. Van vleesschaamte hebben ze hier voorlopig nog geen last.

  Dit is Frankrijk. Als je daar een feestje viert, trakteer je niet op een broodje kaas of een hamburger. De plaatselijke cateraar is goed ingericht om zo'n 500 mensen te voorzien van verse gegrilde kippen ‘Vollaires Fermières’. Van vleesschaamte hebben ze hier voorlopig nog geen last.

Of registreer je om te kunnen reageren.