Foto: Martin Smits MechanisatieFoto

Unimog-MB Trac Treffen

De ster van Mercedes glimt nog steeds. In Duitsland kwamen tientallen MB Tracs en Unimogs bij elkaar om herinneringen op te halen.

Unimogs zoals de U1400 en U1600 zijn al van na de periode dat ze in Nederlandse landbouw van enige betekenis werden verkocht, en in Duitsland toen ook al steeds meer voor gebruikt buiten de landbouw. In de goede oude tijd bij Hoegen Dijkhof was een Unimog voor de landbouw synoniem voor een opgebouwde spuitmachine. Hoewel er een flink assortiment Unimogs bij elkaar werd gebracht, geen enkele met spuitmachine.

En met voorlader armen zou een MB Trac ook een shovel kunnen vervangen.

De 1300 en zijn opvolgers waren standaard met omkeerinrichting in de cabine uitgevoerd. Een MB Trac was bedoeld om een zelfrijder overbodig te maken, zoals hier met Krone rij onafhankelijke maïshakselaar.

Een 1500 in de toepassing zoals het Trac concept ook bedoeld was. Dit is nog een trekker met wat de Duitsers noemen, een Knicknase . Latere modellen kregen een vierkante neus. Deze is voorzien van een optioneel extra rooster dat veel werd gebruikt bij hakselen en ander stoffig werk.t

En wie het kleine niet eert& . Een MB Trac 1500 in schaal 1:2, volledig radiografisch functionerend. Met bijpassende Krone vierwielige wagen.

In 1976 kwam de 125 pk 6 cilinder 1300 op de markt en werd de groen met zwarte kleurstelling ingevoerd. Nog steeds heel duidelijk het MB Trac concept maar toch al veel meer landbouwtrekker dan de 4 cilinders waar het mee was begonnen. De 1500 kwam in 1980 en perste uit in principe dezelfde trekker 150 paarden.

Deze 700 is gezien de kleurstelling nog een vroeg type. Het begin in 1972 met de 65/70. Lijkt heel wat anders dan een Unimog, maar als je de trekker uitkleedt staat er in grote lijnen een zeer herkenbaar Unimog Chassis. Ook typisch voor de 4-cilinders is, net als bij de Unimogs, de iets achterover geplaatste motor.

Zoals bij veel trekkermerken zijn de zwaarste typen het meest gewild. Het spreekt tot de verbeelding, maar er zijn er doorgaans ook maar weinig van gemaakt. De 1800 was het zwaarste type, daar zouden er een 190 stuks van zijn gemaakt. Eigenlijk niet meer dan een 1600 Turbo waar een intercooler op is gebouwd. Dat gebeurde overigens niet op de fabriek in Gagenau. Aanvankelijk bij Kraft in Lübeck, en later bij Behrens in Karlsruhe. Hoewel, later, ze zijn niet veel langer dan een jaar leverbaar geweest.

1991 was het laatste jaar dat de MB-Trac in productie was. Dat betekent dat de meesten inmiddels al ouder zijn dan 30 jaar. Toen de productie was gestaakt ging de inruilwaarde ook vrij rap omlaag. Dat tij is gekeerd. Vooral de 6 cilinders in goede staat zijn toch een beetje roofgoed geworden.

Veel meer dan Nederland is Duitsland een land van voorladers. Bijvoorbeeld ook om bieten te laden. Zeker in de tijd van de MB Trac werden in Duitsland veel bieten door boeren zelf naar de fabriek gereden en daar paste een flinke voorlader bij.

Vergelijkbaar voertuig uit dezelfde periode, een U1400 met fronthef. Ook in onberispelijke staat.

Anderzijds, mits het weer er naar is, wat is er mooier dan lekker buiten zitten. Zoals Fendt met zijn werktuigendrager het Einmannsystem nastreefde had Daimler Benz het Universal Motorgerät , dat ook ontworpen was om zowel voor- als achterop werktuigen te monteren. Een kipbakje achterop kon je gebruiken om extra zaaizaad of kunstmest mee te nemen.

De opvolgers van de vierkante kistjes kregen de vormgeving die waarschijnlijk voor de meeste mensen synoniem is geworden voor het beeld van een Unimog. Hoewel ook toen een linnen dak leverbaar bleef, was een stalen cabine toch al redelijk algemeen.

Dat er liefhebberij is in Unimog bewijst deze U1600 van Christopher Kunde uit Bocholt. Geheel gerestaureerd in nieuwstaat en waarschijnlijk zelfs beter afgewerkt dan toen die uit de fabriek kwam. Nu in euro s ook ongeveer wat het toen in Duitse mark& ..

Unimogs in allerlei uitvoeringen en kleuren, maar zeker gezien de leeftijd toch allemaal in goede conditie. Allicht zijn er door de jaren heen ook Unimogs gesloopt, maar het zijn taaie voertuigen en het heeft er alle schijn van dat waarschijnlijk de meesten nog steeds in leven zijn. En vooral in Duitsland ook immens populair.

Wat voor het Nederlandse leger destijds de DAF YA was, was voor de Bundeswehr de Unimog. Met linnen kap op zowel de bak als de cabine en beiden toch wel een wat eigenzinnige constructie.

Jaren geleden was de landbouw een belangrijke doelgroep voor de Unimog, maar vanaf de 80-er jaren waren de militaire uitvoeringen een steeds belangrijker deel van de productie.

Zo te zien nog helemaal Einsatzbereit . Voor bijzondere toepassingen zoals brandweer werden de Unimogs met verlengd chassis geleverd. Maar ook een dubbele cabine om manschappen te vervoeren was leverbaar.

Hoewel het voor de buitenstaander meer op een vrachtwagen dan op een landbouwtrekker lijkt, is de Unimog oorspronkelijk echt als landbouwtrekker ontworpen. Al snel kwamen er, onder andere vanwege de terrein eigenschappen heel wat toepassingen buiten de landbouw. Geheel in stijl komt hier een Unimog in brandweer uitvoering het terrein op gereden.


 Schwerpunkt MB Trac und Unimog stond er in de uitnodiging van de Duitse uitgever Klaus Rabe Verlag voor Offene Tür in Willich . Willich is de thuisbasis van de uitgever, onder andere bekend van het oldtimer tijdschrift Schlepper Post en geheel in stijl gehuisvest in een van de oude fabrieksgebouwen op het vroegere terrein van de Becker staalfabrieken. Zondag 12 mei was het weer feest bij Rabe. Enkele tientallen liefhebbers kwamen met hun MB Trac of Unimog naar de Giesserallee om bij Nutzfahzeugmuseum Halle 31 elkaars voertuigen te bewonderen en het er nog eens over te hebben, wie das war einmal . Het was prachtig mooi weer die dag, dus anreisen kon met de Unimog geheel in stijl. De linnenkap, waar de wat langer dan gemiddelde mens bij deze types met zijn hoofd strak tegen het dak zit kon omlaag. - Foto's: Martin Smits

Beheer
WP Admin