Mechanisatie

Foto & video 1 reactie

Trekkermuseum opent met thema ‘Tractoren uit Duitsland’

Het trekkermuseum van de vereniging Oldtimer Trekkers en Motoren Midden-Zeeland (OTMMZ) in het Zeeuwse Nisse opende de deuren voor het komende museumseizoen. Elk jaar kiest de vereniging een thema. In 2019 is het thema ‘Duitsland’.

Foto

 • Een overzicht van het museum vanaf de bestuurdersstoel van een Hanomag. - Foto's: Anton Dingemanse

  Een overzicht van het museum vanaf de bestuurdersstoel van een Hanomag. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Het museum staat bij het voormalig spoorstation van Nisse, midden in de polder in de buurt van 's-Gravenpolder. Op de openingsdag worden er traditiegetrouw activiteiten door leden georganiseerd mede voor vermaak van bezoekers. Een van die activiteiten is ringrijden. Een deelnemer met een klassieke Fendt steekt door de ring.

  Het museum staat bij het voormalig spoorstation van Nisse, midden in de polder in de buurt van 's-Gravenpolder. Op de openingsdag worden er traditiegetrouw activiteiten door leden georganiseerd mede voor vermaak van bezoekers. Een van die activiteiten is ringrijden. Een deelnemer met een klassieke Fendt steekt door de ring.

 • Een andere behendigheidsoefening is de wip. Het is de bedoeling dat de wip waterpas komt te liggen door precies het evenwicht te zoeken. Hier wordt het kunstje geflikt met een trekker van het befaamde historische merk Lanz.

  Een andere behendigheidsoefening is de wip. Het is de bedoeling dat de wip waterpas komt te liggen door precies het evenwicht te zoeken. Hier wordt het kunstje geflikt met een trekker van het befaamde historische merk Lanz.

 • In het museum is een hele rij Lanzen te bewonderen, in hoofdzaak Bulldogs. Een bijzonder exemplaar is deze John-Deere Lanz D2416, te beschouwen als overgangsmodel na de overname van Lanz door John Deere in 1956.

  In het museum is een hele rij Lanzen te bewonderen, in hoofdzaak Bulldogs. Een bijzonder exemplaar is deze John-Deere Lanz D2416, te beschouwen als overgangsmodel na de overname van Lanz door John Deere in 1956.

 • Nog een bekend en inmiddels verdwenen trekkermerk is Hanomag, waarvan hier 2 exemplaren op de foto staan. Links een R-45 uit 1952 en rechts een R-35 uit 1957.

  Nog een bekend en inmiddels verdwenen trekkermerk is Hanomag, waarvan hier 2 exemplaren op de foto staan. Links een R-45 uit 1952 en rechts een R-35 uit 1957.

 • Een deeloverzicht van de tentoongestelde trekkers. Rechts vooraan een Allgaier voor dit merk door Porsche in 1955 werd opgekocht. Van dit merk rechts 4 modellen 1958 tot 1960. Achter de Allgaier een Eicher Puma ES-201 uit 1963 en daarachter een Bautz AS 120 uit 1955.

  Een deeloverzicht van de tentoongestelde trekkers. Rechts vooraan een Allgaier voor dit merk door Porsche in 1955 werd opgekocht. Van dit merk rechts 4 modellen 1958 tot 1960. Achter de Allgaier een Eicher Puma ES-201 uit 1963 en daarachter een Bautz AS 120 uit 1955.

 • Buiten stond een niet gerestaureerde, maar fraai geconserveerde Allgaier A12 uit 1952. Achter deze trekker zit een ploeg. Met deze combinatie wordt nog steeds kleinschalig gestoppeld.

  Buiten stond een niet gerestaureerde, maar fraai geconserveerde Allgaier A12 uit 1952. Achter deze trekker zit een ploeg. Met deze combinatie wordt nog steeds kleinschalig gestoppeld.

 • Fraai is ook deze Ransomes Motor Cultivator minirups gebouwd in Ipswich zo rond 1960, hier bestuurd door de jonge eigenaar. Dit trekkertje werd in Engeland vooral in de fruitteelt ingezet.

  Fraai is ook deze Ransomes Motor Cultivator minirups gebouwd in Ipswich zo rond 1960, hier bestuurd door de jonge eigenaar. Dit trekkertje werd in Engeland vooral in de fruitteelt ingezet.

 • Naast de gewone trekkers beschikt het museum ook over een collectie miniaturen. Modelbouwer Hoogesteger luisterde de openingsdag op met zijn schaalmodellen van landbouwmachines. Deze laat hij af en toe door museum rijden.

  Naast de gewone trekkers beschikt het museum ook over een collectie miniaturen. Modelbouwer Hoogesteger luisterde de openingsdag op met zijn schaalmodellen van landbouwmachines. Deze laat hij af en toe door museum rijden.

 • Klassieke modellen van het nog steeds bestaande trekkermerk Deutz kunnen natuurlijk niet ontbreken. Hier een drietal met vooraan Deutz D-15 gebouwd van 1959 tot 1965 daarachter model F1L-514/51 uit 1954 en vervolgens een F2L-514/53 uit 1956. Zo staan er ongeveer 30 trekkers tentoongesteld te wachten tot ze bewonderd worden.

  Klassieke modellen van het nog steeds bestaande trekkermerk Deutz kunnen natuurlijk niet ontbreken. Hier een drietal met vooraan Deutz D-15 gebouwd van 1959 tot 1965 daarachter model F1L-514/51 uit 1954 en vervolgens een F2L-514/53 uit 1956. Zo staan er ongeveer 30 trekkers tentoongesteld te wachten tot ze bewonderd worden.

Eén reactie

 • Sylke

  Ik ben benieuwd of er ook Schluters komen te staan

Of registreer je om te kunnen reageren.