Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Oude trekkers laten zich graag zien in rondrit

In de lente gaat het kriebelen bij eigenaren van oude trekkers: tijd voor de traditionele rondrit.

In Zeeland waren er afgelopen weekend 2 ritten: een rondrit van de O.T.M.M.Z. door Zuid-Beveland en een rit die vanuit Schoondijke door Zeeuws-Vlaanderen trok.

Foto

 • Zaterdag 25 mei was de rondrit op Zuid-Beveland. Over landwegen en dijken trok een stoet van 70 klassieke trekkers. Hier vooraan een Steyr 280 Diesel gevolgd door een IH Mc-Cormick 280 met daarachter een Belarus. - Foto's: Anton Dingemanse

  Zaterdag 25 mei was de rondrit op Zuid-Beveland. Over landwegen en dijken trok een stoet van 70 klassieke trekkers. Hier vooraan een Steyr 280 Diesel gevolgd door een IH Mc-Cormick 280 met daarachter een Belarus. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Nog een Steyr van oudere datum. Deze Steyr werd wel groene kikker genoemd. Bij hogere snelheid had de trekker springneigingen, zeker op slecht wegdek. Daarachter volgen een IH Mc-Cormick en Lanz Buldog in weguitvoering.

  Nog een Steyr van oudere datum. Deze Steyr werd wel groene kikker genoemd. Bij hogere snelheid had de trekker springneigingen, zeker op slecht wegdek. Daarachter volgen een IH Mc-Cormick en Lanz Buldog in weguitvoering.

 • Hier komt een fraaie John Deere type 70 voorbij. Daarachter een Ford Dexta gevolgd door een Guldner G25.

  Hier komt een fraaie John Deere type 70 voorbij. Daarachter een Ford Dexta gevolgd door een Guldner G25.

 • En een Lanz Buldog, zowel trekker als chauffeur hebben er zin in.

  En een Lanz Buldog, zowel trekker als chauffeur hebben er zin in.

 • Soms is er een opstopping. Dat is dan weer een goede gelegenheid om het gepasseerde fraais eens van de achterkant te bekijken.

  Soms is er een opstopping. Dat is dan weer een goede gelegenheid om het gepasseerde fraais eens van de achterkant te bekijken.

 • Voor de middagstop is Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder de gastheer. En daar staan in keurige rijen, neus tegen kont, de trekkers te wachten tot de berijders uitgepauzeerd waren.

  Voor de middagstop is Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder de gastheer. En daar staan in keurige rijen, neus tegen kont, de trekkers te wachten tot de berijders uitgepauzeerd waren.

 • Een overzicht geeft een indruk van het deelnemerspallet. Het laat verdwenen en nog bestande merken zien. Er staan onder meer een John Deere, Bolinder Munktel en op de voorgrond een tot nieuwstaat gerestaureerde Lanz Buldog, met daarnaast het wiel van een Hanomag R-440.

  Een overzicht geeft een indruk van het deelnemerspallet. Het laat verdwenen en nog bestande merken zien. Er staan onder meer een John Deere, Bolinder Munktel en op de voorgrond een tot nieuwstaat gerestaureerde Lanz Buldog, met daarnaast het wiel van een Hanomag R-440.

 • De Hanomag uit 1960 nu wat prominenter in beeld. Daarnaast een John Deere 1020 en een Someca.

  De Hanomag uit 1960 nu wat prominenter in beeld. Daarnaast een John Deere 1020 en een Someca.

 • Nog een Hanomag. In dit geval een Granit 500 E.

  Nog een Hanomag. In dit geval een Granit 500 E.

 • Sommige trekkers waren voorzien van een werktuig. Deze Fordson Major heeft een kunstmeststrooier achterop van het merk Steib uit waarschijnlijk eind jaren 50. Deze merknaam is exemplarisch voor de vele merken die gewoon zijn verdwenen in de geschiedenis.

  Sommige trekkers waren voorzien van een werktuig. Deze Fordson Major heeft een kunstmeststrooier achterop van het merk Steib uit waarschijnlijk eind jaren 50. Deze merknaam is exemplarisch voor de vele merken die gewoon zijn verdwenen in de geschiedenis.

 • Na de middagstop werd het middagdeel van de route verreden. Vooraan een Someca 850 met in het kielzog een Bolinder Munktel 350.

  Na de middagstop werd het middagdeel van de route verreden. Vooraan een Someca 850 met in het kielzog een Bolinder Munktel 350.

 • De rondrit op Zeeuws-Vlaanderen houdt de middagstop bij Clima Nova koeltechniek in Eede. Tussen de bijna 40 deelnemers staat een mooi rijtje Ford-geschiedenis. Van links naar rechts; een Fordson Major, ernaast de diesel-variant, een Fordson Dexta en een Ford 5000.

  De rondrit op Zeeuws-Vlaanderen houdt de middagstop bij Clima Nova koeltechniek in Eede. Tussen de bijna 40 deelnemers staat een mooi rijtje Ford-geschiedenis. Van links naar rechts; een Fordson Major, ernaast de diesel-variant, een Fordson Dexta en een Ford 5000.

 • Nog een bijzonder exemplaar is deze Renault R 3042 uit 1949. Daarnaast een IH met zo te zien nog een originele Siroco-windscherm.

  Nog een bijzonder exemplaar is deze Renault R 3042 uit 1949. Daarnaast een IH met zo te zien nog een originele Siroco-windscherm.

 • Nog 3 exemplaren oude glorie. Een Porsche Diesel Super Export uit 1962 met daarnaast 2 Allis Chalmers: een Agrodyne en een ED-40. Allis Chalmers was een van de eerste trekkerfabrikanten die in de jaren 40 van de vorige eeuw na een intensieve reclamecampagne trekkers met luchtbanden ging produceren. De stalen wielen bleven nog wel een optie.

  Nog 3 exemplaren oude glorie. Een Porsche Diesel Super Export uit 1962 met daarnaast 2 Allis Chalmers: een Agrodyne en een ED-40. Allis Chalmers was een van de eerste trekkerfabrikanten die in de jaren 40 van de vorige eeuw na een intensieve reclamecampagne trekkers met luchtbanden ging produceren. De stalen wielen bleven nog wel een optie.

 • Uiteraard kan de meest geproduceerde trekker niet ontbreken: de Ferguson TE-20.

  Uiteraard kan de meest geproduceerde trekker niet ontbreken: de Ferguson TE-20.

 • Nog een bijzonder exemplaar is deze Ford NAA 'Golden Jubilee'. Een nieuw type Ford uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Ford in 1953.

  Nog een bijzonder exemplaar is deze Ford NAA 'Golden Jubilee'. Een nieuw type Ford uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Ford in 1953.

 • Het jubileumembleem van de Ford NAA 'Golden Jubilee'. Dit jubileummodel werd maar 1 jaar uitgebracht en is alleen al om die reden bijzonder.

  Het jubileumembleem van de Ford NAA 'Golden Jubilee'. Dit jubileummodel werd maar 1 jaar uitgebracht en is alleen al om die reden bijzonder.

 • En dan nog een hakkepuf uit ogenschijnlijk lang vervlogen tijden. Toch is deze Vierzon 302 nog in 1951 gebouwd wel zoetjesaan de nadagen van de gloeikopmotor voor trekkers. Het model oogt vooroorlogs. Dat komt omdat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de trekkerproductie op het vasteland zo goed als op zijn gat lag. Om die snel weer aan de gang te krijgen werd terug gegrepen naar oude modellen. Deze trekker heeft duidelijk gebruikssporen maar is uitstekend geconserveerd. Houden zo.

  En dan nog een hakkepuf uit ogenschijnlijk lang vervlogen tijden. Toch is deze Vierzon 302 nog in 1951 gebouwd wel zoetjesaan de nadagen van de gloeikopmotor voor trekkers. Het model oogt vooroorlogs. Dat komt omdat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de trekkerproductie op het vasteland zo goed als op zijn gat lag. Om die snel weer aan de gang te krijgen werd terug gegrepen naar oude modellen. Deze trekker heeft duidelijk gebruikssporen maar is uitstekend geconserveerd. Houden zo.

 • En tot slot een Allis-Chalmer D272 mooi in beeld.

  En tot slot een Allis-Chalmer D272 mooi in beeld.

Laatste reacties

 • Koen123

  Mooie foto reportage, met leuke omschrijving van de getoonde beelden

 • D Haak

  Mooi foto reeks Anton, het was een schitterende dag! Ik sta zelf op de foto met de a-c d272 zou je mij die toe kunnen sturen groeten Dennis Haak

Of registreer je om te kunnen reageren.