Mechanisatie

Foto & video

Lange rij viercilinders voor bloementransport

Een kijkje in de machineberging van Bloemkwekerij Daling in Smilde (Dr.).

De rij trekkers in deze schuur doet vermoeden dat we bij een John Deere-dealer zijn die net een New Holland heeft ingeruild. Niets is minder waar. Bij Bloemkwekerij Daling in Smilde transporteren in de zomer tientallen John Deere’s met schamelwagens tijdens het oogsten de bloemen naar huis. Het zijn allemaal viercilinders uit de 10-, 20- en 30-serie.

Lees verder onder de foto.

Klik op de rode iconen voor meer informatie.

150 hectare in gebruik

Op drukke dagen zijn er meer dan 100 Poolse en Roemeense seizoensarbeiders aan het werk die ook de trekkers bemannen. “Ze draaien elk maar een paar honderd uur in het jaar, maar je hebt ze op drukke dagen wel nodig. We hebben 150 hectare in gebruik en 4 vaste medewerkers die vooral op de grotere zescilinders het landwerk doen. De zwaarste is een John Deere 7430”, vertelt Martijn Daling.

We hebben een bodemvrijheid van 1 meter nodig

“De New Holland is een beetje vreemde eend in de bijt en enkel aanwezig om zijn portaalassen. Met de kappenspuit rijden we over de bloemen en daarvoor hebben we de bodemvrijheid van 1 meter nodig. Een John Deere met 4WD en portaalassen is niet te krijgen.”

R-serie

Een R-serie is er ook nog niet op het bedrijf. “Deze zijn tweedehands nog vaak te jong en prijzig ten opzichte van een 30-serie.” Ondanks de lange rij viercilinders blijkt een zescilinder zoals de 7430 toch de favoriet van de ondernemer. “Dat grote spul is toch van jongs af aan al het meest interessant.”

De machineberging is vaak de trots van menig bedrijf. Een schuur vol met machines, elk met hun eigen functie en verhaal. Wil jij je berging terugzien in Boerderij? Stuur dan een mail aan: Frits Huiden

Of registreer je om te kunnen reageren.