Mechanisatie

Foto & video

Machinenieuws uit het Noorden op ATA

De week vind de eerste editie van Agrotechniek Assen plaats. Een blik op het machinenieuws.

Netwerken, gezellig bijkletsen en machines kijken is het waar het vooral om gaat in Assen. Maar ook zijn er innovaties te zien, en worden er in seminars verschillende actuele onderwerpen behandeld.

De tweejaarlijkse beurs in de Expo Assen kreeg een nieuwe beursorganisatie, namelijk brancheorganisatie Fedecom en Libéma Exploitatie. Daarom ook een nieuwe naam: Agrotechniek Assen. 400 merken worden getoond op overdekte beursvloer. En dit is een overzicht van machinenieuws. Vooral machinebouwers en importeurs uit het noorden van het land kwamen met nieuws op de proppen.

Foto

 • Vantage Agrometius nam een nieuwe Trimble GPS-display mee naar Assen. Dit is de GFX350. Bijzonder hieraan is dat een nieuw instapmodel is, maar wél met hetzelfde Android-besturingssysteem als de grotere, uitgebreide schermen. Het scherm komt in 2020 te koop en zou minder dan €3.000 gaan kosten, inclusief een ontvanger. Hierbij moet de chauffeur nog wel zelf sturen; op het beeldscherm wordt namelijk alleen de afwijking van het ‘spoor’ weergegeven. Het scherm is overigens wel uit te breiden met een automatisch stuursysteem. Verder werkt het schermpje als Isobus VT, waarbij dus een Isobus-werktuig kan worden bediend met de GFX350. - Foto's Bob Karsten

  Vantage Agrometius nam een nieuwe Trimble GPS-display mee naar Assen. Dit is de GFX350. Bijzonder hieraan is dat een nieuw instapmodel is, maar wél met hetzelfde Android-besturingssysteem als de grotere, uitgebreide schermen. Het scherm komt in 2020 te koop en zou minder dan €3.000 gaan kosten, inclusief een ontvanger. Hierbij moet de chauffeur nog wel zelf sturen; op het beeldscherm wordt namelijk alleen de afwijking van het ‘spoor’ weergegeven. Het scherm is overigens wel uit te breiden met een automatisch stuursysteem. Verder werkt het schermpje als Isobus VT, waarbij dus een Isobus-werktuig kan worden bediend met de GFX350. - Foto's Bob Karsten

 • Machinefabrikant Tjalma toont een nieuwe werktuigdrager. Deze is ontworpen om te gebruiken als basisframe voor een kappenspuit, schoffel of zaaimachine voor bijvoorbeeld een vanggewas of bieten. Tjalma ontwikkelde de werktuigdrager omdat mechanische onkruidbestrijding steeds belangrijker wordt, en evenzo het plaatsspecifiek bespuiten. Met deze werktuigdrager zou je als akkerbouwer aan één machine genoeg hebben om te schoffelen en te spuiten met kappen. De basis is een frame van een bemester; die is degelijk, voldoet aan wetgeving voor transport en weegt 750 kilo zonder schoffelgarnituur of kappen.

  Machinefabrikant Tjalma toont een nieuwe werktuigdrager. Deze is ontworpen om te gebruiken als basisframe voor een kappenspuit, schoffel of zaaimachine voor bijvoorbeeld een vanggewas of bieten. Tjalma ontwikkelde de werktuigdrager omdat mechanische onkruidbestrijding steeds belangrijker wordt, en evenzo het plaatsspecifiek bespuiten. Met deze werktuigdrager zou je als akkerbouwer aan één machine genoeg hebben om te schoffelen en te spuiten met kappen. De basis is een frame van een bemester; die is degelijk, voldoet aan wetgeving voor transport en weegt 750 kilo zonder schoffelgarnituur of kappen.

 • Tjalma zegt zelf geen schoffelelementen te gaan bouwen. Daarvan zijn er al veel aanbieders, stelt de fabrikant. Alle schoffels passen aan de werktuigdrager, als dit ‘snelwisseloor’ is bevestigd. Deze hang je in het frame, en zet je vervolgens met twee bouten vast. In dit geval gaat het om een Steketee-schoffel. Tjalma gaat in het vervolg wél zelf de parallellogrammen ontwikkelen. Een complete set, dus een zes meter brede werktuigdrager mét twaalf schoffelelementen en spuitkappen, staat in de prijslijst voor €30.000. Er zijn werkbreedtes mogelijk tot 12 meter.

  Tjalma zegt zelf geen schoffelelementen te gaan bouwen. Daarvan zijn er al veel aanbieders, stelt de fabrikant. Alle schoffels passen aan de werktuigdrager, als dit ‘snelwisseloor’ is bevestigd. Deze hang je in het frame, en zet je vervolgens met twee bouten vast. In dit geval gaat het om een Steketee-schoffel. Tjalma gaat in het vervolg wél zelf de parallellogrammen ontwikkelen. Een complete set, dus een zes meter brede werktuigdrager mét twaalf schoffelelementen en spuitkappen, staat in de prijslijst voor €30.000. Er zijn werkbreedtes mogelijk tot 12 meter.

 • Deze kappenspuit heeft Tjalma ontwikkeld voor de werktuigdrager. Bijzonder hieraan is dat deze verstelbaar is in breedte van 50 centimeter tot 9 centimeter, en daardoor in verschillende gewassen kan worden ingezet. Bovenop zitten twee bouten die te verdraaien zijn, zodat de hoek verandert. De voorkant is puntvorming, om eventueel liggend gewas op te tillen. De achterkant is dichtgemaakt met rubber, om drift tegen te gaan.

  Deze kappenspuit heeft Tjalma ontwikkeld voor de werktuigdrager. Bijzonder hieraan is dat deze verstelbaar is in breedte van 50 centimeter tot 9 centimeter, en daardoor in verschillende gewassen kan worden ingezet. Bovenop zitten twee bouten die te verdraaien zijn, zodat de hoek verandert. De voorkant is puntvorming, om eventueel liggend gewas op te tillen. De achterkant is dichtgemaakt met rubber, om drift tegen te gaan.

 • Slim detail: aan de onderkant een gootje. Tijdens het werk schuift hier wat grond in, en zo dient deze als een lekgoot met ‘spons’. Het idee: de nozzle spuit onvermijdelijk óók wat tegen de wanden in de kap, en op de koppakker vangt dit lekgootje een eventuele druppel op. Het wordt nog iets aangepast; de horizontale strip wordt voortaan eraan gelast en iets hoger, zodat er een groter slijtvlak ontstaat.

  Slim detail: aan de onderkant een gootje. Tijdens het werk schuift hier wat grond in, en zo dient deze als een lekgoot met ‘spons’. Het idee: de nozzle spuit onvermijdelijk óók wat tegen de wanden in de kap, en op de koppakker vangt dit lekgootje een eventuele druppel op. Het wordt nog iets aangepast; de horizontale strip wordt voortaan eraan gelast en iets hoger, zodat er een groter slijtvlak ontstaat.

 • Landbouwmechanisatiebedrijf RosierGreidanus uit Winsum (Fr.) importeert sindskort het Ierse merk HiSpec Xcel-meststrooiers. De importeur bracht deze ‘1250’ mee naar Assen, deze heeft 14.5 kuub inhoud.

  Landbouwmechanisatiebedrijf RosierGreidanus uit Winsum (Fr.) importeert sindskort het Ierse merk HiSpec Xcel-meststrooiers. De importeur bracht deze ‘1250’ mee naar Assen, deze heeft 14.5 kuub inhoud.

 • Bijzonder is de freesas, die werkt met klepels aan kettingen. Die slaan de mest kort en gedoseerd op de twee grote horizontale schijven. Volgens de importeur strooit de enkelasser hiermee 22 tot 24 meter breed. De wagen heeft een catalogusprijs van €45.000.

  Bijzonder is de freesas, die werkt met klepels aan kettingen. Die slaan de mest kort en gedoseerd op de twee grote horizontale schijven. Volgens de importeur strooit de enkelasser hiermee 22 tot 24 meter breed. De wagen heeft een catalogusprijs van €45.000.

 • Ook op de stand van RosierGreidanus staat deze zelfgebouwde mestpomp die werkt met een afstandsbediening. Deze is bedoeld voor sleepslangen, waarbij er nu één chauffeur minder mee op pad gaat. Deze pompunit kan namelijk onbemand zijn werk doen. Daardoor wordt op een conventionele pompwagen en zware trekker bespaard. Er ligt een 300 pk sterke John Deere-motor in. En er zijn verschillende mestpompen mogelijk. Hierin ligt een Cornell-pomp met een gesloten waaier die 430 kuub mest per uur zou moeten verpompen. Verder opvallend is de optionele zuigarm met turbovuller, en de mogelijkheid om daar kunstmest bij toe te voegen in de mest.

  Ook op de stand van RosierGreidanus staat deze zelfgebouwde mestpomp die werkt met een afstandsbediening. Deze is bedoeld voor sleepslangen, waarbij er nu één chauffeur minder mee op pad gaat. Deze pompunit kan namelijk onbemand zijn werk doen. Daardoor wordt op een conventionele pompwagen en zware trekker bespaard. Er ligt een 300 pk sterke John Deere-motor in. En er zijn verschillende mestpompen mogelijk. Hierin ligt een Cornell-pomp met een gesloten waaier die 430 kuub mest per uur zou moeten verpompen. Verder opvallend is de optionele zuigarm met turbovuller, en de mogelijkheid om daar kunstmest bij toe te voegen in de mest.

 • Een blik op de afstandsbediening. Deze hangt in de trekker met sleepslangbemester. Deze is op vier manieren verbonden met de pomp: via Wifi, radiosignalen, satellietverbinding én via de telefoon (zie de vier iconen bovenin het scherm). Mocht één signaal wegvallen, dan is er altijd nog een back-up. RosierGreidanus haalde componenten van deze pompwagen uit Amerika, waar deze manier van werken vaak wordt gehanteerd. Reken op een verkoopprijs voor zo’n pompwagen op ongeveer €225.000.

  Een blik op de afstandsbediening. Deze hangt in de trekker met sleepslangbemester. Deze is op vier manieren verbonden met de pomp: via Wifi, radiosignalen, satellietverbinding én via de telefoon (zie de vier iconen bovenin het scherm). Mocht één signaal wegvallen, dan is er altijd nog een back-up. RosierGreidanus haalde componenten van deze pompwagen uit Amerika, waar deze manier van werken vaak wordt gehanteerd. Reken op een verkoopprijs voor zo’n pompwagen op ongeveer €225.000.

 • Oldenhuis Agro uit Bierum (Fr.) bouwde naar aanleiding van het natte oogstseizoen deze uienlichter. Als uien terwijl ze op het zwad liggen nog flinke regen krijgen, kunnen ze wegregenen in de modder. Dan is het volgens Oldenhuis belangrijk om de uienlichter er eenmaal door te trekken. Deze zorgt dat de uien losliggen, zodat ze op te rapen zijn. En hierdoor rollen de uien even, zodat ze sneller drogen. Belangrijk, volgens de bouwer, zijn de brede glijsloffen, aangezien de machine alleen wordt ingezet onder moeilijke omstandigheden. Ook de lengte is belangrijk: zo kunnen de uien even rollen, maar worden ze stil neergelegd zodat ze in het zwad blijven. Oldenhuis Agro vraagt €3.150 voor de uienlichter.

  Oldenhuis Agro uit Bierum (Fr.) bouwde naar aanleiding van het natte oogstseizoen deze uienlichter. Als uien terwijl ze op het zwad liggen nog flinke regen krijgen, kunnen ze wegregenen in de modder. Dan is het volgens Oldenhuis belangrijk om de uienlichter er eenmaal door te trekken. Deze zorgt dat de uien losliggen, zodat ze op te rapen zijn. En hierdoor rollen de uien even, zodat ze sneller drogen. Belangrijk, volgens de bouwer, zijn de brede glijsloffen, aangezien de machine alleen wordt ingezet onder moeilijke omstandigheden. Ook de lengte is belangrijk: zo kunnen de uien even rollen, maar worden ze stil neergelegd zodat ze in het zwad blijven. Oldenhuis Agro vraagt €3.150 voor de uienlichter.

 • Landkracht Agri start met de import van Italiaanse ROC-bandharken, en toont daarom een RT730-bandhark op de stand.

  Landkracht Agri start met de import van Italiaanse ROC-bandharken, en toont daarom een RT730-bandhark op de stand.

 • De ATA is tevens het decor van de Tim-Toppers sleutelwedstrijd. Hier strijden 15 monteurs in opleiding voor een plekje in de Skills Heroes, die volgend jaar maart in Leeuwarden plaatsvindt. Dat is een landelijke wedstrijd voor de beste monteur. De 5 beste monteurs van de voorrondes in Assen mogen daaraan meedoen.

  De ATA is tevens het decor van de Tim-Toppers sleutelwedstrijd. Hier strijden 15 monteurs in opleiding voor een plekje in de Skills Heroes, die volgend jaar maart in Leeuwarden plaatsvindt. Dat is een landelijke wedstrijd voor de beste monteur. De 5 beste monteurs van de voorrondes in Assen mogen daaraan meedoen.

 • De leerlingmonteurs tot maximaal 24 jaar oud uit niveau 2, 3 of 4 van de opleiding Mobiele Werktuigen krijgen vijf onderdelen voorgeschoteld. Voor ieder onderdeel krijgen zij één uur en een kwartier de tijd om het vraagstuk op te lossen. De jury beoordeelt op werkwijze, de oplossing en of er veilig wordt gewerkt. Er kunnen maximaal 100 punten worden behaald, 20 punten per onderdeel.

  De leerlingmonteurs tot maximaal 24 jaar oud uit niveau 2, 3 of 4 van de opleiding Mobiele Werktuigen krijgen vijf onderdelen voorgeschoteld. Voor ieder onderdeel krijgen zij één uur en een kwartier de tijd om het vraagstuk op te lossen. De jury beoordeelt op werkwijze, de oplossing en of er veilig wordt gewerkt. Er kunnen maximaal 100 punten worden behaald, 20 punten per onderdeel.

 • Vijf onderwerpen. Hier een rupskraan met een hydrauliekstoring. Tweede is een Perkins-motor die niet lekker loopt. Dan een trekker met een storing in de elektronica, een Gator met storing in de elektrische componenten en tot slot een trekker waarvan de voorwielen moeten worden uitgelijnd.

  Vijf onderwerpen. Hier een rupskraan met een hydrauliekstoring. Tweede is een Perkins-motor die niet lekker loopt. Dan een trekker met een storing in de elektronica, een Gator met storing in de elektrische componenten en tot slot een trekker waarvan de voorwielen moeten worden uitgelijnd.

Of registreer je om te kunnen reageren.