Mechanisatie

Foto & video 4 reacties

Machineberging: Alles zelf doen met flinke machines

Een blik in de schuur van maatschap Klunder doet denken aan een loonbedrijf.

Een dikke New Holland en Kaweco met zuigarm op de voorgrond, shovel, vierelementshark en zelfs een hakselaar. Sommige machines zijn op leeftijd, maar het staat er allemaal wel. Dit is echter geen loonbedrijf maar een enthousiaste melkveehouder met 72 Fleckvieh koeien, die zijn 48 hectare gras en 12 hectare mais het liefst zelf bewerkt.

Lees verder onder de foto.

Foto: Michel Velderman

Sleutelen is ook een mooie reden om een biertje te drinken

Hakselen en sleutelen

Niels Klunder in Deventer heeft veel lol in mechanisatie en zijn vrienden en familie ook. Samen met zijn broer Job wisselt hij hier de invoer van de Heston 7720 hakselaar uit 1986 van gras naar mais. “We doen alles zelf en het hakselen en sleutelen is ook een mooie reden om een biertje te drinken. Elke machine in de hakseltrein is dan ook vaak dubbel bemand”, lacht Niels.

Kuilhapper

Door gebrek aan tijd wordt gras voortaan niet meer gehakseld maar opgeraapd. De vierlements Fella TS4000 uit 2005 is dan ook onlangs gekocht voor de nodige capaciteit. De Komatsu WA120 met kuilhapper verzorgt samen met een Fiat 580 het voeren. Op het bedrijf zijn 2 identieke New Holland’s 8160. Beide kunnen al het werk doen; zodenbemesters, dubbel maaien maar ook de complete grondbewerking en het inzaaien van mais met een gehuurde zaaimachine. “Een van mijn broers is monteur en ik werk vaak bij een loonwerker. Zo kunnen we alles repareren en alle machines huren die we nodig hebben”, aldus Niels Klunder.

Bekijk eerdere edities van de rubriek Machineberging

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Wordt opgeraapd, meen je dat nou Frits?

 • arink

  Je bedoelt de "d" piet piraat?

 • Piet Piraat

  Ja

 • pc

  Allemaal oud spul... kost niet zo veel meer....!!

Of registreer je om te kunnen reageren.