Mechanisatie

Foto & video

Sulky Burel gaat voor exportgroei

Een groep Nederlandse dealers mocht eind juni op excursie naar de Sulky-fabriek in Chateaubourg (F). Het merk wil thuis marktaandeel vasthouden en in het buitenland groeien.

De Sulky-vestiging ligt op ruim twee uur rijden van die van Monosem in Largeasse. Beide fabrieken liggen in Bretagne, maar de bedrijfsculturen verschillen enorm.


 • In 2011 investeerde Sulky €20 miljoen in de bouw van een nieuwe, 20.000 m2 grote fabriek op het industrieterrein van Chateaubourg. - Foto's: René Koerhuis

  In 2011 investeerde Sulky €20 miljoen in de bouw van een nieuwe, 20.000 m2 grote fabriek op het industrieterrein van Chateaubourg. - Foto's: René Koerhuis

 • De naam Sulky Burel is afkomstig van de eerste zaaimachine getrokken door een paard, en de familienaam Burel. De derde generatie leidt inmiddels het in 1936 opgerichte bedrijf.

  De naam Sulky Burel is afkomstig van de eerste zaaimachine getrokken door een paard, en de familienaam Burel. De derde generatie leidt inmiddels het in 1936 opgerichte bedrijf.

Sulky Burel is nog steeds een familiebedrijf en is, in tegenstelling tot Monosem, open over de omzet. Die bedroeg in het gebroken boekjaar 2016 (juli 2016 tot juni 2017) € 38 miljoen. 60% komt voor rekening van de kunstmeststrooiers. Thuisland Frankrijk was in dat boekjaar goed voor 55% van de omzet.

Mikken op exportgroei

De belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Groot-Brittannië en Hongarije. Nadat de Britse importeur Reco in 2015 ophield te bestaan, zette Sulky – samen met Grégoire-Besson – een eigen vestiging op in het VK. Daarnaast zijn er eigen kantoren in Hongarije (Budapest) en Rusland (Rostov/Don).


 • Bij elke machine staat een investeringsbedrag vermeld, om aan te geven wat Sulky investeert in moderne productiefaciliteiten.

  Bij elke machine staat een investeringsbedrag vermeld, om aan te geven wat Sulky investeert in moderne productiefaciliteiten.

 • Het lassen van een kuip van een kunstmeststrooier.

  Het lassen van een kuip van een kunstmeststrooier.

 • Motiveren kan ook zo: ‘Een ontevreden klant vertelt zijn verhaal aan 24 personen, een tevreden klant aan zeven personen’. Moraal: zorg voor kwaliteit en tevreden klanten.

  Motiveren kan ook zo: ‘Een ontevreden klant vertelt zijn verhaal aan 24 personen, een tevreden klant aan zeven personen’. Moraal: zorg voor kwaliteit en tevreden klanten.

Hoewel boekjaar 2017 ten tijde van ons bezoek nog net niet is afgesloten, is bekend dat de omzet steeg naar € 44 miljoen. Het doel is om de omzet in Frankrijk te consolideren en binnen 5 jaar te groeien naar € 25 miljoen exportomzet. Dat wil het bedrijf vooral realiseren met hightech kunstmeststrooiers, directzaaimachines en zaaimachines voor minimaal bewerkte grond.


 • Labels bedoeld voor kleurwijzigingen in de lakstraat. Er zitten drie opvallende kleuren tussen: John Deere-groen, Rabe-blauw en Proto-antraciet.

  Labels bedoeld voor kleurwijzigingen in de lakstraat. Er zitten drie opvallende kleuren tussen: John Deere-groen, Rabe-blauw en Proto-antraciet.

 • En hier zien we de kleur ‘Proto’ terug. Nog niet bedoeld voor een foto, maar wel openlijk aanwezig. Het schijnt een onderzoek te zijn naar mogelijke nieuwe kleurstellingen. Technisch was er geen zichtbaar verschil met de strooiers ernaast.

  En hier zien we de kleur ‘Proto’ terug. Nog niet bedoeld voor een foto, maar wel openlijk aanwezig. Het schijnt een onderzoek te zijn naar mogelijke nieuwe kleurstellingen. Technisch was er geen zichtbaar verschil met de strooiers ernaast.

 • Voor de Duitstalige landen heeft Sulky een samenwerking met Rabe, dat eigendom is van Grégoire-Besson. Daar kom je Rabe-blauwe zaaimachines en kunstmeststrooiers tegen.

  Voor de Duitstalige landen heeft Sulky een samenwerking met Rabe, dat eigendom is van Grégoire-Besson. Daar kom je Rabe-blauwe zaaimachines en kunstmeststrooiers tegen.

 • Voor Russische (turnkey-)projecten is er een samenwerking met John Deere. Bovendien wordt de Xeos-fronttank in JD-groen gebruikt in combinatie met de ExactEmerge-zaaimachines van John Deere.

  Voor Russische (turnkey-)projecten is er een samenwerking met John Deere. Bovendien wordt de Xeos-fronttank in JD-groen gebruikt in combinatie met de ExactEmerge-zaaimachines van John Deere.

 • We treffen in de fabriek ook nog een EasyDrill-directzaaimachine aan van dochterbedrijf Sky Agriculture.

  We treffen in de fabriek ook nog een EasyDrill-directzaaimachine aan van dochterbedrijf Sky Agriculture.

Apart bedrijf

Volgens Stéphane Billerot, hoofd marketing en verkoop, is de kunstmeststrooier straks de meest geavanceerde machine op het erf. Voor directzaaimachines richtte Sulky in 2013 een apart bedrijf/merk op: Sky Agriculture. Billerot geeft aan dat landbouwkundige kennis bij de verkoop hiervan veel belangrijker is dan productkennis. Sulky wil hierop in de komende tijd dan ook nog sterker inzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.