Mechanisatie

Foto & video

Schatgraven op miniaturenbeurs Zwolle

Trekkers en landbouwmachines op schaal hebben een grote aantrekkingskracht op jong en oud. Of het nu gaat om een tot in het kleinste detail nauwkeurig gemaakte replica of een ‘old school’ metalen model uit de jaren zeventig. In Zwolle, op de alweer dertigste Internationale Landbouwminiaturenbeurs, werd bijna elke wens vervuld.

Verkopers en kopers delen de zelfde passie, op de LCN Miniaturenbeurs is de verkoper zelf ook koper en verzamelaar. Op de beursvloer heerst saamhorigheid maar tegelijkertijd is iedereen een beetje op jacht. Misschien is dat ene exclusieve model dat nog in de verzameling ontbreekt, te vinden voor een redelijke prijs.

Modellen uit China

Vandaag de dag is het mogelijk om met behulp van computers en 3D-printers een zeer nauwkeurig model te maken met veel prachtige details. Veelal worden deze modellen in China gefabriceerd. Af en toe raakt de markt een beetje overspoeld met nieuwe uitgaven. Voor sommigen een reden om naar meer originaliteit te zoeken in de vorm van oude modellen, of nieuwe, handgemaakte schaalmodellen met een eigen identiteit en signatuur.


 • Speuren tussen duizenden modellen naar dat ene schaalmodel wat nog in de verzameling ontbreekt. Of een nieuw aangekondigd miniatuur eindelijk in werkelijkheid te kunnen zien. Liever niet aanraken; dat is niet gebruikelijk op de miniaturenbeurs. De verpakking mag je wel even ter hand nemen. - Foto's: Mark Pasveer

  Speuren tussen duizenden modellen naar dat ene schaalmodel wat nog in de verzameling ontbreekt. Of een nieuw aangekondigd miniatuur eindelijk in werkelijkheid te kunnen zien. Liever niet aanraken; dat is niet gebruikelijk op de miniaturenbeurs. De verpakking mag je wel even ter hand nemen. - Foto's: Mark Pasveer

 • De Duitse miniatuurbouwer Hans Tyroller uit Beieren maakt exclusieve modellen. Hij toont een van zijn meest recente, een Amerikaanse McConnel Marc 1000-kniktrekker in 1:32. Dat dit gele model op een Massey Ferguson 5200 lijkt is niet vreemd. De Amerikaanse akkerbouwer Ward McConnel verwierf destijds de rechten van Massey Ferguson om de trekkers te kunnen bouwen. Volgens Tyroller een goed voorbeeld van een model waar veel verzamelaars blij van worden. Een vrij onbekende trekker met een bijzondere geschiedenis. “Nee dit is geen massaproductie,” glimlacht hij, “gemaakt met deze twee handen”. Alleen al het samenstellen van de onderdelen duurt minimaal 20 uur, en dan spreken we nog niet over het maken van het prototype. De McConnel Marc 1000 kost € 300 en is in een oplage van ongeveer 100 stuks gebouwd. Dat Tyroller zelf een gepassioneerd verzamelaar is, mag duidelijk zijn. Het begon allemaal met het bouwen van modellen die niet te koop waren in de jaren 90, zoals de Schlüter Eurotrac.

  De Duitse miniatuurbouwer Hans Tyroller uit Beieren maakt exclusieve modellen. Hij toont een van zijn meest recente, een Amerikaanse McConnel Marc 1000-kniktrekker in 1:32. Dat dit gele model op een Massey Ferguson 5200 lijkt is niet vreemd. De Amerikaanse akkerbouwer Ward McConnel verwierf destijds de rechten van Massey Ferguson om de trekkers te kunnen bouwen. Volgens Tyroller een goed voorbeeld van een model waar veel verzamelaars blij van worden. Een vrij onbekende trekker met een bijzondere geschiedenis. “Nee dit is geen massaproductie,” glimlacht hij, “gemaakt met deze twee handen”. Alleen al het samenstellen van de onderdelen duurt minimaal 20 uur, en dan spreken we nog niet over het maken van het prototype. De McConnel Marc 1000 kost € 300 en is in een oplage van ongeveer 100 stuks gebouwd. Dat Tyroller zelf een gepassioneerd verzamelaar is, mag duidelijk zijn. Het begon allemaal met het bouwen van modellen die niet te koop waren in de jaren 90, zoals de Schlüter Eurotrac.

 • Net als bij een echte trekker zijn de banden die er origineel op zitten niet altijd de juiste voor jou. Bij modeltrekkers zit veelal één maat; meerdere maten voeren zou te duur worden, vertelt Fransman Vincent Colleville. Hij verkoopt banden in allerlei maten om miniaturen een individueel karakter te kunnen geven. Banden en velgen zijn passend te koop voor de bekende merken als Siku en Schuco, maar zijn ook zelf naar wens passend te maken. Volgens Colleville zoeken verzamelaars meer naar exclusiviteit, banden zijn daar een belangrijk onderdeel van. Behalve banden kun je een miniatuur ook uitrusten met front- en wielgewichten, fronthef en verlichting. Colleville’s bedrijf Artisan32 maakt het.

  Net als bij een echte trekker zijn de banden die er origineel op zitten niet altijd de juiste voor jou. Bij modeltrekkers zit veelal één maat; meerdere maten voeren zou te duur worden, vertelt Fransman Vincent Colleville. Hij verkoopt banden in allerlei maten om miniaturen een individueel karakter te kunnen geven. Banden en velgen zijn passend te koop voor de bekende merken als Siku en Schuco, maar zijn ook zelf naar wens passend te maken. Volgens Colleville zoeken verzamelaars meer naar exclusiviteit, banden zijn daar een belangrijk onderdeel van. Behalve banden kun je een miniatuur ook uitrusten met front- en wielgewichten, fronthef en verlichting. Colleville’s bedrijf Artisan32 maakt het.

 • Een prachtige Fordson Power Major in 1:16 uit China van Universal Hobbies kost zo’n € 60. Een handgemaakte zal snel vijf maal zo duur zijn. Maar het kan duurder en exclusiever. De speurtocht naar het duurste model van de beurs eindigt bij Hans Sikkema, die een model heeft van een Carraro 6500 uit 1968, prijs € 2.500 (het is overigens niet te koop). Met passie vertelt Sikkema over de Carraro, waar er waarschijnlijk maar drie of vier van zijn. Vreemd overigens, het gaat hier om een spuit/giet model van plastic, er zijn dus mallen voor gemaakt en niets stond massaproductie in de weg. De modellen werden ooit weggeven bij een nieuwe trekker. Ze zijn kwetsbaar, zodra het in de speelgoedbak belandde, was het einde snel in zicht. Kan een reden zijn waarom er zo weinig van bestaan. Ook mogelijk is dat de trekkerproducent snel met de actie stopte. Het model van Hans is compleet met de originele doos, zeer zeldzaam. De verzamelaar reist de wereld rond voor speciale, zeldzame modellen. In Italie zocht Sikkema een verdwenen verzameling, maar het spoor was niet verder te traceren. Het is bovendien een moeilijk land om in te zoeken, een beurs zoals de LCN heb je er niet.

  Een prachtige Fordson Power Major in 1:16 uit China van Universal Hobbies kost zo’n € 60. Een handgemaakte zal snel vijf maal zo duur zijn. Maar het kan duurder en exclusiever. De speurtocht naar het duurste model van de beurs eindigt bij Hans Sikkema, die een model heeft van een Carraro 6500 uit 1968, prijs € 2.500 (het is overigens niet te koop). Met passie vertelt Sikkema over de Carraro, waar er waarschijnlijk maar drie of vier van zijn. Vreemd overigens, het gaat hier om een spuit/giet model van plastic, er zijn dus mallen voor gemaakt en niets stond massaproductie in de weg. De modellen werden ooit weggeven bij een nieuwe trekker. Ze zijn kwetsbaar, zodra het in de speelgoedbak belandde, was het einde snel in zicht. Kan een reden zijn waarom er zo weinig van bestaan. Ook mogelijk is dat de trekkerproducent snel met de actie stopte. Het model van Hans is compleet met de originele doos, zeer zeldzaam. De verzamelaar reist de wereld rond voor speciale, zeldzame modellen. In Italie zocht Sikkema een verdwenen verzameling, maar het spoor was niet verder te traceren. Het is bovendien een moeilijk land om in te zoeken, een beurs zoals de LCN heb je er niet.

 • De beurs in Zwolle is internationaal en behoort samen met de Amerikaans beurs in Dyersville tot de grootste miniaturenbeurzen ter wereld. Bo Arne Olsson uit het Zweedse Trelleborg is met een groep van 26 landgenoten in Zwolle. Olsson heeft zelf een forse collectie trekkers ‘in volle schaal’ zegt hij met een lach. Natuurlijk, daar horen ook schaalmodellen bij. Vandaag kocht hij de Ferguson Brown type A in de schaal 1:16. “Die past goed bij de echte trekker in mijn collectie.” De Zweedse liefhebber is goed te spreken over de hartelijke sfeer op de beursvloer.

  De beurs in Zwolle is internationaal en behoort samen met de Amerikaans beurs in Dyersville tot de grootste miniaturenbeurzen ter wereld. Bo Arne Olsson uit het Zweedse Trelleborg is met een groep van 26 landgenoten in Zwolle. Olsson heeft zelf een forse collectie trekkers ‘in volle schaal’ zegt hij met een lach. Natuurlijk, daar horen ook schaalmodellen bij. Vandaag kocht hij de Ferguson Brown type A in de schaal 1:16. “Die past goed bij de echte trekker in mijn collectie.” De Zweedse liefhebber is goed te spreken over de hartelijke sfeer op de beursvloer.

 • Daryl Monteith uit Noord-Ierland heeft een serie met de hand gebouwde miniaturen meegebracht van de Kverneland-frontmaaier. De Ier vertelt dat deze maaier onder de loonwerkers in zijn thuisland er populair is. Ook enkele grote veehouders gebruiken de Kverneland. Natuurlijk mag deze maaier als model niet ontbreken, dus besloot Daryl deze te bouwen. De onderdelen laat Monteith voor zijn bedrijf DM Farm Models gieten in Engeland, waarna hij ze zelf samenstelt. De schaal is 1:32 en de prijs voor dit exclusieve model is € 260; er worden er maximaal 300 gemaakt.

  Daryl Monteith uit Noord-Ierland heeft een serie met de hand gebouwde miniaturen meegebracht van de Kverneland-frontmaaier. De Ier vertelt dat deze maaier onder de loonwerkers in zijn thuisland er populair is. Ook enkele grote veehouders gebruiken de Kverneland. Natuurlijk mag deze maaier als model niet ontbreken, dus besloot Daryl deze te bouwen. De onderdelen laat Monteith voor zijn bedrijf DM Farm Models gieten in Engeland, waarna hij ze zelf samenstelt. De schaal is 1:32 en de prijs voor dit exclusieve model is € 260; er worden er maximaal 300 gemaakt.

 • Ieder jaar wordt op de miniaturenshow ook een exclusief beursmodel aangeboden. Om het dertigjarige jubileum van de Miniaturenbeurs te markeren is voor de oer-Nederlandse Rumptstad-ploeg gekozen. De combinatie met de MF 35 X maakt het tot een prachtige eenheid met een sterk nostalgisch karakter. Het model is geproduceerd door Universal Hobbies in de schaal 1:32 en wordt geleverd in een fraaie retroverpakking.

  Ieder jaar wordt op de miniaturenshow ook een exclusief beursmodel aangeboden. Om het dertigjarige jubileum van de Miniaturenbeurs te markeren is voor de oer-Nederlandse Rumptstad-ploeg gekozen. De combinatie met de MF 35 X maakt het tot een prachtige eenheid met een sterk nostalgisch karakter. Het model is geproduceerd door Universal Hobbies in de schaal 1:32 en wordt geleverd in een fraaie retroverpakking.

 • 500 uren werk zitten in de 1:16 Quad Trac van Albert Pel uit Doessum (Gr.). Het is niet zomaar een model, maar een echt werkende schaaltrekker met oliepomp die de hef aandrijft. De zware kilverbak is gebaseerd op een echt werkende machine die overigens ook zelf gebouwd is, tweemaal exclusief dus. Voor het bouwen van de op afstand bestuurbare modellen heeft Albert een goed ingerichte werkplaats waar hij alle onderdelen maakt. Als basis neemt de Groninger een bestaand schaalmodel.

  500 uren werk zitten in de 1:16 Quad Trac van Albert Pel uit Doessum (Gr.). Het is niet zomaar een model, maar een echt werkende schaaltrekker met oliepomp die de hef aandrijft. De zware kilverbak is gebaseerd op een echt werkende machine die overigens ook zelf gebouwd is, tweemaal exclusief dus. Voor het bouwen van de op afstand bestuurbare modellen heeft Albert een goed ingerichte werkplaats waar hij alle onderdelen maakt. Als basis neemt de Groninger een bestaand schaalmodel.

 • Aalt van der Hoorn is een bekende persoon in de miniaturenwereld. Al 30 jaar lang bouwt hij zelf exclusieve modellen. De link van een Porsche-auto naar de trekker was destijds snel gelegd, en zo begon de firma Autodrome. Van der Hoorn kwam min of meer toevallig in de miniatuurtrekkerwereld terecht. Fascinerend zegt hij, een wereld zonder grenzen, met veel passie. Modellen maken is net als tinnen soldaatjes gieten. Op dit moment heeft Aalt modellen van onder andere de Australische Chamberlain, waar de invloed van John Deere al duidelijk is. Ook diverse Volvo BM-modellen staan in de collectie.

  Aalt van der Hoorn is een bekende persoon in de miniaturenwereld. Al 30 jaar lang bouwt hij zelf exclusieve modellen. De link van een Porsche-auto naar de trekker was destijds snel gelegd, en zo begon de firma Autodrome. Van der Hoorn kwam min of meer toevallig in de miniatuurtrekkerwereld terecht. Fascinerend zegt hij, een wereld zonder grenzen, met veel passie. Modellen maken is net als tinnen soldaatjes gieten. Op dit moment heeft Aalt modellen van onder andere de Australische Chamberlain, waar de invloed van John Deere al duidelijk is. Ook diverse Volvo BM-modellen staan in de collectie.

 • Karel Hofs uit Marknesse heeft een aantal modellen op tafel staan die dubbel voorkomen in zijn collectie. Een plastic Nuffield in de schaal 1:16 is moeilijk te vinden volgens Hofs. Deze trekker... >>

  Karel Hofs uit Marknesse heeft een aantal modellen op tafel staan die dubbel voorkomen in zijn collectie. Een plastic Nuffield in de schaal 1:16 is moeilijk te vinden volgens Hofs. Deze trekker... >>

 • ... moet dan ook € 250 opbrengen. Broederlijk staat er naast de Nuffield een Volvo T36 in dezelfde schaal die nog iets duurder is, de Zweed van het merk Brio is ook... >>

  ... moet dan ook € 250 opbrengen. Broederlijk staat er naast de Nuffield een Volvo T36 in dezelfde schaal die nog iets duurder is, de Zweed van het merk Brio is ook... >>

 • ... bijzonder zeldzaam. Minder duur maar zeker niet minder interessant is de Russische Belarus, geheel van plastic, met een prachtige doos voor € 75.

  ... bijzonder zeldzaam. Minder duur maar zeker niet minder interessant is de Russische Belarus, geheel van plastic, met een prachtige doos voor € 75.

 • Brian Huck woont dicht bij de voormalige David Brown-fabriek, en dat heeft zijn modelkeuze beïnvloed. Diverse handgemaakte David Brown-modellen staan in het assortiment van zijn bedrijfje RJN Classic Tractors. Zowel de rode als de witte ... >>

  Brian Huck woont dicht bij de voormalige David Brown-fabriek, en dat heeft zijn modelkeuze beïnvloed. Diverse handgemaakte David Brown-modellen staan in het assortiment van zijn bedrijfje RJN Classic Tractors. Zowel de rode als de witte ... >>

 • ... David Brown trekkers zijn te koop bij Huck. Enkele zijn in werkelijkheid zeer zeldzaam, zoals een rode 990 met vierwielaandrijving van het Italiaanse Selena.

  ... David Brown trekkers zijn te koop bij Huck. Enkele zijn in werkelijkheid zeer zeldzaam, zoals een rode 990 met vierwielaandrijving van het Italiaanse Selena.

 • Het is geen alledaagse trekker, een Same met een echte V6-motor. Minitrac maakte een prachtig 1:32-model van deze Same Buffalo in een kleine oplage van 300 stuks. Van dezelfde producent is ook... >>

  Het is geen alledaagse trekker, een Same met een echte V6-motor. Minitrac maakte een prachtig 1:32-model van deze Same Buffalo in een kleine oplage van 300 stuks. Van dezelfde producent is ook... >>

 • ... een Lely-kunstmeststrooier beschikbaar in een prachtige retrodoos. Minitrac bouwde voor een Noorse opdrachtgever een model van een Serigstad-hakselaar, ook weer met een bijzonder fraaie verpakking.

  ... een Lely-kunstmeststrooier beschikbaar in een prachtige retrodoos. Minitrac bouwde voor een Noorse opdrachtgever een model van een Serigstad-hakselaar, ook weer met een bijzonder fraaie verpakking.

 • Hovenier Jan Bakker uit Vriescheloo heeft een grote serie zwarte trekkerminiaturen uitgestald. Het gaat hier om speciale uitgaven van diverse fabrikanten. Zo is er een stoere uitgave bij van de Challenger 775E Stealth in matzwart. Zelf... >>

  Hovenier Jan Bakker uit Vriescheloo heeft een grote serie zwarte trekkerminiaturen uitgestald. Het gaat hier om speciale uitgaven van diverse fabrikanten. Zo is er een stoere uitgave bij van de Challenger 775E Stealth in matzwart. Zelf... >>

 • ... verzamelt Bakker momenteel blikken jaren 60-trekkermodellen. Dat zijn gewilde items, niet gemakkelijk te vinden, aldus Bakker.

  ... verzamelt Bakker momenteel blikken jaren 60-trekkermodellen. Dat zijn gewilde items, niet gemakkelijk te vinden, aldus Bakker.

Dertigste Internationale Landbouwminiaturenbeurs

Waar: Zwolle (Ov.)
Organisatie: Landbouwminiaturen Club Nederland (LCN)
Wanneer: 17 en 18 november 2018
Aantal bezoekers: 8.000
Stemming: Goedgemutst en kooplustig
Status: een van de grootste in zijn soort ter wereld

Of registreer je om te kunnen reageren.