Mechanisatie

Foto & video

John Deere 6130 R Autopowr: intuïtief en eenvoudig

John Deere scoort gewoon goed. Motor en transmissie werken perfect samen en de cabine voelt luxe aan, er zijn geen irriterende cvt-geluiden. De multifunctionele rijhendel mis je niet meteen.

De 6R-serie bestaat uit drie groottes: een kort frame, mid-frame en een groot frame-trekker. De 6130 R is de grootste trekker op het kleine frame.

Instappen en wegwezen: alleen het nodige en gaan! (4,2 uit 5)

De 6130 R heeft een snelle instap en met de meest eenvoudige rijhendel rij je zo weg. Over het algemeen gebruik je de rijhendel en het rijpedaal tegelijk, wat afwijkt van de andere merken.


 • De vierstijlencabine van John Deere blijkt de meest luxe in de test. De cabine is ruim en logisch ingedeeld. De deur sluit slecht, die moet je hard dichtslaan. Optie is een kleinere deur met B-stijl. - Foto's: Ola Tande

  De vierstijlencabine van John Deere blijkt de meest luxe in de test. De cabine is ruim en logisch ingedeeld. De deur sluit slecht, die moet je hard dichtslaan. Optie is een kleinere deur met B-stijl. - Foto's: Ola Tande

 • De rijhendel heeft geen knoppen voor extra functies. Rijden is een intuïtieve mix tussen rijhendel en rijpedaal. John Deere verwacht de onlangs voorgestelde multifunctionele hendel op de nieuwe 6R’s.

  De rijhendel heeft geen knoppen voor extra functies. Rijden is een intuïtieve mix tussen rijhendel en rijpedaal. John Deere verwacht de onlangs voorgestelde multifunctionele hendel op de nieuwe 6R’s.

Motor: dubbele turbo, maar dorstig (3,7 uit 5)

De DPS-motor heeft een inhoud van 4,5 liter. Tijdens onze vermogensmeting leverde deze 87,2 kW (119 pk) en 515 Nm. De enige kandidaat met een dubbele turbo. De remmende vrachtwagen mat een trekkracht van 78 kW (106 pk). Dat is 74% van het beloofde vermogen uit de folder (105 kW/143 pk). Rekening houdend met boost, is dat 68%. John Deere heeft de op één na meest dorstige motor in de test: bij maximaal vermogen 266 g/kWh.


 • De ruime cabine van John Deere heeft veel aansluitingen. De telefoon krijgt een plekje direct naast de sigarettenaansteker.

  De ruime cabine van John Deere heeft veel aansluitingen. De telefoon krijgt een plekje direct naast de sigarettenaansteker.

 • De John Deere-voorlader koppelt eenvoudig aan; rechtdoor rijden tot deze in het slot valt. Daar is nog geen hydrauliek voor nodig.

  De John Deere-voorlader koppelt eenvoudig aan; rechtdoor rijden tot deze in het slot valt. Daar is nog geen hydrauliek voor nodig.

Transmissie: goed, maar anders (3,9 uit 5)

Het rijden is gebaseerd op een ‘intuïtieve mix’ van rijpedaal en rijhendel. Die rijhendel heeft geen knoppen voor andere functies. De 6R mist een programmeerbare cruise control waarbij je eerdere instellingen terug kunt halen. De motor en transmissie werken goed samen. Voor een tijdelijke stop zet je de omkeershuttle op neutraal en creëer je zo een actieve stilstand. Volgens John Deere is de nieuwe Command-Pro (zie TREKKER nr. 340) multifunctionele rijhendel te verwachten op de nieuwe 6R’s.

Cabine & comfort: hemel op aarde (4,2 uit 5)

Een smalle en steile trap brengt je tot de ruime en meest luxe vierstijlencabine. De deur sluit niet makkelijk: je moet hard trekken. Klimaatregeling gaat via de terminal. Er is een gekoelde plaats voor eten en handschoenen gaan in het cabinedak. De stoel is oké en draait het verst naar rechts. De armsteun verstel je in een schuine lijn. De voorlader en hoge motorkap blokkeren het zicht dichtbij, maar het zicht naar achteren is het beste in de test. Een 200 graden-ruitenwisser maakt de ruit schoon en de spiegels zijn elektrisch te verstellen in telescopische houders. Let op: de 6R’s hebben optioneel een kleinere deur en een B-stijl.


 • Onder de terminal plaatste John Deere knoppen waarmee direct naar een bepaald menu is te springen. Een goed idee, maar de iconen op de knoppen zijn niet allemaal even herkenbaar.

  Onder de terminal plaatste John Deere knoppen waarmee direct naar een bepaald menu is te springen. Een goed idee, maar de iconen op de knoppen zijn niet allemaal even herkenbaar.

 • De aftakasbescherming is breed en is weg te klappen; handig bij het aankoppelen. Het omschakelen van aftakastoerentallen gaat via de terminal. De 'Auto-PTO'-functie werkt alleen via het kopakkermanagementsysteem.

  De aftakasbescherming is breed en is weg te klappen; handig bij het aankoppelen. Het omschakelen van aftakastoerentallen gaat via de terminal. De 'Auto-PTO'-functie werkt alleen via het kopakkermanagementsysteem.

Lees hoe de geteste trekkers zich verhouden tot elkaar, hoe ze presteren, wat ze verbruiken, wat ze kosten en hoe ze scoren ten opzichte van elkaar. Ga naar TREKKER van februari (no. 341) voor de algemene testresultaten. De bevindingen per merk staan in het nummer van maart (342). Beide verhalen beginnen op pagina 12. U vindt alle gepubliceerde trekkertests op een rijtje op trekkermagazine.nl/trekkertest.

Auteurs: Bob Karsten en Bas van Hattum

Of registreer je om te kunnen reageren.