Mechanisatie

Foto & video 1 reactie

Vergane glorie die af en toe nog mag schitteren

De voortschrijdende techniek zal ons in de toekomst gaan voorzien van autonome trekkers. Voor het zo ver is, blijven we het doen met machines, hoewel zeer geavanceerd, toch nog met chauffeur. De basis werd ruim een eeuw geleden gelegd en is nadien steeds doorontwikkeld. Inmiddels worden de trekkers uit deze afgelopen eeuw, ooit afgeschreven en beschouwd als oud roest, nu gekoesterd en gerestaureerd. En als het even kan laten de eigenaren graag zien wat ze beheren.

Foto

 • Onder meer in Zeeland waren er afgelopen jaar enkele evenementen waarin deze oldtimers de hoofdrol speelden. Tijdens de rondrit van de Oldtimer Trekker en Motorenclub Midden-Zeeland (OTMMZ) was weer veel moois te zien tijdens de middagstop aan de zeedijk bij Baarland. Foto's: Anton Dingemanse

  Onder meer in Zeeland waren er afgelopen jaar enkele evenementen waarin deze oldtimers de hoofdrol speelden. Tijdens de rondrit van de Oldtimer Trekker en Motorenclub Midden-Zeeland (OTMMZ) was weer veel moois te zien tijdens de middagstop aan de zeedijk bij Baarland. Foto's: Anton Dingemanse

 • Aan deze rondrit deden meer dan 200 klassieke trekkers mee. Op het terrein van het trekkermuseum bij 's-Gravenpolder stond voor de aanvang van de rondrit de oude glorie warm te draaien. Op de voorgrond een Fiat SOM.50 van rond 1960.

  Aan deze rondrit deden meer dan 200 klassieke trekkers mee. Op het terrein van het trekkermuseum bij 's-Gravenpolder stond voor de aanvang van de rondrit de oude glorie warm te draaien. Op de voorgrond een Fiat SOM.50 van rond 1960.

 • In kolonne verlaten de trekkers het startpunt. Links een Guldner 18PS met maaibalk uit de vijftiger jaren. Rechts een Lanz in verkeersuitvoering uit dezelfde periode met daarvoor een Allis-Chalmers.

  In kolonne verlaten de trekkers het startpunt. Links een Guldner 18PS met maaibalk uit de vijftiger jaren. Rechts een Lanz in verkeersuitvoering uit dezelfde periode met daarvoor een Allis-Chalmers.

 • Tijdens de middagstop was de gehele kolonne tot stilstand gekomen en kon het historisch fraais nader bekeken worden. Een fraai gerestaureerd exemplaar is deze Allgaier A22 uit 1951, die nog handmatig moet worden aangeslingerd.

  Tijdens de middagstop was de gehele kolonne tot stilstand gekomen en kon het historisch fraais nader bekeken worden. Een fraai gerestaureerd exemplaar is deze Allgaier A22 uit 1951, die nog handmatig moet worden aangeslingerd.

 • De samenwerking en later de overname door Porsche leidde er onder meer toe dat het elektrische start 'Porsche System' op de nieuwere modellen uit de vijftiger jaren werd toegepast. Het met de hand aanslingeren was niet meer aan de orde. Achter deze Allgaier een Fahr D38 uit 1957 gevolgd door een Steyr 180 van rond 1950.

  De samenwerking en later de overname door Porsche leidde er onder meer toe dat het elektrische start 'Porsche System' op de nieuwere modellen uit de vijftiger jaren werd toegepast. Het met de hand aanslingeren was niet meer aan de orde. Achter deze Allgaier een Fahr D38 uit 1957 gevolgd door een Steyr 180 van rond 1950.

 • Een welkome ontwikkeling is ook dat steeds meer vrouwelijke deelnemers zich aanmelden voor activiteiten met historisch agrarisch mechaniek. Deze dames namen deel aan de rondrit met Fiat 850 uit begin jaren 70 en maken nu van de middagstop gebruik om nog en factortje tegen zonnebrand te smeren.

  Een welkome ontwikkeling is ook dat steeds meer vrouwelijke deelnemers zich aanmelden voor activiteiten met historisch agrarisch mechaniek. Deze dames namen deel aan de rondrit met Fiat 850 uit begin jaren 70 en maken nu van de middagstop gebruik om nog en factortje tegen zonnebrand te smeren.

 • Fraai geconserveerd is deze IH Mc Cormick Farmall M rijenteelttractor. Dit type was vanaf 1939 in productie.

  Fraai geconserveerd is deze IH Mc Cormick Farmall M rijenteelttractor. Dit type was vanaf 1939 in productie.

 • Een latere loot aan de IH-stam en ook duidelijk met meer vermogen is deze Farmall 806 uit 1965.

  Een latere loot aan de IH-stam en ook duidelijk met meer vermogen is deze Farmall 806 uit 1965.

 • Enkele decennia later deed deze Deutz F4L-514 uit 1966 met 65 pk goed mee in het toenmalig zwaardere segment. Daarnaast een Deutz D-5006 met 45 pk. Dit type werd gebouwd vanaf 1968.

  Enkele decennia later deed deze Deutz F4L-514 uit 1966 met 65 pk goed mee in het toenmalig zwaardere segment. Daarnaast een Deutz D-5006 met 45 pk. Dit type werd gebouwd vanaf 1968.

 • Nog een ouwetje uit de Klockner-Humboldt-Deutz fabrieken is deze F1M-414 uit 1936 met een vermogen van 11 pk. Deze trekkers werden gebouwd na de zeer populaire en bekroonde MTZ-serie.

  Nog een ouwetje uit de Klockner-Humboldt-Deutz fabrieken is deze F1M-414 uit 1936 met een vermogen van 11 pk. Deze trekkers werden gebouwd na de zeer populaire en bekroonde MTZ-serie.

 • Uit de Fahr-fabrieken zijn ook enkele typen tentoongesteld. Vooraan een D 177 uit eind jaren 50 met daarnaast een iets vroegere D-180H.

  Uit de Fahr-fabrieken zijn ook enkele typen tentoongesteld. Vooraan een D 177 uit eind jaren 50 met daarnaast een iets vroegere D-180H.

 • Naast het jaarlijkse thema heeft het museum ook een vaste collectie. Die omvat naast enkele trekkers ook ander agrarisch mechaniek, zoals deze Bentall-strosnijmolen met Bernard R1 stationaire motor uit begin jaren 30.

  Naast het jaarlijkse thema heeft het museum ook een vaste collectie. Die omvat naast enkele trekkers ook ander agrarisch mechaniek, zoals deze Bentall-strosnijmolen met Bernard R1 stationaire motor uit begin jaren 30.

 • Hier het restant van een mislukte reparatie van de versnellingsbak-achterbrug behorende bij een Bolinder-Munktel 21. De volledige omschrijving wordt in het museum vermeld.

  Hier het restant van een mislukte reparatie van de versnellingsbak-achterbrug behorende bij een Bolinder-Munktel 21. De volledige omschrijving wordt in het museum vermeld.

 • Dat precisielandbouw niet per se van deze tijd is, laat dit precisiezaaisysteem zien. Dit systeem werd zo’n zestig jaar geleden door de Jonge Goes ontwikkeld.

  Dat precisielandbouw niet per se van deze tijd is, laat dit precisiezaaisysteem zien. Dit systeem werd zo’n zestig jaar geleden door de Jonge Goes ontwikkeld.

 • Bij het dorp Waarde aan de Westerschelde was een trekkermeeting georganiseerd. De trekkers stonden op en langs de zeedijk gedrapeerd. Hier twee fraaie exemplaren uit de Ford-fabrieken. Links een Fordson Major diesel en rechts een Ford 3600. In Amerika werd de merknaam Fordson al in de jaren 50 niet meer gevoerd. Vanaf 1964 verdween deze merknaam geheel en werd alleen de merknaam Ford nog gevoerd.

  Bij het dorp Waarde aan de Westerschelde was een trekkermeeting georganiseerd. De trekkers stonden op en langs de zeedijk gedrapeerd. Hier twee fraaie exemplaren uit de Ford-fabrieken. Links een Fordson Major diesel en rechts een Ford 3600. In Amerika werd de merknaam Fordson al in de jaren 50 niet meer gevoerd. Vanaf 1964 verdween deze merknaam geheel en werd alleen de merknaam Ford nog gevoerd.

 • Zeer bekende klassiekers komen uit de Lanz-fabrieken. Hier stond een Lanz Bulldog 51-D9506. Dit is nog een vertegenwoordiger uit begin jaren 50 waarbij de motor wordt gestart met gloeikop. Voor de tweede wereldoorlog was dit een veel gebruikt systeem, toegepast bij met name trekkers van Europese makelij en dan specifiek Lanz. Vooral stationaire en scheepsmotoren werden op deze manier gestart. De methode werd eind negentiende eeuw in de U.K. ontwikkeld. De Schot Akroyd Stuart vroeg in 1890 een patent aan voor deze methode.

  Zeer bekende klassiekers komen uit de Lanz-fabrieken. Hier stond een Lanz Bulldog 51-D9506. Dit is nog een vertegenwoordiger uit begin jaren 50 waarbij de motor wordt gestart met gloeikop. Voor de tweede wereldoorlog was dit een veel gebruikt systeem, toegepast bij met name trekkers van Europese makelij en dan specifiek Lanz. Vooral stationaire en scheepsmotoren werden op deze manier gestart. De methode werd eind negentiende eeuw in de U.K. ontwikkeld. De Schot Akroyd Stuart vroeg in 1890 een patent aan voor deze methode.

 • Nog een oude bekende is deze fraai gerestaureerde Ferguson TED, een van de vele varianten uit de TE20-serie. In Engelstalige landen stond hij ook liefkozend bekend als 'little grey fergie'. In de productieperiode van 1946 tot 1956 werden er zeker 517.000 verkocht.

  Nog een oude bekende is deze fraai gerestaureerde Ferguson TED, een van de vele varianten uit de TE20-serie. In Engelstalige landen stond hij ook liefkozend bekend als 'little grey fergie'. In de productieperiode van 1946 tot 1956 werden er zeker 517.000 verkocht.

 • Elders op de dijk stond deze Porsche Super uit 1960. De vormgeving was kenmerkend voor de vernieuwde series van Porsche nadat afstand was genomen van het Allgaier concept. Vanaf 1957 kwamen de Junior, Standard en Super op de markt, later nog gevolgd door de Master. Een ander kenmerk was de aandacht voor de bestuurder met ergonomische zitting en uitgekiende plaats van knoppen en hendels voor bediening.

  Elders op de dijk stond deze Porsche Super uit 1960. De vormgeving was kenmerkend voor de vernieuwde series van Porsche nadat afstand was genomen van het Allgaier concept. Vanaf 1957 kwamen de Junior, Standard en Super op de markt, later nog gevolgd door de Master. Een ander kenmerk was de aandacht voor de bestuurder met ergonomische zitting en uitgekiende plaats van knoppen en hendels voor bediening.

 • Met uitzicht op de slikken van de Westerschelde staat hier een Renault Super 3 met MWM-motor.

  Met uitzicht op de slikken van de Westerschelde staat hier een Renault Super 3 met MWM-motor.

 • Een fraai voorbeeld van een trekker voor bijvoorbeeld de fruitteelt door de kleine draaicirkel is deze Holder A10 met knikbesturing uit de vijftiger jaren. Op de achtergrond een IH Farmall 1468.

  Een fraai voorbeeld van een trekker voor bijvoorbeeld de fruitteelt door de kleine draaicirkel is deze Holder A10 met knikbesturing uit de vijftiger jaren. Op de achtergrond een IH Farmall 1468.

 • Nog een trekker uit het lichtere segment: een Fiat 315 met Vicon kunstmeststrooier. Op de aanhanger een John Deere model A Styled en daarachter een JD 1020.

  Nog een trekker uit het lichtere segment: een Fiat 315 met Vicon kunstmeststrooier. Op de aanhanger een John Deere model A Styled en daarachter een JD 1020.

 • Typisch voor John Deere was het indertijd vermelden van de merknaam op de achterassen.

  Typisch voor John Deere was het indertijd vermelden van de merknaam op de achterassen.

 • Op een eveneens historische DAF-vrachtwagen was een gerestaureerde Fendt Farmer 1Z meegebracht. Op het motorblok is als productiedatum 26-07-67 vermeld.

  Op een eveneens historische DAF-vrachtwagen was een gerestaureerde Fendt Farmer 1Z meegebracht. Op het motorblok is als productiedatum 26-07-67 vermeld.

 • Het is duidelijk dat in 2017 bij de verschillende evenementen er weer veel al dan niet werkend agrarisch klassiek materieel was te zien.

  Het is duidelijk dat in 2017 bij de verschillende evenementen er weer veel al dan niet werkend agrarisch klassiek materieel was te zien.

Eén reactie

 • ed12345

  Dat is voor mij effe genieten zulk mooi spul te zien
  Wat ik wel jammer vind dat er vaak veel grotere wielen en banden worden gemonteerd dan origineel ooit toegepast Zo' n 806 Farmall werden maximaal 20x 38 banden gemonteerd en vaak nog 18x34 wel met gietijzeren binnenwielen nooit met helemaal plaatstalen velgen Verder fantastisch mooi

Of registreer je om te kunnen reageren.