Mechanisatie

Foto & video 3 reacties

Tym: fiere Koreaanse trekker met veel automatiek

Boerderij testte zes trekkers die hun roots hebben in verschillende werelddelen. De Zuid-Koreaanse trekkerfabrikant Tym is vooral bekend van de kleinere tuin- en parktractoren, maar heeft de afgelopen jaren zijn programma naar boven uitgebreid met moderne landbouwtrekkers tot 110 kW (150 pk).

De Nederlandse Tym-importeur Jean Heybroek verkoopt alleen tuin en parktractoren, de Duitse importeur Rips-Landtechniek in Haltern am See, circa 60 kilometer over de grens bij Winterswijk, verkoopt ook de landbouwtrekkers. Rips-Landtechniek leverde de trekker voor de trekkertest in Lelystad.

Foto

 • De Tym T1054 heeft een wat gedrongen voorkomen. De motorkap is vrij lang en de vooras staat verhoudingsgewijs ver naar achteren. - Foto's: Michel Velderman

  De Tym T1054 heeft een wat gedrongen voorkomen. De motorkap is vrij lang en de vooras staat verhoudingsgewijs ver naar achteren. - Foto's: Michel Velderman

 • Dat samen met een forse zwarte grill met goudkleurig merklogo en de met fors zilvergrijs plastic omrande koplampen, maakt de trekker geen beauty.

  Dat samen met een forse zwarte grill met goudkleurig merklogo en de met fors zilvergrijs plastic omrande koplampen, maakt de trekker geen beauty.

 • De T1054 heeft een vermogen van 78,3 kW (105 pk).

  De T1054 heeft een vermogen van 78,3 kW (105 pk).

 • Een ruime conventionele zesstijlen-cabine. Veel beenruimte. Achter de stoel staat een gereedschapskist. Dunne stijlen, het zicht rondom is prima.

  Een ruime conventionele zesstijlen-cabine. Veel beenruimte. Achter de stoel staat een gereedschapskist. Dunne stijlen, het zicht rondom is prima.

 • Het interieur bestaat uit fantasieloos, maar robuust donkergrijs plastic. Sommige kunststof onderdelen, zoals de ventilatie-openingen doen wat goedkoop aan. Geen bijrijdersstoel, en een mechanisch geveerde trekkerstoel. Beide zijraampjes kunnen open, maar de vergrendelingen zijn wat ielig. Het bereik van de ruitenwisser is te weinig. Klein dakraam.

  Het interieur bestaat uit fantasieloos, maar robuust donkergrijs plastic. Sommige kunststof onderdelen, zoals de ventilatie-openingen doen wat goedkoop aan. Geen bijrijdersstoel, en een mechanisch geveerde trekkerstoel. Beide zijraampjes kunnen open, maar de vergrendelingen zijn wat ielig. Het bereik van de ruitenwisser is te weinig. Klein dakraam.

 • Lange motorkap, maar goed zicht tussen de voorwielen. Het stuur is alleen horizontaal verstelbaar, maar ontgrendelt zwaar. De stuurpositie wil nog wel eens wat verlopen.

  Lange motorkap, maar goed zicht tussen de voorwielen. Het stuur is alleen horizontaal verstelbaar, maar ontgrendelt zwaar. De stuurpositie wil nog wel eens wat verlopen.

 • De omkeer is dezelfde als van New Holland. De agressiviteit van de omkeer is niet instelbaar, maar dat is niet echt een gemis omdat de trekker snel maar soepel van richting wisselt. Vier groepen (C, L, M, H), vier versnellingen, een onder belasting schakelbare hoog/laag en een elektrohydraulische omkeer leveren 32 versnellingen vooruit en 32 achteruit. Tien versnellingen daarvan liggen in het werkbereik van 4 tot 14 kilometer per uur.

  De omkeer is dezelfde als van New Holland. De agressiviteit van de omkeer is niet instelbaar, maar dat is niet echt een gemis omdat de trekker snel maar soepel van richting wisselt. Vier groepen (C, L, M, H), vier versnellingen, een onder belasting schakelbare hoog/laag en een elektrohydraulische omkeer leveren 32 versnellingen vooruit en 32 achteruit. Tien versnellingen daarvan liggen in het werkbereik van 4 tot 14 kilometer per uur.

 • Meeste hendels en knoppen rechts geplaatst. De lange versnellingshendel schakelt soepel, maar heeft veel speling. Elektronisch geregelde hef met bekende Bosch-bediening. Drukdraaiknop aftakas zit te ver naar achteren op de rechterzijconsole.

  Meeste hendels en knoppen rechts geplaatst. De lange versnellingshendel schakelt soepel, maar heeft veel speling. Elektronisch geregelde hef met bekende Bosch-bediening. Drukdraaiknop aftakas zit te ver naar achteren op de rechterzijconsole.

 • Buitenbediening op beide spatborden. Hefbediening goed voor elkaar dus.

  Buitenbediening op beide spatborden. Hefbediening goed voor elkaar dus.

 • Veel folietoetsen in plaats van klassieke, maar fijner te bedienen tuimelschakelaars. Activeren 4WD en sper via folietoetsen. Met 4WD automatiek schakelt 4WD in- en uit op basis van stuuruitslag. Differentieel met folietoets of aanraken rempedaal uit te schakelen.
Rechtsachter een folieknop voor aftakas-automatiek, schakelt vroeg in en tijdig uit op basis van hefhoogte: goed. Apart, wanneer het heffen onderbroken wordt door de hefhendel in neutraal te zetten, schakelt de aftakas weer in. Dat zou niet mogen.
Aparte aftakas-automatiek zijn ‘Turn up’ en ‘Back up’. Bij Turn up schakelt de aftakas uit en in bij een bepaalde stuurhoek. Met Back up schakelt de aftakas uit bij achteruit rijden en in bij voorwaarts rijden. Samen activeren (bijvoorbeeld bij steken op de kopakker) kan ook.

  Veel folietoetsen in plaats van klassieke, maar fijner te bedienen tuimelschakelaars. Activeren 4WD en sper via folietoetsen. Met 4WD automatiek schakelt 4WD in- en uit op basis van stuuruitslag. Differentieel met folietoets of aanraken rempedaal uit te schakelen. Rechtsachter een folieknop voor aftakas-automatiek, schakelt vroeg in en tijdig uit op basis van hefhoogte: goed. Apart, wanneer het heffen onderbroken wordt door de hefhendel in neutraal te zetten, schakelt de aftakas weer in. Dat zou niet mogen. Aparte aftakas-automatiek zijn ‘Turn up’ en ‘Back up’. Bij Turn up schakelt de aftakas uit en in bij een bepaalde stuurhoek. Met Back up schakelt de aftakas uit bij achteruit rijden en in bij voorwaarts rijden. Samen activeren (bijvoorbeeld bij steken op de kopakker) kan ook.

 • Door de brede goed geplaatste treden wandel je haast de trekker in en uit, al verspert de schakelhendel rechts iets de doorgang. Grote spiegels.

  Door de brede goed geplaatste treden wandel je haast de trekker in en uit, al verspert de schakelhendel rechts iets de doorgang. Grote spiegels.

 • De Doosan-motor is vrij onbekend in de landbouw, maar heeft een hoog koppel en groot werkbereik. Fijn voetgas, net als het handgas op de zijconsole. Geen elektronisch motorgeheugen. Naast diesel moet ook Adblue getankt worden. Het Adblue-verbruik is niet gemeten, maar normaal bedraagt dat enkele procenten van het dieselverbruik.

  De Doosan-motor is vrij onbekend in de landbouw, maar heeft een hoog koppel en groot werkbereik. Fijn voetgas, net als het handgas op de zijconsole. Geen elektronisch motorgeheugen. Naast diesel moet ook Adblue getankt worden. Het Adblue-verbruik is niet gemeten, maar normaal bedraagt dat enkele procenten van het dieselverbruik.

 • Hefstabilisatie met spindels. Drie gaten voor verstellen topstang.

  Hefstabilisatie met spindels. Drie gaten voor verstellen topstang.

 • Drie dubbelwerkende ventielen, waarvan een met doorstroom en zweefstand. Vierde ventiel is optie. Twee ventielen links van de topstang, een rechts. Plus drukloze retour. Eenvoudige ringkoppelingen. Kleuren hendels corresponderen met kleuren koppelingen. Achterop zit het hydrauliekfilter met zichtvenster; goed.

  Drie dubbelwerkende ventielen, waarvan een met doorstroom en zweefstand. Vierde ventiel is optie. Twee ventielen links van de topstang, een rechts. Plus drukloze retour. Eenvoudige ringkoppelingen. Kleuren hendels corresponderen met kleuren koppelingen. Achterop zit het hydrauliekfilter met zichtvenster; goed.

 • Drie aftakastoerentallen, waarbij de concurrentie het veelal met twee moet doen. Keuzehendel links naast de stoel. Licht te bedienen.

  Drie aftakastoerentallen, waarbij de concurrentie het veelal met twee moet doen. Keuzehendel links naast de stoel. Licht te bedienen.

 • De portaalas maakt een zeer grote wieluitslag mogelijk, met als resultaat een erg wendbare trekker (draaicirkel slechts 7,2 meter).

  De portaalas maakt een zeer grote wieluitslag mogelijk, met als resultaat een erg wendbare trekker (draaicirkel slechts 7,2 meter).

 • De Zuid-Koreaanse fabrikant staat voor zijn product. Daarom pronkt op de cabinerand de slogan, QualiTY Matters. Vertaald: kwaliteit doet er toe, met TYM in hoofdletters.

  De Zuid-Koreaanse fabrikant staat voor zijn product. Daarom pronkt op de cabinerand de slogan, QualiTY Matters. Vertaald: kwaliteit doet er toe, met TYM in hoofdletters.

Laatste reacties

 • ,

  Ik mis de prijs van deze Koreaan.

 • ,

  Zal wel meer zijn dan de Belarus.

 • hendruk

  Gevalletje 'net niet' denk ik...

Of registreer je om te kunnen reageren.