Mechanisatie

Foto & video

Prijsvechter Belarus is voorzien van sterke hef

Boerderij testte zes trekkers die hun roots hebben in verschillende werelddelen. Belarus, gebouwd in het Wit-Russische Minsk, wordt in West-Europa weinig verkocht. De trekker vindt echter gretig aftrek in Oost-Europa, Azië en Afrika, vanwege zijn eenvoud. De machine is gemakkelijk te repareren. In West-Europa profileert Belarus zich als robuuste prijsvechter. De nieuwprijs is slechts € 32.500.

Foto

 • De Belarus 922.4 is gelijk aan het type 952.4, maar dan met verlaagde cabine. Deze cabine staat meer naar voren dan de bekende hoge ‘oostblok’-cabine op de 952.4. Daardoor krijgt de 922.4 een meer Westerse look. De uitlaat steekt nog uit de motorkap. - Foto's: Michel Velderman

  De Belarus 922.4 is gelijk aan het type 952.4, maar dan met verlaagde cabine. Deze cabine staat meer naar voren dan de bekende hoge ‘oostblok’-cabine op de 952.4. Daardoor krijgt de 922.4 een meer Westerse look. De uitlaat steekt nog uit de motorkap. - Foto's: Michel Velderman

 • De Belarus 922.4 werd eind jaren negentig geïntroduceerd. Sindsdien is aan de motor nauwelijks iets gewijzigd, afgezien van uitlaatgasemissie-updates. De 1025.4 uit de test van 2013 bekoorde het testteam van Boerderij meer dan deze lichtere 922.4.

  De Belarus 922.4 werd eind jaren negentig geïntroduceerd. Sindsdien is aan de motor nauwelijks iets gewijzigd, afgezien van uitlaatgasemissie-updates. De 1025.4 uit de test van 2013 bekoorde het testteam van Boerderij meer dan deze lichtere 922.4.

 • Matige afwerking. De lasnaden aan het cabineframe zijn niet mooi aaneengesloten en de spatborden zitten scheef.

  Matige afwerking. De lasnaden aan het cabineframe zijn niet mooi aaneengesloten en de spatborden zitten scheef.

 • Voor heeft de machine lichtgrijs gespoten portaalassen met relatief kleine banden. Met 10,8 meter is deze trekekr de minst krappe draaier in de test.

  Voor heeft de machine lichtgrijs gespoten portaalassen met relatief kleine banden. Met 10,8 meter is deze trekekr de minst krappe draaier in de test.

 • De cabine doet ouderwets aan: een inktzwart plastic interieur met eenduidige zwarte schakelaars, een stoel zonder armleuningen. De bijrijderszit ontrbreekt. De cabine heeft een groot dakluik, maar deze sluit niet hermetisch (lichtstreep zichtbaar).

  De cabine doet ouderwets aan: een inktzwart plastic interieur met eenduidige zwarte schakelaars, een stoel zonder armleuningen. De bijrijderszit ontrbreekt. De cabine heeft een groot dakluik, maar deze sluit niet hermetisch (lichtstreep zichtbaar).

 • De zijruiten kunnen open, met stevige hendels. Het zicht rondom is gemiddeld. Er is geen airco. Met 84 dBa is de trekker onbelast volgas lawaaiig, maar de Ursus is nog lawaaiiger. Stuurverstelling is modern, dashboard kantelt mee.

  De zijruiten kunnen open, met stevige hendels. Het zicht rondom is gemiddeld. Er is geen airco. Met 84 dBa is de trekker onbelast volgas lawaaiig, maar de Ursus is nog lawaaiiger. Stuurverstelling is modern, dashboard kantelt mee.

 • Analoge klokken. De trekker stuurt direct en goed, maar bij een stationair toerental wat zwaar. Wel apart, linksom 2 driekwart stuuromwenteling, rechtsom 3,5.

  Analoge klokken. De trekker stuurt direct en goed, maar bij een stationair toerental wat zwaar. Wel apart, linksom 2 driekwart stuuromwenteling, rechtsom 3,5.

 • De cabine heeft een makkelijke instap met brede treden.

  De cabine heeft een makkelijke instap met brede treden.

 • Een woud van hendels. De hendels zijn matig gecodeerd. Mechanisch bediende categorie 2-hef. Linkerhendel is positieregeling, de rechter is voor trekkracht. Beide hendels zijn voorzien van een schaalverdeling, maar niet van een aanslag. Positiehendel is weinig direct, pas na een halve slag begint de hef met heffen. De beide hendels staan dicht op elkaar, gaan erg stroef én verbuigen makkelijk. Een buitenbediening ontbreekt. 
Drie priemende hendels voor de hydrauliek, zonder aanduiding welke hendel met welk ventiel correspondeert. Alle drie hebben zweefstand, maar geen doorstroomregeling.

  Een woud van hendels. De hendels zijn matig gecodeerd. Mechanisch bediende categorie 2-hef. Linkerhendel is positieregeling, de rechter is voor trekkracht. Beide hendels zijn voorzien van een schaalverdeling, maar niet van een aanslag. Positiehendel is weinig direct, pas na een halve slag begint de hef met heffen. De beide hendels staan dicht op elkaar, gaan erg stroef én verbuigen makkelijk. Een buitenbediening ontbreekt. Drie priemende hendels voor de hydrauliek, zonder aanduiding welke hendel met welk ventiel correspondeert. Alle drie hebben zweefstand, maar geen doorstroomregeling.

 • Vier versnellingen met een achteruit, twee groepen en een hoog/laag leiden uiteindelijk tot 14 versnellingen vooruit en 4 achteruit. De bakopbouw klinkt simpel, maar is lastig te doorgronden. 
Voor transport opschakelen met alleen de versnellingshendel kan niet, omdat de snelheden van versnelling 2 (18 km/u) en 3 (20 km/u) erg dicht bij elkaar zitten en het gat tussen 3 (20 km/u) en 4 (40 km/u) groot is. Bij opschakelen is daarom ook de mechanische hoog/laag links naast het dashboard nodig. De trekker stuitert bij 40 km/u. Dat wordt mede veroorzaakt door de stugge Belsina-banden. Onder de 35 kilometer per uur rijdt de trekker aangenamer. Wel veel trillingen. Hij trekt scheef bij stevig remmen.

  Vier versnellingen met een achteruit, twee groepen en een hoog/laag leiden uiteindelijk tot 14 versnellingen vooruit en 4 achteruit. De bakopbouw klinkt simpel, maar is lastig te doorgronden. Voor transport opschakelen met alleen de versnellingshendel kan niet, omdat de snelheden van versnelling 2 (18 km/u) en 3 (20 km/u) erg dicht bij elkaar zitten en het gat tussen 3 (20 km/u) en 4 (40 km/u) groot is. Bij opschakelen is daarom ook de mechanische hoog/laag links naast het dashboard nodig. De trekker stuitert bij 40 km/u. Dat wordt mede veroorzaakt door de stugge Belsina-banden. Onder de 35 kilometer per uur rijdt de trekker aangenamer. Wel veel trillingen. Hij trekt scheef bij stevig remmen.

 • Het inschakelhendeltje priemt in het rechterbeen van de bestuurder bij gasgeven. Er is geen waarschuwingslampje. 
Inschakelen differentieel modern met een tuimelschakelaar met waarschuwingslampje. In autodifferentieel schakelt het differentieel tijdelijk uit bij het beroeren van het rempedaal en boven de 13 graden stuuruitslag.

  Het inschakelhendeltje priemt in het rechterbeen van de bestuurder bij gasgeven. Er is geen waarschuwingslampje. Inschakelen differentieel modern met een tuimelschakelaar met waarschuwingslampje. In autodifferentieel schakelt het differentieel tijdelijk uit bij het beroeren van het rempedaal en boven de 13 graden stuuruitslag.

 • De brandstoftank zit achterop, met hoge opening.

  De brandstoftank zit achterop, met hoge opening.

 • Het meten van de motorkarakteristiek en brandstofverbruik is mislukt. De aftakaskoppeling in de 922.4 werkt met een rembandsysteem, dat halverwege de meting is gaan slippen. Omdat de aftakaskoppeling ging roken, is de meting toen direct gestaakt. De remband bleek achteraf onvoldoende strak te zijn aangedraaid. Voetgas staat te steil. Een stopknop is niet meer van deze tijd.

  Het meten van de motorkarakteristiek en brandstofverbruik is mislukt. De aftakaskoppeling in de 922.4 werkt met een rembandsysteem, dat halverwege de meting is gaan slippen. Omdat de aftakaskoppeling ging roken, is de meting toen direct gestaakt. De remband bleek achteraf onvoldoende strak te zijn aangedraaid. Voetgas staat te steil. Een stopknop is niet meer van deze tijd.

 • De Belarus heeft een sterke hef. Twee DW-ventielen zitten achterop, een derde ventiel zit rechtsvoor. Deze is ook naar achteren te leiden. Daarnaast zijn er nog twee aparte aansluitingen rechtsvoor voor de voorlader. De ringkoppelingen zijn voorzien van simpele afsluitdopjes.

  De Belarus heeft een sterke hef. Twee DW-ventielen zitten achterop, een derde ventiel zit rechtsvoor. Deze is ook naar achteren te leiden. Daarnaast zijn er nog twee aparte aansluitingen rechtsvoor voor de voorlader. De ringkoppelingen zijn voorzien van simpele afsluitdopjes.

 • Aan beide zijden zit een snelverstel van de hefstangen. Erg robuust uitgevoerd, maar slecht gelakt.

  Aan beide zijden zit een snelverstel van de hefstangen. Erg robuust uitgevoerd, maar slecht gelakt.

 • Er is geen toerentalkeuzehendel in de cabine of op de achterbrug, maar met steeksleutel 17 is onder de trekker een schakelbout om te zetten voor 540 of 1.000 toeren. Een waarschuwingslampje ontbreekt. Aan/uit van de aftakas gaat middels een aan/uit-tuimelschakelaar en een apart veiligheidsdrukknopje op de zijconsole. Eerst de tuimelschakelaar op aan zetten, en dan de drukknop kort indrukken. Standaard is er ook een rijafhankelijke aftakas. Deze is in te schakelen via een trekhendel achter de stoel.

  Er is geen toerentalkeuzehendel in de cabine of op de achterbrug, maar met steeksleutel 17 is onder de trekker een schakelbout om te zetten voor 540 of 1.000 toeren. Een waarschuwingslampje ontbreekt. Aan/uit van de aftakas gaat middels een aan/uit-tuimelschakelaar en een apart veiligheidsdrukknopje op de zijconsole. Eerst de tuimelschakelaar op aan zetten, en dan de drukknop kort indrukken. Standaard is er ook een rijafhankelijke aftakas. Deze is in te schakelen via een trekhendel achter de stoel.

Of registreer je om te kunnen reageren.