Foto: Michel Velderman MechanisatieFoto

Strijd tussen Oost-Europa, Azië en het Westen

Boerderij testte zes trekkers die hun roots hebben in verschillende werelddelen. De testkandidaten van 95 pk verschillen niet in styling, prestaties, bedieningslogica én prijs!

Het hefvermogen is met dank aan Mechanisatiebedrijf De Nieuwstad Lelystad B.V en Johan Dijkstra doorgemeten. De mettingwaarden zijn vastgesteld op drie punten in het gehele hefraam

De line-up op alfabet; de Belarus 922.4, Kioti PX1153, Landini 5-110H, Massey Ferguson 4709, Tym T1054 en tot slot de Ursus 11054. - Foto's: Michel Velderman

De hydrauliek is doorgemeten op druk en opbrengst via één ventiel.

De twee weken durende praktijktest vond plaats bij Praktijkonderzoek AGV Lelystad (WUR) in Lelystad en het Aeres Praktijkcentrum Dronten. De trekkers zijn voor transport ingezet met een 8 tons Miedema-kipper waarmee vele kilometers zijn afgelegd.

Daarnaast is geploegd met een driescharige Rumpstad-ploeg. Verder werd een 3 meter brede cultivator en woeler gebruikt.

Het zestal is te verdelen in drie paren die ieder staan voor een eigen werelddeel. Het <strong>Westen</strong>, <strong>Oost-Europa</strong> en <strong>Azië</strong>. De Landini en Massey Ferguson vertegenwoordigen het Westen. De Landini is een Italiaan en de Massey is Fransoos onder Amerikaanse regie. De MF global -serie komt uit het Franse Beauvaus. De MF 5710 en de onlangs aangekondigde 5709 Dyna-4 hadden qua formaat beter in de testgroep gepast, maar waren tijdens de test nog niet leverbaar.

De Italiaanse trekkerfabrikant Argo lanceerde de Landini 5-serie in 2012, als opvolger van de oude 5H die gebaseerd was op de Powerfarm. De Landini 5-110H heeft in de McCormick X5.40 een rode tweelingbroer.

De Belarus en Ursus zijn de Oostblokkers. Bekende namen met een reputatie van goedkoop maar degelijk materiaal. Beide hebben in het verleden ook steken laten vallen qua betrouwbaarheid. Ursus is al lang geen vierkante trekker meer zoals de Bison en de modellen die in licentie van Zetor werden gebouwd. Deze nieuwe 11054 is rond, gestyled en heeft Westerse trekjes. Onderhuids zijn er dan ook veel Westerse componenten te vinden van Carraro en Perkins.

De Belarus 922.4 werd eind jaren 90 geïntroduceerd en is nauwelijks gewijzigd, afgezien van uitlaatgasemissie-updates aan de motor. De Oostblokker scoort weinig punten, maar is wel goedkoop. Een vermogens- en verbruiksmeting was onmogelijk, omdat de trekker kapot ging tijdens de meting.

De Kioti en vooral Tym brengen samen nieuw elan in de trekkerwereld. Deze Aziaten komen uit Zuid-Korea. Ze hebben hun roots vooral in het tuin- en parksegment met compacttrekkertjes. Hun ambitie is om mee te doen in de landbouw, maar het gamma is niet toereikend. De Kioti PX1153 en Tym T1054 zijn de van de zwaarste modellen en kennen veel overeenkomsten. Het Zuid-Koreaanse Tym heeft het gamma de afgelopen jaren ook uitgebreid naar boven, met trekkers tot 110 kilowatt (150 pk). De Tym T1054 met Doosan-motor is hiervan het resultaat.

Kioti is net als de Tym van Zuid-Koreaanse afkomst. Bijna vijftien jaar geleden kwamen de eerste Kioti s al naar Nederland. Inmiddels wil Kioti opklimmen van compacttrekkertjes naar echte boerentrekkers. Deze PX1153 is alweer de vierde generatie Kioti met meer dan 90 pk.

De Ursus en Tym verbruiken op maximaal vermogen de meeste diesel. Kioti en MF doen daarin aardig mee. Het gat met Landini is best groot met 265,8 g/kWu.

Qua hefvermogen verrast de Belarus met een topprestatie van gemiddeld 5.713 kilo, net als de Ursus. MF laat hier een duidelijke steek vallen met slechts 3.227 kilo. Dat is 2,5 ton verschil.

Een portaalas kan helpen bij kort draaien, maar is niet nodig. Tym draait kort met 7,25 meter, maar ook Landini en MF doen het goed. Belarus, maar ook Ursus met zijn Carraro-vooras, hebben ruim 10 meter nodig.

De uitgebreide testresultaten zijn te lezen in de bijlage die is verzonden met <a>Boerderij</a> en <a>Trekker</a>. Houd <a href="http://www.boerderij.nl/trekkertest?cmpid=ILC

Beheer
WP Admin