Mechanisatie

Foto & video 4816 x bekeken

Hack Harvest bouwt overlaadwagen

In een tijd waarin alles al uitgevonden lijkt, is het zeldzaam dat je écht nieuwe machines tegenkomt. De overlaadwagen van Hack is dat duidelijk wél. Want een zelfrijdende hooglosser die ook nog eens reinigt, bestond nog niet. De loonwerker bouwde hem zelf op basis van een oud spinaziemaaierchassis.

Dat Hack Harvest in Kruisland (N.-Br.) dit najaar de bijzondere zelfrijder in gebruik nam, is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De Overload was afgelopen aardappeloogst hét onderwerp van gesprek in aardappelland. Naast lof waren ook direct kritische noten te horen: niet aardappelvriendelijk, te groot, te zwaar, te ingewikkeld en te duur, want na de aardappeloogst staat hij het hele jaar in de schuur, zo menen de critici. TREKKER ging kijken hoe de vork in de steel zit.

De Overload mag er dan merkwaardig uitzien, hij rijdt beter dan een rooier. De eerste en derde as sturen, en in combinatie met de knikbesturing kan de bestuurder er verrassend goed mee uit de voeten. - Foto's: Matthijs Verhagen
De Overload mag er dan merkwaardig uitzien, hij rijdt beter dan een rooier. De eerste en derde as sturen, en in combinatie met de knikbesturing kan de bestuurder er verrassend goed mee uit de voeten. - Foto's: Matthijs Verhagen

Af land logistiek eenvoudiger

Hack heeft de overlaadwagen gebouwd omdat hij met meerdere rooiers aardappelen rooit. Het gaat jaarlijks om zo’n 800 hectare. De helft hiervan gaat direct ‘af land’ naar de fritesindustrie. In de praktijk kwam het erop neer dat deze aardappelen met meerdere trekkers en kippers vanaf de verschillende percelen eerst naar het erf van de betreffende akkerbouwer werden gebracht. Daar gingen ze dan via de stortbak direct met een band de vrachtwagens op, naar de fabriek.

Dat kan efficiënter, dacht Hack. Een zelfrijdende overlaadwagen met grote capaciteit die in één moeite de aardappelen reinigt en overlaadt op vrachtwagens. Dat was wat hij zocht, maar niet te koop is. Dus bouwde zijn werkplaats een vierassige MKC-8-spinaziemaaier om tot een ‘wolkenkrabber’ van een overlaadwagen.

De bodem bestaat uit kunststofzeil met meenemers. De bak is volledig dicht. Na aanpassing van het losgedeelte kan de gebruiker ook conserven als erwten en bonen verladen.
De bodem bestaat uit kunststofzeil met meenemers. De bak is volledig dicht. Na aanpassing van het losgedeelte kan de gebruiker ook conserven als erwten en bonen verladen.

Na ruim 200 uur zijn er verbeterpunten aan het licht gekomen. Maar het concept bevalt goed. Hack wil de Overload deze winter nog verder verbeteren. De Overload heeft inmiddels ook al witlof en wortelen verlaad. Met kleine aanpassingen in het reinigings- en losgedeelte kan de machine ook de conserven in. Dat maakt hem breder inzetbaar. Wanneer er belangstelling is voor het concept, overweegt machinefabrikant Ploeger het concept in een modern jasje te gieten en op de markt brengen.


 • Het onderstel is nu hydraulisch geveerd en voorzien van waterpasstelling. Twee zware telescoopcilinders drukken de bak omhoog. Rondom is er een luchtdrukwisselsysteem.

  Het onderstel is nu hydraulisch geveerd en voorzien van waterpasstelling. Twee zware telescoopcilinders drukken de bak omhoog. Rondom is er een luchtdrukwisselsysteem.

 • Achterin ligt een Deutz V6-motor, met hydropompen zoals die ook in de MKC-8-spinaziemaaier lagen. Dit chassis, verlengd, versterkt en gereviseerd, deed dienst als basis voor de Overload.

  Achterin ligt een Deutz V6-motor, met hydropompen zoals die ook in de MKC-8-spinaziemaaier lagen. Dit chassis, verlengd, versterkt en gereviseerd, deed dienst als basis voor de Overload.

 • Tarra valt op een transportbandje. Zo is het makkelijk te verdelen op het perceel. Dat de chauffeur niet met tarra rondrijdt, spaart kosten; een groot voordeel van reinigen op het veld.

  Tarra valt op een transportbandje. Zo is het makkelijk te verdelen op het perceel. Dat de chauffeur niet met tarra rondrijdt, spaart kosten; een groot voordeel van reinigen op het veld.

 • A room with a view! Fraai uitzicht biedt de Claas-cabine zéker. Doordat hij met de hooglosser mee omhoog gaat, is het zicht op het lossen fenomenaal. Maar ook op het land is het zicht perfect. Omdat de bak lang en laag is, kijk je er zo in én overheen.

  A room with a view! Fraai uitzicht biedt de Claas-cabine zéker. Doordat hij met de hooglosser mee omhoog gaat, is het zicht op het lossen fenomenaal. Maar ook op het land is het zicht perfect. Omdat de bak lang en laag is, kijk je er zo in én overheen.

 • De aardappelen komen over de rollenreiniger en langs de egelband op twee dwarsbandjes. Die dirigeren ze op de centrale band richting losband. Hack overweegt hier weging tussen te bouwen.

  De aardappelen komen over de rollenreiniger en langs de egelband op twee dwarsbandjes. Die dirigeren ze op de centrale band richting losband. Hack overweegt hier weging tussen te bouwen.

 • De Overload mag er dan merkwaardig uitzien, hij rijdt beter dan een rooier. De eerste en derde as sturen. In combinatie met de knikbesturing kan de chauffeur er verrassend goed mee uit de voeten.

  De Overload mag er dan merkwaardig uitzien, hij rijdt beter dan een rooier. De eerste en derde as sturen. In combinatie met de knikbesturing kan de chauffeur er verrassend goed mee uit de voeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.