Mechanisatie

Foto & video 1 reactie

Genius Cab: cabine van de toekomst

CAB Concept Cluster bouwde met de Genius Cab de cabine van de toekomst. Het opvallendste aan de cabine is vooral wat er níet op zit. De introductie van deze trekkervariant is voorzien voor de Agritechnica in 2017.

Sinds begin 2014 werken 13 gerenommeerde Duitse toeleveranciers, instituten en één groot bouwbedrijf aan de cabine van de toekomst. Ze doen dat onder de naam CAB Concept Cluster. In april introduceerden zij het eerste model - bedoeld voor wielladers - op de Agritechnica van de bouwwereld: de Bauma in München.

Stuurkolom ontbreekt

De zogenoemde Genius Cab is modulair opgebouwd. En wie wil, kan hem morgen al aanschaffen; in zijn geheel, of in delen. Het meest opvallende aan de cabine is vooral wat er níet op zit. Zo ontbreekt de stuurkolom en zijn de spiegels vervangen door camera´s. Op dit moment werkt het CCC aan een afgeleide cabine voor toepassing op landbouwvoertuigen. Deze cabine wil het introduceren op de Agritechnica in 2017.

Via een RFID-chip (Radio Frequentie IDentificatie) in de contactsleutel (die heeft de bestuurder nog wel nodig) worden stoel- en beeldscherminstellingen automatisch geladen. Aanpassen ervan kan via het grote, tablet-achtige touchscreen.<em> </em></p>
<p><em>Foto: CAB Concept Cluster</em>
Via een RFID-chip (Radio Frequentie IDentificatie) in de contactsleutel (die heeft de bestuurder nog wel nodig) worden stoel- en beeldscherminstellingen automatisch geladen. Aanpassen ervan kan via het grote, tablet-achtige touchscreen.

Foto: CAB Concept Cluster

Initiatief van Fritzmeier Systems

Het cluster is een initiatief van Fritz Schadeck (Fritzmeier Systems) en Thomas Hiebaum (Hella). Voor wie Fritzmeier Systems niets zegt: dit Beierse familiebedrijf ontwikkelt en produceert complete cabines, cabine-onderdelen en veiligheidskooien voor diverse andere voertuigen. Het bedrijf is ook bekend als ontwikkelaar van de Claas- en Isaria-gewassensoren.

Integratie en toch modulair

CAB Concept Cluster wil met de Genius Cab laten zien wat de integratie van systemen kan betekenen voor de ergonomie, het comfort en de veiligheid van cabines. Volgens Fritzmeier produceren (bouw-)machinefabrikanten tegenwoordig alleen grote series cabines - vanaf 5.000 tot 6.000 stuks - nog zelf. Kleinere aantallen laten ze door specialisten als Fritzmeier bouwen, zoals de Genius Cab. Wie wil, kan de cabine nu al compleet door Fritzmeier laten bouwen. Het is ook mogelijk verschillende modules of systemen van de Genius Cab afzonderlijk aan te schaffen.

Foto

 • Eén van de meest opvallende zaken aan de Genius Cab voor wielladers, is het ontbreken van een stuurkolom. Sturen doe je met de groene draaiknop aan de voorzijde van de linker armleuning.</p>
<p><em>Foto's: CAB Concept Cluster</em>

  Eén van de meest opvallende zaken aan de Genius Cab voor wielladers, is het ontbreken van een stuurkolom. Sturen doe je met de groene draaiknop aan de voorzijde van de linker armleuning.

  Foto's: CAB Concept Cluster

 • Buitenspiegels - of liever: achteruitkijkspiegels - zoek je ook tevergeefs. Op de plek van de buitenspiegels zitten twee op beveiligingscamera’s lijkende ‘achteruitkijkcamera’s’.

  Buitenspiegels - of liever: achteruitkijkspiegels - zoek je ook tevergeefs. Op de plek van de buitenspiegels zitten twee op beveiligingscamera’s lijkende ‘achteruitkijkcamera’s’.

 • De camera’s projecteren hun beeld op twee grote rechthoekige kleurendisplays op de A-stijl. Een achteruitrijcamera projecteert zijn beeld eveneens op deze displays.

  De camera’s projecteren hun beeld op twee grote rechthoekige kleurendisplays op de A-stijl. Een achteruitrijcamera projecteert zijn beeld eveneens op deze displays.

 • Afgezien van de besturing zijn alle andere functies in de rechter armleuning van de elektronische stoel verwerkt. Deze zijn te bedienen via onder meer een joystick en het touchscreen.

  Afgezien van de besturing zijn alle andere functies in de rechter armleuning van de elektronische stoel verwerkt. Deze zijn te bedienen via onder meer een joystick en het touchscreen.

Eén reactie

 • mvedder

  wie fritzmeier niets zegt is een mechanisatie-barbaar

Of registreer je om te kunnen reageren.