Mechanisatie

Foto & video 6 reacties

Case IH presenteert zelfstandige trekker

Case IH onthulde eind augustus een 'concept vehicle' op de Farm Progress Show in Boone (Iowa, Verenigde Staten). Het is een autonoom conceptvoertuig: een breedspoortrekker zonder cabine die zonder chauffeur aan de slag kan met diverse werktuigen.
<em>Foto's: Case IH</em>
Foto's: Case IH

Case IH borduurt voort op technologie die nu al op chauffeurstrekkers zit, zoals een automatisch stuursysteem om de chauffeur te ontlasten en telematica om het werk vanaf elders te begeleiden of aan te sturen. De concepttrekker zonder cabine is gebaseerd op een bestaande Case IH Magnum.

Case IH presenteert zelfstandige trekker

Het voertuig is gebouwd voor een volledige interactieve interface om op afstand vooraf geprogrammeerde werkzaamheden mogelijk te maken. Het systeem houdt automatisch rekening met de breedte van het werktuig en zet - afhankelijk van het terrein, hindernissen en andere machines op hetzelfde veld - het meest efficiënte pad uit. De operator kan op afstand toezicht houden, en de paden desgewenst aanpassen via een desktopcomputer of tablet. Ook een update van de instructies is mogelijk, bijvoorbeeld als aanpassing op veranderend weer.

Het autonome conceptvoertuig is ontwikkeld in de vorm van een trekker zonder cabine. Maar volgens Case IH kan (een deel van) de technologie ook nuttig zijn op bijvoorbeeld maaidorsers.<span class="see extended_valid_elements" id="_plain_text_marker"> </span>
Het autonome conceptvoertuig is ontwikkeld in de vorm van een trekker zonder cabine. Maar volgens Case IH kan (een deel van) de technologie ook nuttig zijn op bijvoorbeeld maaidorsers.

Beveiliging

Met behulp van radar, lidar (light imaging, detection en ranging) en boordvideocamera’s detecteert de trekker vaste en bewegende obstakels. Hij stopt dan automatisch tot de operator een nieuw pad toewijst. Ook staat hij stil zodra het gps-signaal of de positiegegevens verloren gaan. Als laatste is er een handmatig in te drukken stopknop.

Een boer of loonwerker kan meerdere machines via het interface in de gaten houden terwijl hij andere taken uitvoert, of zelf een voertuig bedient. Meerdere autonome trekkers kunnen als één machinepark werken, of tegelijkertijd op meerdere percelen aan de slag gaan. Elke trekker kan met andere, vooraf geprogrammeerde kaarten en voorschriften werken. Bijvoorbeeld de eerste met een cultivator, gevolgd door een tweede met een zaaimachine. Bekijk ook de video (vanaf seconde 45).

Op 10 september is het TREKKER Festival. Bent u er ook bij?

Laatste reacties

 • wiljo

  Waarom zit er niet een nu een eenvoudige cabine en gewone besturing bij op?
  Dan was het een stuk praktischer, en kun je hem ook voor andere werkzaamheden gebruiken
  Hoe kun je hem nu op het land krijgen?
  Op een dieplader? En hoe zet je hem in de schuur?

 • flyinghollander

  Wiljo het is niet echt een trekker volgens mij voor Europa, maar op grote praire landen.

 • Trot

  Wiljo, in een ander filmpje van CNH is te zien dat exact dezelfde besturing ook mogelijk is op gewone trekkers. Daarnaast is deze trekker niet voor niets een 'concept' waarbij het cabine loze ontwerp extra duidelijk maakt dat de trekker volledig autonoom kan werken.

 • el

  Fendt had zoiets in Australië al aan het werk!

 • info36

  Ideaal, de trekker doet helemaal zelf zijn werk, kan de boer er een baantje bij gaan nemen, is wel nodig met de huidige wereldmarktprijzen.

 • QUARTES

  hij rijd ook gewoon over de weg of in de schuur

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.