Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Quadtrac temt Canadese prairie

De winter is lang in de Canadese staat Alberta, het groeiseizoen kort en hectisch. In een beperkte tijd moet er veel gebeuren. Don Lowe wisselde zijn wieltrekkers daarom om voor rupsen. De keuze viel op de Case IH Quadtrac: “Bewezen kwaliteit, en topcomfort voor de chauffeur”, vertelt Lowe over de krachtigste serietrekker ter wereld.
De Quadtracs zijn ideaal om in een kort groeiseizoen snel veel werk te verzetten. <em>Foto's: Mark Pasveer</em>
De Quadtracs zijn ideaal om in een kort groeiseizoen snel veel werk te verzetten. Foto's: Mark Pasveer

Op Lowe Ranches doen 5 Case IH-trekkers het zware werk. Nog 1 Steiger op triples en 4 soortgelijke trekkers op rupsen, die dan Quadtrac heten. Ruim 9.000 hectare is net ingezaaid. Don Lowe (55) en zijn zoon Mad boeren op uitgestrekte gronden in het indianenreservaat Kainai, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de grens met de VS. Er zijn ook 12 medewerkers, waarvan 1 man - Noel Corboy - het onderhoud aan het machinepark verzorgt.

Driemaal Case IH Quadtrac 620 en eenmaal 540. De 5e krachtpatser op het bedrijf (niet op de foto) is een zusje ervan: een Case IH Steiger-wieltrekker
Driemaal Case IH Quadtrac 620 en eenmaal 540. De 5e krachtpatser op het bedrijf (niet op de foto) is een zusje ervan: een Case IH Steiger-wieltrekker

4 quadtracs

De laatste jaren ruilde Lowe zijn wieltrekkers in voor 4 Quadtracs; er is nog slechts 1 wieltrekker over. Don vertelt: “Veel van onze grond ligt in het zuiden van Alberta. Met de trekker een reis van 7 uur vanaf de boerderij in Nanton. Een belangrijke reden om over te stappen op Quadtracs is dat de breedte ervan binnen de wettelijke grenzen ligt. Een met triples uitgeruste Steiger is te breed, we moesten altijd een wielset verwijderen. Dat kost veel tijd.”

Vaste kracht Noel Corboy uit Ierland doet het onderhoud.
Vaste kracht Noel Corboy uit Ierland doet het onderhoud.

Maar er pleit nog meer voor de grote rupstrekker. De Quadtrac is, ondanks zijn gewicht en grootte, geweldig goed te hanteren. “Je stuurt de kolos als een gewone kniktrekker”, is de ervaring van Mad. Bovendien heeft hij onafhankelijke aandrijving op de rupsen. Je rijdt niet snel vast, zelfs niet in het voorjaar met natte plekken in laaggelegen percelen. De rupsonderstellen zijn zo geconstrueerd dat ze onder elke hoek voldoende grip hebben. De 4 rupsen hebben een voetafdruk van 5,6 vierkante meter, ongeveer 25% meer dan de gemiddelde rupstrekker.

Probeer eens een abonnement op TREKKER. En lees in editie 336, ons septembernummer, uitgebreid hoe het boeren er in Canada aan toe gaat. Voor een snelle blik is het ook online te vinden, de reportage begint op pagina 60.

Foto

 • 5,6 vierkante meter draagkracht met afzonderlijke aandrijving per track.

  5,6 vierkante meter draagkracht met afzonderlijke aandrijving per track.

 • Eigenaar Don Lowe heeft 9.000 hectare in beheer.

  Eigenaar Don Lowe heeft 9.000 hectare in beheer.

 • De akkergrond ligt in het Kainai-indianenreservaat. Onmetelijke gronden, trotse vlag in top.

  De akkergrond ligt in het Kainai-indianenreservaat. Onmetelijke gronden, trotse vlag in top.

 • Gigantische trekker, gigantische machines.

  Gigantische trekker, gigantische machines.

 • Deze Steiger met triple wielset is de laatste hoofdtrekker met wielen op het bedrijf.

  Deze Steiger met triple wielset is de laatste hoofdtrekker met wielen op het bedrijf.

 • ... The End.

  ... The End.

Laatste reacties

 • geen boer

  ik begreep altijd dat hét grote nadeel van rupsen nattigheid is. In de modder smeren ze vol en blijf je steken waar wieltrekkers nog doorgaan, zeker met die triples.

 • pinkeltje

  Het gemodder waar wij dan aan denken is op de Canadese prairy wat minder aan de orde. Maar er zit er daar ook wel eens een vast in een natte plek. En dan zit je met een rups ook meteen heel goed vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.