Mechanisatie

Foto & video

Die Bärenstarken Schlüter Schlepper

De Treckerclub Nordhorn organiseerde 13 en 14 augustus haar vierde 'Historischer Feldtag'. Zoals gebruikelijk met een veelheid aan diverse trekkers en demonstraties met machines van ploegen en dorsen, tot en met maïshakselen en hout snipperen.

Speciaal thema was dit jaar Schlüter en het is de Nordhorners weer gelukt daar wat speciaals van te maken. Ze wisten een unieke verzameling Super Tracs en Profi Tracs bij elkaar te krijgen, waaronder ook enkele prototypen die nooit op de markt zijn geweest.

Foto

 • Bärenstark is de 18 ton zware 500 pk Super 5000 TVL uit 1978. Gebouwd voor Joegslavië dat een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, markt was voor de zware Schlüters. Met het overlijden van Tito in 1980 ging in Joegoslavië een andere wind waaien en bleef het bij beproevingen van het prototype. De trekker bleef altijd in handen van de fabriek en was in 1993 onderdeel van de inboedel die Landtechnik Schönebek toen overnam. De trekker kwam aanvankelijk in privé eigendom van Franz Joseph Stetter uit Baden Württemberg maar is enkele jaren geleden doorverkocht aan een eigenaar die anoniem wenst te blijven.<br /><em>Foto's: Michel Velderman</em>

  Bärenstark is de 18 ton zware 500 pk Super 5000 TVL uit 1978. Gebouwd voor Joegslavië dat een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, markt was voor de zware Schlüters. Met het overlijden van Tito in 1980 ging in Joegoslavië een andere wind waaien en bleef het bij beproevingen van het prototype. De trekker bleef altijd in handen van de fabriek en was in 1993 onderdeel van de inboedel die Landtechnik Schönebek toen overnam. De trekker kwam aanvankelijk in privé eigendom van Franz Joseph Stetter uit Baden Württemberg maar is enkele jaren geleden doorverkocht aan een eigenaar die anoniem wenst te blijven.
  Foto's: Michel Velderman

 • Wat er niet is kun je ook zelf maken. Van de Super 5000 TVL is er maar één gemaakt, maar Ludwig Streitberger bouwde in 2008 een Profi Trac 3500 TVL uit 1973 om tot wat hij de Profi Gigant noemt. Streitberger voorzag de trekker van een 650 pk sterke MAN-motor en claimt daarmee de sterkste trekker van Europa te hebben. In 2008 zal dat ook niet veel hebben gescheeld, inmiddels gaat het met de zwaarste Amerikanen ook die kant op.

  Wat er niet is kun je ook zelf maken. Van de Super 5000 TVL is er maar één gemaakt, maar Ludwig Streitberger bouwde in 2008 een Profi Trac 3500 TVL uit 1973 om tot wat hij de Profi Gigant noemt. Streitberger voorzag de trekker van een 650 pk sterke MAN-motor en claimt daarmee de sterkste trekker van Europa te hebben. In 2008 zal dat ook niet veel hebben gescheeld, inmiddels gaat het met de zwaarste Amerikanen ook die kant op.

 • De werkelijke prestaties van zo’n trekker kun je moeilijk bepalen, maar Streitberger ploegde eerder al eens met een 20-schaar Gregoire Besson wentelploeg, en liet in Nordhorn zien dat de trekker met een uit de kluiten gewassen Amazone Catros schijveneg ook geen enkele moeite heeft. Wat destijds het succes van de Bärenstarke Traktoren beperkte, was het gegeven dat er nog geen trekkerbanden beschikbaar waren die op dit soort trekkers waren berekend.

  De werkelijke prestaties van zo’n trekker kun je moeilijk bepalen, maar Streitberger ploegde eerder al eens met een 20-schaar Gregoire Besson wentelploeg, en liet in Nordhorn zien dat de trekker met een uit de kluiten gewassen Amazone Catros schijveneg ook geen enkele moeite heeft. Wat destijds het succes van de Bärenstarke Traktoren beperkte, was het gegeven dat er nog geen trekkerbanden beschikbaar waren die op dit soort trekkers waren berekend.

 • Super 3000 TVL uit 1982. Eén van in totaal 12 stuks geproduceerd, voorzien van een 280 pk MAN-motor. De typeaanduiding is bij Schlüter alleen te ontcijferen door gevorderden. Het is allemaal 2500 en 3000 VL, TVL en Super. Een Super staat voor de voorlopers van de Super Tracs waarbij een Trac 4 gelijke wielen heeft. Is het een Profi Trac, dan zijn beide assen bestuurbaar. In detail zijn er bijna geen twee van de zware Schlüters gelijk. Ze werden echt per stuk gemaakt.

  Super 3000 TVL uit 1982. Eén van in totaal 12 stuks geproduceerd, voorzien van een 280 pk MAN-motor. De typeaanduiding is bij Schlüter alleen te ontcijferen door gevorderden. Het is allemaal 2500 en 3000 VL, TVL en Super. Een Super staat voor de voorlopers van de Super Tracs waarbij een Trac 4 gelijke wielen heeft. Is het een Profi Trac, dan zijn beide assen bestuurbaar. In detail zijn er bijna geen twee van de zware Schlüters gelijk. Ze werden echt per stuk gemaakt.

 • 'Pattiniert', zeggen de Duitsers. Mooi oud is niet lelijk, zou je het ook kunnen noemen, deze ongerestaureerde Super 3000 TVL die nog in de originele lak zit. De Super 3000 TVL is volgens de verweerde, maar nog redelijk leesbare sticker op de motorkap blijkbaar oorspronkelijk verkocht door een Renault-dealer in Frankrijk.

  'Pattiniert', zeggen de Duitsers. Mooi oud is niet lelijk, zou je het ook kunnen noemen, deze ongerestaureerde Super 3000 TVL die nog in de originele lak zit. De Super 3000 TVL is volgens de verweerde, maar nog redelijk leesbare sticker op de motorkap blijkbaar oorspronkelijk verkocht door een Renault-dealer in Frankrijk.

 • Deze Schlüter 1900 TVL van Ralf Bennink uit Vreden (Duitsland) is uitgerust met Mercedes Benz-motor en in MB-Trac kleuren. Deze heeft ook op de Landbouwrai gestaan toen Schlüter in 1989 twee trekkers bouwde die via het in 1987 opgerichte samenwerkingsverband Trac Technik Gesellschaft (TTE) van Daimler Benz en KHD (die in die tijd aan een nieuwe generatie IN-Tracs werkten), zouden worden verkocht. Maar zover is het niet gekomen, omdat de partners in november 1990 de stekker eruit trokken.

  Deze Schlüter 1900 TVL van Ralf Bennink uit Vreden (Duitsland) is uitgerust met Mercedes Benz-motor en in MB-Trac kleuren. Deze heeft ook op de Landbouwrai gestaan toen Schlüter in 1989 twee trekkers bouwde die via het in 1987 opgerichte samenwerkingsverband Trac Technik Gesellschaft (TTE) van Daimler Benz en KHD (die in die tijd aan een nieuwe generatie IN-Tracs werkten), zouden worden verkocht. Maar zover is het niet gekomen, omdat de partners in november 1990 de stekker eruit trokken.

 • Deze Super 2000 V uit 1970 van Michael Härfl uit het Zuid-Duitse Gross Eisenbach, is een prototype. Naar verluidt een van de drie stuks ooit gemaakt, en het zou het enige exemplaar zijn dat bewaard is gebleven. Härfl kreeg de trekker 10 jaar geleden in bezit en heeft die weer helemaal gerestaureerd. Aanvankelijk zag deze trekker het licht als een zogenaamde VT (turbo) uitvoering, maar de turbo die het motorvermogen op 180 pk bracht was wat royaal bemeten voor de transmissie. Bijzonderheid van deze trekker is onder andere de achteras met planetaire eindaandrijving, een vrachtwagenversnellingsbak en een door Schlüter zelf gebouwde voorschakelbak. De vooras is van een Hanomag wiellader en heeft middenaandrijving.

  Deze Super 2000 V uit 1970 van Michael Härfl uit het Zuid-Duitse Gross Eisenbach, is een prototype. Naar verluidt een van de drie stuks ooit gemaakt, en het zou het enige exemplaar zijn dat bewaard is gebleven. Härfl kreeg de trekker 10 jaar geleden in bezit en heeft die weer helemaal gerestaureerd. Aanvankelijk zag deze trekker het licht als een zogenaamde VT (turbo) uitvoering, maar de turbo die het motorvermogen op 180 pk bracht was wat royaal bemeten voor de transmissie. Bijzonderheid van deze trekker is onder andere de achteras met planetaire eindaandrijving, een vrachtwagenversnellingsbak en een door Schlüter zelf gebouwde voorschakelbak. De vooras is van een Hanomag wiellader en heeft middenaandrijving.

 • De Super 2000 diende als object om ervaring op te doen voor de plannen om trekkers boven 200 pk te bouwen. 1970 was nog de tijd dat Schlüter eigen motoren produceerde en lange tijd was de 8-cilinder lijnmotor ook een bijzonderheid van Schlüter. Dat was mede een reden dat Schlüters opvielen door een langgerekte bouwwijze. En voor de Duitsers die wat minder onder de indruk zijn van de Bärenstarken Traktoren 'ein Wendekreis wie ein Pantzer'.

  De Super 2000 diende als object om ervaring op te doen voor de plannen om trekkers boven 200 pk te bouwen. 1970 was nog de tijd dat Schlüter eigen motoren produceerde en lange tijd was de 8-cilinder lijnmotor ook een bijzonderheid van Schlüter. Dat was mede een reden dat Schlüters opvielen door een langgerekte bouwwijze. En voor de Duitsers die wat minder onder de indruk zijn van de Bärenstarken Traktoren 'ein Wendekreis wie ein Pantzer'.

 • Niet alleen Schlüter, maar ook een Mali Li-Trac 300 tussen de Bärenstarken Traktoren. Minder bekend, maar net zo zeldzaam als de meeste van de zware Schlüters. Van de 300 pk Li-Trac zijn door Markus Liebherr ooit vijf exemplaren gebouwd. Het idee was dat daarmee het gat kon worden gevuld dat ontstond toen Schlüter in 1993 ophield te bestaan.

  Niet alleen Schlüter, maar ook een Mali Li-Trac 300 tussen de Bärenstarken Traktoren. Minder bekend, maar net zo zeldzaam als de meeste van de zware Schlüters. Van de 300 pk Li-Trac zijn door Markus Liebherr ooit vijf exemplaren gebouwd. Het idee was dat daarmee het gat kon worden gevuld dat ontstond toen Schlüter in 1993 ophield te bestaan.

 • De 220 pk Deutz DX 8.30 werd gebouwd van 1983 tot 1988 en was de opvolger van de Deutz DX 230 en DX 250. Net als de Fendt 626 zijn deze trekkers gebaseerd op de ZF T-6636 transmissie, waar ook de Schlüter gebruik van maakte. Uiteindelijk heeft Deutz met in totaal zo’n 300 stuks nog verreweg het grootste aantal trekkers op basis van deze transmissie geproduceerd.

  De 220 pk Deutz DX 8.30 werd gebouwd van 1983 tot 1988 en was de opvolger van de Deutz DX 230 en DX 250. Net als de Fendt 626 zijn deze trekkers gebaseerd op de ZF T-6636 transmissie, waar ook de Schlüter gebruik van maakte. Uiteindelijk heeft Deutz met in totaal zo’n 300 stuks nog verreweg het grootste aantal trekkers op basis van deze transmissie geproduceerd.

 • De velddemonstraties zijn een van de dingen die het evenement in Nordhorn uniek maakt. Onder andere maïs hakselen, in dit geval met een Eurotrac met omkeerinrichting. Dat was ook typisch het soort multifunctionele toepassing waar de Eurotrac voor was bedacht.

  De velddemonstraties zijn een van de dingen die het evenement in Nordhorn uniek maakt. Onder andere maïs hakselen, in dit geval met een Eurotrac met omkeerinrichting. Dat was ook typisch het soort multifunctionele toepassing waar de Eurotrac voor was bedacht.

 • Maïs hakselen met zowel oude zelfrijders als getrokken hakselaars krijgt naast ploegen en gras maaien ook steeds meer liefhebberij. Nordhorn is een grensplaatsgebeuren en er zijn daarom niet alleen veel bezoekers, maar ook meerdere deelnemers uit Nederland (overwegend uit het oostelijke deel van Nederland).

  Maïs hakselen met zowel oude zelfrijders als getrokken hakselaars krijgt naast ploegen en gras maaien ook steeds meer liefhebberij. Nordhorn is een grensplaatsgebeuren en er zijn daarom niet alleen veel bezoekers, maar ook meerdere deelnemers uit Nederland (overwegend uit het oostelijke deel van Nederland).

 • Wat je een Duits-Nederlandse combinatie zou kunnen noemen: een International 523 met vierwielaandrijving en Baas-voorlader (Duitser kun je het ook bijna niet krijgen) en een Veenhuis silagewagen.

  Wat je een Duits-Nederlandse combinatie zou kunnen noemen: een International 523 met vierwielaandrijving en Baas-voorlader (Duitser kun je het ook bijna niet krijgen) en een Veenhuis silagewagen.

 • De Nordhorners troffen het met het weer. Niet gek warm, maar wel droog. Veel bezoekers en ook bij de verschillende horecapunten geen gebrek aan belangstelling.

  De Nordhorners troffen het met het weer. Niet gek warm, maar wel droog. Veel bezoekers en ook bij de verschillende horecapunten geen gebrek aan belangstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.