Mechanisatie

Foto & video 1 reactielaatste update:6 jun 2016

Hightech giertanks 
en mestverspreiders op Belgische demo

Giertanks en mestverspreiders zijn nauwkeurige machines met veel capaciteit, maar ook zwaar ijzer. Dat is te zien op een demo in Merelbeke, België.

Het Vlaamse departement van landbouw en visserij in België organiseert elke 2 jaar een demonstratie. Dit keer in Merelbeke ging het om mest uitrijden. De drijfmesttanks en vaste mestverspreiders stonden er picobello bij, op die ene Ipsam-tank met Slootsmid-bemester na met een aftak­as zonder bescherming. Iets dat je zelfs in de praktijk amper meer ziet.


 • Door met kalk rondom een band te strooien is te zien en te meten hoe groot de bandafdruk is. Daaruit is weer een berekening te maken van de bodemdruk.</p>
<p><em>Foto's: Henk Riswick</em>

  Door met kalk rondom een band te strooien is te zien en te meten hoe groot de bandafdruk is. Daaruit is weer een berekening te maken van de bodemdruk.

  Foto's: Henk Riswick

 • De 14-kuubs Joskin Tetrax heeft 4 wielen naast elkaar staan voor een lagere bodemdruk. Als band zijn eventueel tweedehands trekkerbanden te gebruiken.

  De 14-kuubs Joskin Tetrax heeft 4 wielen naast elkaar staan voor een lagere bodemdruk. Als band zijn eventueel tweedehands trekkerbanden te gebruiken.

 • Deze aftakas zonder bescherming stak schril af tegen al het nieuwe materieel. Iets dat je zelfs in de praktijk amper meer ziet.

  Deze aftakas zonder bescherming stak schril af tegen al het nieuwe materieel. Iets dat je zelfs in de praktijk amper meer ziet.

 • Om voldoende trekkracht te houden voor een zware tank is een topdrukcilinder een prima oplossing, zodat de voorwielen ook grip houden.

  Om voldoende trekkracht te houden voor een zware tank is een topdrukcilinder een prima oplossing, zodat de voorwielen ook grip houden.

 • Een slang moet voldoende afschot hebben en behoorlijke geleiding. Bij Duport snappen ze dat. Duport koos bovendien voor rubberen slangen in plaats van pvc.

  Een slang moet voldoende afschot hebben en behoorlijke geleiding. Bij Duport snappen ze dat. Duport koos bovendien voor rubberen slangen in plaats van pvc.

 • Uitstekende delen in het verkeer zijn te voorkomen met deze hydraulisch wegklapbare beschermplaat die het overige verkeer beschermt tegen de kouters.

  Uitstekende delen in het verkeer zijn te voorkomen met deze hydraulisch wegklapbare beschermplaat die het overige verkeer beschermt tegen de kouters.

 • Een verdeelmolen met de uitlopen in 1 lijn geeft een betere verdeling dan wanneer de uitlopen op 2 of meer lijnen liggen.

  Een verdeelmolen met de uitlopen in 1 lijn geeft een betere verdeling dan wanneer de uitlopen op 2 of meer lijnen liggen.

 • Negen van de tien verkochte mestverspreiders hebben tegenwoordig verticale walsen, met eventueel een strooitafel met schijven daaronder.

  Negen van de tien verkochte mestverspreiders hebben tegenwoordig verticale walsen, met eventueel een strooitafel met schijven daaronder.

 • Met open deur strooien de vijzels ruim 7 meter breed. Met gesloten deur via de strooischijven groeit de breedte aanzienlijk.

  Met open deur strooien de vijzels ruim 7 meter breed. Met gesloten deur via de strooischijven groeit de breedte aanzienlijk.

 • Vele opties zijn mogelijk. Deze Tebbe met een werkbreedte van zeker 24 meter heeft een kantstrooiplaat.

  Vele opties zijn mogelijk. Deze Tebbe met een werkbreedte van zeker 24 meter heeft een kantstrooiplaat.

 • Als de bak van deze Joskin leeg raakt en het gewicht achterop rust, trekt de voorste as omhoog voor meer oplegdruk.

  Als de bak van deze Joskin leeg raakt en het gewicht achterop rust, trekt de voorste as omhoog voor meer oplegdruk.

 • De markt voor zelfrijders groeit door. Vooral in België is dat het geval, waar 
70% van de verkochte zelfrijders een getrokken tank vervangt.

  De markt voor zelfrijders groeit door. Vooral in België is dat het geval, waar 
70% van de verkochte zelfrijders een getrokken tank vervangt.

Hydraulische zuigarm op tanks

De tanks hebben alle een inhoud van 12 tot 16 kuub en vertegenwoordigen daarmee de boerenmaat. De tandemassers gaan tot 18 kuub. De sleufkouter en sleepvoetbemesters in de drie- en vierpuntshefinrichtingen achterop hebben een werkbreedte van 7 tot 9 meter. Op veel tanks zit een hydraulische zuigarm met vaak een dikke 8-duims slang en soms een turbovuller. De verdringer, schotten of vacuümpompen en de enkele wormpomp hebben doorgaans een capaciteit van 12.000 tot zeker 15.500 liter per minuut. In theorie zijn de tanks dus binnen een minuut vol.

Minder rolweerstand, lagere bodemdruk

De banden van de enkelassers zijn zeker zo hoog als van de trekker maar altijd breder; 800/60 R32, 900/65R32 en zelfs 1050/50R32. Een hoge band geeft immers minder rolweerstand en een grotere voetprint voor lagere bodemdruk. Tegelijk neemt het ook tankruimte in beslag in tegenstelling tot tandemassen.
Een grote band is nodig, want de tanks zijn zwaar. Het leeggewicht is 4 tot 5 ton met een enkele uitschieter tot 7 ton voor de 14-kuubs Veenhuis Profiline en 8,4 ton van de 14-kuubs Joskin Tetrax met vierwielig onderstel. Daar komt vol dus nog 14 kuub mest bij. Een trekker van ruim 110 kW (150 pk) is geen overbodige luxe, ook omwille van de oliecapaciteit. Vaak wordt een minimale opbrengst van 50 tot 70 liter per minuut gevraagd.

Maximale aslasten

Een van de hete hangijzers is de wetgeving rondom de aslast. Officieel is een maximale aslast van 10 ton voor een niet-aangedreven as in beladen toestand op de weg toegestaan.
Fabrikanten hebben zich echter vooral gefocust op een lage bodemdruk, wat betekent dat er grote, brede wielen worden gemonteerd. De 14-kuubs Tetrax van Joskin heeft zelfs 4 wielen naast elkaar staan voor een lagere bodemdruk. Echter, nog steeds op één as, dus mag er maar 10 ton op rusten. In het verleden werd daar amper naar gekeken.

Nu de kentekening eraan komt, zien enkele fabrikanten de bui al hangen. Er komt strengere controle en wellicht een keuring bij de RDW. Dan komen de hoge aslasten ook aan de orde. Wilco Elkink, vertegenwoordiger van Duport: "Ik denk dat er in de toekomst veel meer tandemonderstellen komen en de tank met enkele as niet meer voor transport maar alleen op het veld wordt gebruikt."

Betere mestverdeling

Qua constructie zijn de tanks en bemesters vooral verfijnd op kwaliteit en een betere mestverdeling. Zo kiezen de meeste merken voor een verdeler, waarbij de uitlopen op één lijn zitten. Een uitloop aan buiten- en binnenzijde is verleden tijd. De buitenste uitlopen werden minder gevoed dan de binnenste. Daarbij moet de verdeler zo hoog mogelijk zitten voor een behoorlijk afschot. Een dal in de slang bij een uitgeklapte bemester is uit den boze. Mest krijgt daarin een te grote weerstand.
Ook de slanggeleiding krijgt de nodige aandacht. Geen samengebonden slangen in banden en elastieken meer, maar degelijke beugels met rubbervoering is het devies. Duport toonde zelfs rubberen slangen tussen verdeler en kouter in plaats van pvc-slangen om de hogere temperaturen te doorstaan van het materiaal uit biogasinstallaties.
Mooie oplossingen van de verschillende fabrikanten, maar scepsis blijft. Enkele toeschouwers in Merelbeke weten het zeker: "Doe mij maar weer de ketsplaat."

Boerentank fors gegroeid

De boerentank is dus fors gegroeid, een duidelijk verschil met een tank voor loonwerkers is er niet meer. Robin Vervaet van de gelijknamige zelfrijderfabrikant meldt dat er zelfs enkele grote veehouders zijn met een eigen zelfrijder. Hij ziet de markt voor zelfrijders groeien, vooral in België. "In Nederland is 70% van de verkochte zelfrijders een vervanger voor een oude zelfrijder. 30% gaat naar klanten die eerder met een getrokken tank reden. In België is dit juist andersom: 70% van de zelfrijders gaat naar klanten die eerder met een tank reden."

Lees het complete artikel in Boerderij nr. 35 van 24 mei 2016

Eén reactie

 • De huidige wetgeving voorziet slechts in een algemene regelgeving voor wat betreft aslast. Fabrikanten van landbouwmachines zouden hier best over in discussie kunnen treden. Ook op de weg is in mijn optiek de bodembelasting de beperkende factor, en de reden dat o.a. insporing optreed in het asfalt. Een super single van een trailer met 5 ton erop, geeft veel meer belasting dan een 800/60 R32 met 5 ton erop, en mogelijk een gelijke belasting als er 10 ton op de 800/60 R32 staat. Zou wel jammer zijn als hier niet op ingespeeld wordt. De belasting voor de weg wordt afhankelijk van de gekozen oplossing niet gunstiger, en de machines worden alleen maar weer duurder. Iets waar we als landbouwers net niet op zitten te wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.