Mechanisatie

Foto & video 3012 x bekeken

Multi-trekkertest Valtra: nieuw design oogt bekend

Valtra komt met een compleet nieuw en opgeruimd cabineconcept in de Boerderij-multitrekkertest voor zescilinders. De bediening is nog veel van het oude, de prestaties zijn redelijk.

Foto

 • De eind 2014 geïntroduceerde T4-serie bevat 6 modellen van 125 kW (170 pk) tot 184 kW (250 pk) De 6,6 en 7,4 liter Agco Power-motoren liggen ook in de MF's. De uitvoeringen met vijftraps powershiftbak heten HiTech, Active en Versu. De traploze versie in deze test heet Direct.<br /><em>Foto's: Ralf Heil</em>

  De eind 2014 geïntroduceerde T4-serie bevat 6 modellen van 125 kW (170 pk) tot 184 kW (250 pk) De 6,6 en 7,4 liter Agco Power-motoren liggen ook in de MF's. De uitvoeringen met vijftraps powershiftbak heten HiTech, Active en Versu. De traploze versie in deze test heet Direct.
  Foto's: Ralf Heil

 • Het nieuwe design valt op. Ook door de coole leds als dagrijverlichting bij de koplampen. Leds worden ook gebruikt in het interieur, achterlichten en cabinetrap.

  Het nieuwe design valt op. Ook door de coole leds als dagrijverlichting bij de koplampen. Leds worden ook gebruikt in het interieur, achterlichten en cabinetrap.

 • De instap (1,46 cm hoog met lage deurgreep) is top. De stuurkolom klapt met een pedaal weg.

  De instap (1,46 cm hoog met lage deurgreep) is top. De stuurkolom klapt met een pedaal weg.

 • Als enige in de test heeft de Valtra geen multihendel. Veel functies zitten dan ook op de armleuning en hebben helaas vaak dezelfde vormgeving. De meeste knoppen zijn met de duim te bedienen. De T4 is opgeruimder dan zijn voorganger.

  Als enige in de test heeft de Valtra geen multihendel. Veel functies zitten dan ook op de armleuning en hebben helaas vaak dezelfde vormgeving. De meeste knoppen zijn met de duim te bedienen. De T4 is opgeruimder dan zijn voorganger.

 • De rijhendel is klein maar fijn. Naar rechts drukken activeert de rijpedaalmodus. Een scrollwiel wisselt het bereik van het rijpedaal. Hendel terug naar links trekken betekent wederom hendelmodus.

  De rijhendel is klein maar fijn. Naar rechts drukken activeert de rijpedaalmodus. Een scrollwiel wisselt het bereik van het rijpedaal. Hendel terug naar links trekken betekent wederom hendelmodus.

 • De kleinste monitor in de test met 11,3 cm diagonaal heeft meer dan een minuut nodig om op te starten. Dit vraagt gewenning. De bestuurder loopt door de menu's heen met draai-drukknoppen en pijltoetsen.

  De kleinste monitor in de test met 11,3 cm diagonaal heeft meer dan een minuut nodig om op te starten. Dit vraagt gewenning. De bestuurder loopt door de menu's heen met draai-drukknoppen en pijltoetsen.

 • Prima: de ruitenwisser draait 270 graden. Het zicht rondom is mede door het dakraam en de hoge voorruit uitstekend. De spiegels zijn wat klein, alleen optioneel elektrisch te verstellen en ontberen een groothoekoptie.

  Prima: de ruitenwisser draait 270 graden. Het zicht rondom is mede door het dakraam en de hoge voorruit uitstekend. De spiegels zijn wat klein, alleen optioneel elektrisch te verstellen en ontberen een groothoekoptie.

 • Met amper 3 meter wielbasis is de draaicirkel 12,1 meter. Met 7,9 ton leeggewicht en 13,5 toegelaten blijft er 5,6 ton te beladen over. Dat is een halve ton meer dan gemiddeld.

  Met amper 3 meter wielbasis is de draaicirkel 12,1 meter. Met 7,9 ton leeggewicht en 13,5 toegelaten blijft er 5,6 ton te beladen over. Dat is een halve ton meer dan gemiddeld.

 • De Agco 7,4 litermotor gebruikt AdBlue, maar geen uitlaatgasrecirculatie of partikelfilter. In parkeerstand dalen de toeren onder 700 tpm. Aan de aftakas levert de T4 met boost maximaal 156 kW (212 pk). Daarmee is de trekker de sterkste in de test. Het specifiek verbruik is met 239 g/kWh hoger dan gemiddeld (230 g/kWh).

  De Agco 7,4 litermotor gebruikt AdBlue, maar geen uitlaatgasrecirculatie of partikelfilter. In parkeerstand dalen de toeren onder 700 tpm. Aan de aftakas levert de T4 met boost maximaal 156 kW (212 pk). Daarmee is de trekker de sterkste in de test. Het specifiek verbruik is met 239 g/kWh hoger dan gemiddeld (230 g/kWh).

 • Mooi geïntegreerde fronthef met 1 DW-ventiel. Optioneel zijn externe knoppen voor een DW-ventiel.

  Mooi geïntegreerde fronthef met 1 DW-ventiel. Optioneel zijn externe knoppen voor een DW-ventiel.

 • Achter is er goede hardware met prima stabilisatie. Maximaal hefvermogen is 8,1 ton met 83 cm hefbereik.

  Achter is er goede hardware met prima stabilisatie. Maximaal hefvermogen is 8,1 ton met 83 cm hefbereik.

 • De hefknoppen achter werken progressief. Voor de dubbelwerkende topstang is er een apart ventiel met externe knoppen. Ook andere ventielen zijn extern te bedienen.

  De hefknoppen achter werken progressief. Voor de dubbelwerkende topstang is er een apart ventiel met externe knoppen. Ook andere ventielen zijn extern te bedienen.

 • De 4 eenvoudige DW-ventielen zitten eindelijk allemaal links van de topstang! Op 1 ventiel is 103 l/min gemeten en op 2 ventielen 165 liter.

  De 4 eenvoudige DW-ventielen zitten eindelijk allemaal links van de topstang! Op 1 ventiel is 103 l/min gemeten en op 2 ventielen 165 liter.

 • Via de monitor is in te stellen dat de 4wd even inschakelt bij het wegrijden, evenals bij het wisselen van rijrichting. Zie ook de luchtbalgen naast de schokbreker voor de voorasvering.

  Via de monitor is in te stellen dat de 4wd even inschakelt bij het wegrijden, evenals bij het wisselen van rijrichting. Zie ook de luchtbalgen naast de schokbreker voor de voorasvering.

 • De pneumatische vering van vooras en cabine geven een aangenaam comfort. De door DLG gemeten 79 dB(A) is extreem hoog bij deze nul-serie trekker, maar viel in de praktijk niet op. De remmen pakken in transport wat traag op.

  De pneumatische vering van vooras en cabine geven een aangenaam comfort. De door DLG gemeten 79 dB(A) is extreem hoog bij deze nul-serie trekker, maar viel in de praktijk niet op. De remmen pakken in transport wat traag op.

 • De Valtra T214 Direct kost in deze testuitvoering €187.106.

  De Valtra T214 Direct kost in deze testuitvoering €187.106.

Of registreer je om te kunnen reageren.