Mechanisatie

Foto & video 3 reacties

Snel rondje in Fastrac 8000

JCB vernieuwde de Fastrac 8000-serie. Het uiterlijk en de bouwwijze komen overeen met de lichtere 4000-serie. Die heeft namelijk ook de cabine in het midden, een geveerde voor- en achteras en een topsnelheid van 70 km/u.

Naast het grotere motorvermogen dan de 4000, onderscheidt deze nieuweling zich doordat hij voldoet aan de T1B-regulering. Hierdoor mag de Fastrac dus daadwerkelijk 70 km/u rijden. Technisch kon hij dat al, nu mág het ook.

Foto

 • Eerst even wat algemene gegevens. De Fastrac 8000-serie bestaat uit twee modellen. De 8290 en 8330 met een nominaal vermogen van respectievelijk 280 pk (max. 306 pk) en 335 pk (max. 348 pk). Dit halen zij uit een 8.4 liter Sisu-motor met twee turbo’s die voldoet aan Fase IV-emissienorm. Dit is hetzelfde motorblok als de huidige 8000-serie, op de twee turbo’s na. Ze leveren 1.440 Nm bij 1.500 motortoeren. <em>Foto's: Bob Karsten</em>

  Eerst even wat algemene gegevens. De Fastrac 8000-serie bestaat uit twee modellen. De 8290 en 8330 met een nominaal vermogen van respectievelijk 280 pk (max. 306 pk) en 335 pk (max. 348 pk). Dit halen zij uit een 8.4 liter Sisu-motor met twee turbo’s die voldoet aan Fase IV-emissienorm. Dit is hetzelfde motorblok als de huidige 8000-serie, op de twee turbo’s na. Ze leveren 1.440 Nm bij 1.500 motortoeren. Foto's: Bob Karsten

 • JCB vierde niet alleen de introductie van de nieuwe 8000-serie, maar ook het 25-jarige bestaan van de Fastrac. Na de presentatie van de 8000 kwamen alle modellen vanaf 1991 nog eens langs. Met als letterlijke klap op de vuurpijl de nieuwe 8000.

  JCB vierde niet alleen de introductie van de nieuwe 8000-serie, maar ook het 25-jarige bestaan van de Fastrac. Na de presentatie van de 8000 kwamen alle modellen vanaf 1991 nog eens langs. Met als letterlijke klap op de vuurpijl de nieuwe 8000.

 • JCB haalde de cabine nog wat meer naar voren dan de huidige 8000-serie. Een van de voordelen van een cabine tussen de assen, is dat deze breder kan zijn. De cabine voelt hierdoor zeer ruim aan. Ook de bijrijder heeft een prima plek. In feite is de cabine gelijk aan die van de huidige 4000-serie.

  JCB haalde de cabine nog wat meer naar voren dan de huidige 8000-serie. Een van de voordelen van een cabine tussen de assen, is dat deze breder kan zijn. De cabine voelt hierdoor zeer ruim aan. Ook de bijrijder heeft een prima plek. In feite is de cabine gelijk aan die van de huidige 4000-serie.

 • JCB rustte de Fastrac uit met de ML260-variabele transmissie die Fendt onder andere in de 900-serie gebruikt. Deze gebruik je net even anders. Versnellen en vertragen doe je bijvoorbeeld door de joystick naar links en rechts te bewegen. Je kunt op drie manieren met de vario werken. Je switcht daartussen via de terminal. Je hebt een automatische modus, manuele modus en powershift-modus. Die laatste is vooral bedoeld voor de Amerikaanse markt, waar klanten verknocht zijn aan de powershiftbakken. In feite imiteert de Vario dan een full powershift, die je schakelt door naar links en rechts te bewegen. En levensecht: in die modus heb je geen actieve stilstand. Net als de Fendt-vario heb je een transport- en een veldgroep. Het is toegestaan deze te schakelen tijdens het rijden, mits er weinig druk op de transmissie staat. Tijdens het uitrollen bijvoorbeeld.

  JCB rustte de Fastrac uit met de ML260-variabele transmissie die Fendt onder andere in de 900-serie gebruikt. Deze gebruik je net even anders. Versnellen en vertragen doe je bijvoorbeeld door de joystick naar links en rechts te bewegen. Je kunt op drie manieren met de vario werken. Je switcht daartussen via de terminal. Je hebt een automatische modus, manuele modus en powershift-modus. Die laatste is vooral bedoeld voor de Amerikaanse markt, waar klanten verknocht zijn aan de powershiftbakken. In feite imiteert de Vario dan een full powershift, die je schakelt door naar links en rechts te bewegen. En levensecht: in die modus heb je geen actieve stilstand. Net als de Fendt-vario heb je een transport- en een veldgroep. Het is toegestaan deze te schakelen tijdens het rijden, mits er weinig druk op de transmissie staat. Tijdens het uitrollen bijvoorbeeld.

 • Je switcht tussen transmissie-modus via de terminal. Deze doet wat ‘oud’ aan. Hoewel de terminal groot genoeg is, is het schermpje maar klein. Een scrollwieltje was fijn geweest, want instellingen verander je nu met + en - knoppen. JCB wil een nieuwe terminal bouwen met geïntegreerde gps. Maar dit kan best nog twee jaar duren, of langer.

  Je switcht tussen transmissie-modus via de terminal. Deze doet wat ‘oud’ aan. Hoewel de terminal groot genoeg is, is het schermpje maar klein. Een scrollwieltje was fijn geweest, want instellingen verander je nu met + en - knoppen. JCB wil een nieuwe terminal bouwen met geïntegreerde gps. Maar dit kan best nog twee jaar duren, of langer.

 • Een vraag die rest: kun je de hef zien? Je hebt geen ruim zicht op de kogels. Maar het zich naar achter valt niet tegen. Tijdens de presentatie konden we niet proberen aan- en af te koppelen. Ons gevoel zegt dat het mogelijk moet zijn om in je eentje iets aan te koppelen.

  Een vraag die rest: kun je de hef zien? Je hebt geen ruim zicht op de kogels. Maar het zich naar achter valt niet tegen. Tijdens de presentatie konden we niet proberen aan- en af te koppelen. Ons gevoel zegt dat het mogelijk moet zijn om in je eentje iets aan te koppelen.

 • De nieuwe 8000-serie heeft geen mechanische verbinding meer tussen stuurwiel en wiel. In plaats daarvan lopen er twee hydraulische circuits. Mocht er één sneuvelen, dan heb je nog een noodstuur. Dit is de reden dat de Fastrac nu gekeurd is volgens T1B. Dit is een bundel met regulaties over remmen, veringen, stuur, ruitenwissers en noem maar op, waardoor de trekker daadwerkelijk verkocht mag worden als een 70 km/u-trekker. Vier schijfremmen en ABS helpen hier ook bij. Die hydraulische circuits maken het ook eenvoudiger om een snelstuurfunctie in te bouwen. Of dit een standaard of optionele functie word, is nog niet zeker.

  De nieuwe 8000-serie heeft geen mechanische verbinding meer tussen stuurwiel en wiel. In plaats daarvan lopen er twee hydraulische circuits. Mocht er één sneuvelen, dan heb je nog een noodstuur. Dit is de reden dat de Fastrac nu gekeurd is volgens T1B. Dit is een bundel met regulaties over remmen, veringen, stuur, ruitenwissers en noem maar op, waardoor de trekker daadwerkelijk verkocht mag worden als een 70 km/u-trekker. Vier schijfremmen en ABS helpen hier ook bij. Die hydraulische circuits maken het ook eenvoudiger om een snelstuurfunctie in te bouwen. Of dit een standaard of optionele functie word, is nog niet zeker.

 • JCB bouwt jaarlijks tussen de 700 en 1.000 nieuwe Fastracs. De verwachting is dat 30 procent hiervan de nieuwe 8000-serie gaat worden. Een kale Fastrac 8000 begint ergens tussen €170.000 en €175.000 en dat kan oplopen tot €185.000.

  JCB bouwt jaarlijks tussen de 700 en 1.000 nieuwe Fastracs. De verwachting is dat 30 procent hiervan de nieuwe 8000-serie gaat worden. Een kale Fastrac 8000 begint ergens tussen €170.000 en €175.000 en dat kan oplopen tot €185.000.

Laatste reacties

 • koestal

  mooie machine ,als hij maar betaalbaar is bij deze melkprijs

 • Jkieft

  @koestal, ik denk niet dat een gemiddelde Nederlandse melkveehouder de doelgroep is van deze trekker.

 • deer123

  JKieft, questie van tijd , de eerste Fasttrac was ook niet voor de gemiddelde melkveehouder. maar ik zie ze hier en daar wel rijden nu

Of registreer je om te kunnen reageren.