Mechanisatie

Foto & video 2 reactieslaatste update:6 jan 2016

Oude trekkers in het oude jaar 2015

Afgelopen jaar vonden in den lande de nodige evenementen plaats met historische landbouwwerktuigen. Een terugblik op twee evenementen in Zeeland, in Schoondijke en in Kruiningen.

Foto

 • Het thema was dit jaar New-Holland en zijn voorlopers. Met name Ford en een enkele Fordson. Een rij Ford-trekkers uit de 1000-series maakte een deel van de voorgeschiedenis van New-Holland aanschouwelijk. In 1964 zagen deze 1000-series het licht, wat het einde inluidendde van de benaming Fordson. Een noviteit bij deze series was dat ze optioneel uit te rusten waren met een Select-o-Speed-transmissie. Hiermee kon de bestuurder met een hendel bij het stuur schakelen zonder te ontkoppelen. Vanaf 1968 bouwde Ford de koplampen in de grille in, zoals deze rij laat zien met vooraan een 3000 en een 5000.

  Het thema was dit jaar New-Holland en zijn voorlopers. Met name Ford en een enkele Fordson. Een rij Ford-trekkers uit de 1000-series maakte een deel van de voorgeschiedenis van New-Holland aanschouwelijk. In 1964 zagen deze 1000-series het licht, wat het einde inluidendde van de benaming Fordson. Een noviteit bij deze series was dat ze optioneel uit te rusten waren met een Select-o-Speed-transmissie. Hiermee kon de bestuurder met een hendel bij het stuur schakelen zonder te ontkoppelen. Vanaf 1968 bouwde Ford de koplampen in de grille in, zoals deze rij laat zien met vooraan een 3000 en een 5000.

 • Aan de andere kant van de weg stond een overzicht van moderne New-Hollands. Op de voorgrond een T60.140 AutoCommand, in de jubileumkleur vanwege 50 jaar trekkerproductie in Basildon. Vakblad <em>Boerderij</em> koos dit type in 2014 <a title="Beste boerentrekker 2014" href="http://www.boerderij.nl/Mechanisatie/Nieuws/2014/9/New-Holland-Boerentrekker-van-2014-1596039W/" target="_blank">als beste boerentrekker</a>. Enkele kenmerken zijn de verlaging van uitlaatgas-emissies zonder capaciteitverlies (door injectie van ureumoplossing in uitlaatgassen) en als optie FreeSteer, een meesturende vooras voor een nog kleinere draaicirkel.

  Aan de andere kant van de weg stond een overzicht van moderne New-Hollands. Op de voorgrond een T60.140 AutoCommand, in de jubileumkleur vanwege 50 jaar trekkerproductie in Basildon. Vakblad Boerderij koos dit type in 2014 als beste boerentrekker. Enkele kenmerken zijn de verlaging van uitlaatgas-emissies zonder capaciteitverlies (door injectie van ureumoplossing in uitlaatgassen) en als optie FreeSteer, een meesturende vooras voor een nog kleinere draaicirkel.

 • Als voorbeeld van klassieke mechanisatie stond in het centrum een ruim een eeuw oude Fritzen-dorskast opgesteld. Deze werd aangedreven door een meer dan 70 jaar oude, maar goed bewaard gebleven International Harvester W-6.

  Als voorbeeld van klassieke mechanisatie stond in het centrum een ruim een eeuw oude Fritzen-dorskast opgesteld. Deze werd aangedreven door een meer dan 70 jaar oude, maar goed bewaard gebleven International Harvester W-6.

 • Op het terrein van de voormalige agrarische praktijkschool in Schoondijke stonden de oude trekkers opgesteld voor een rondrit door West-Zeeuws-Vlaanderen. Een bijzonder exemplaar is deze Renault R 3042, een zijklepper van 35 pk uit 1949.

  Op het terrein van de voormalige agrarische praktijkschool in Schoondijke stonden de oude trekkers opgesteld voor een rondrit door West-Zeeuws-Vlaanderen. Een bijzonder exemplaar is deze Renault R 3042, een zijklepper van 35 pk uit 1949.

 • Een andere aparte verschijning is deze John Deere, type B-styled. Een 20 pk sterke rijenteelttrekker uit 1944. Het schijnt dat RTK-gps ook beschikbaar is voor oudere modellen.

  Een andere aparte verschijning is deze John Deere, type B-styled. Een 20 pk sterke rijenteelttrekker uit 1944. Het schijnt dat RTK-gps ook beschikbaar is voor oudere modellen.

 • Met die oude trekkers weet je het maar nooit. Het lijkt soms dat ze, net als hun biologische voorgangers, wel eens wat laten vallen.

  Met die oude trekkers weet je het maar nooit. Het lijkt soms dat ze, net als hun biologische voorgangers, wel eens wat laten vallen.

 • Nog een fraai stukje oude glorie. Een Nuffield M4 van 62 pk uit 1952; nog met Perkins-motor, zoals het embleem op de grille laat zien. In dit jaar werd Nuffield onderdeel van British Motor Company en vanaf 1954 werden alleen nog nieuw ontwikkelde motoren van BMC ingebouwd.

  Nog een fraai stukje oude glorie. Een Nuffield M4 van 62 pk uit 1952; nog met Perkins-motor, zoals het embleem op de grille laat zien. In dit jaar werd Nuffield onderdeel van British Motor Company en vanaf 1954 werden alleen nog nieuw ontwikkelde motoren van BMC ingebouwd.

 • De rondrit is van start gegaan. Links op de voorgrond wacht een Belarus om in te voegen. Een Fordson Major E27N uit 1948 - bijgenaamd Blauwe Reiger - passeert. Daarachter een John Deere B-styled. In 2015 vierde Ford, als onderdeel van New-Holland, een tweede 50-jarig bestaan. Namelijk 50 jaar trekkerfabricage in Basildon. In 1903 begon het noodgedwongen onder de merknaam Fordson - er was toentertijd al een trekkermerk Ford. In 1953 vierde het zijn eerste 50-jarig jubileum onder eigen naam.

  De rondrit is van start gegaan. Links op de voorgrond wacht een Belarus om in te voegen. Een Fordson Major E27N uit 1948 - bijgenaamd Blauwe Reiger - passeert. Daarachter een John Deere B-styled. In 2015 vierde Ford, als onderdeel van New-Holland, een tweede 50-jarig bestaan. Namelijk 50 jaar trekkerfabricage in Basildon. In 1903 begon het noodgedwongen onder de merknaam Fordson - er was toentertijd al een trekkermerk Ford. In 1953 vierde het zijn eerste 50-jarig jubileum onder eigen naam.

 • Op het klassieke trekkertreffen in Kruiningen (ook in Zeeland) waren eveneens enkele fraaie exemplaren te zien uit de geschiedenis van de Ford-company als trekkerfabrikant. Deze zeldzame Ford NAA Golden Jubilee is een verbeterde en gerestylede versie van de Ford 8N. De trekker werd uitgebracht als jubileummodel in 1953 en is maar een jaar geproduceerd.

  Op het klassieke trekkertreffen in Kruiningen (ook in Zeeland) waren eveneens enkele fraaie exemplaren te zien uit de geschiedenis van de Ford-company als trekkerfabrikant. Deze zeldzame Ford NAA Golden Jubilee is een verbeterde en gerestylede versie van de Ford 8N. De trekker werd uitgebracht als jubileummodel in 1953 en is maar een jaar geproduceerd.

 • Een fraai model uit de beginjaren van de trekkerfabricage door boerenzoon Henry Ford. Een Fordson model F, in massaproductie genomen vanaf 1917. Het was een innovatief ontwerp omdat motor, versnellingsbak en differentieel tot één stijf geheel waren samengevoegd, dat daardoor het chassis vormde. Al vanaf het begin was de Fordson F een succes. De jonge USSR bestelde er bijvoorbeeld 26.000 stuks.

  Een fraai model uit de beginjaren van de trekkerfabricage door boerenzoon Henry Ford. Een Fordson model F, in massaproductie genomen vanaf 1917. Het was een innovatief ontwerp omdat motor, versnellingsbak en differentieel tot één stijf geheel waren samengevoegd, dat daardoor het chassis vormde. Al vanaf het begin was de Fordson F een succes. De jonge USSR bestelde er bijvoorbeeld 26.000 stuks.

 • Een indruk van het bestuurderscomfort van de Fordson F, dat toen als gewoon werd ervaren. Net als bij zijn autoproductie vond Henry Ford dat dat de prijs ook voor kleine bedrijven te behappen moest zijn. Door toepassing van zijn lopende band wist hij de beginprijs van 750 dollar in 1918 terug te brengen naar 395 dollar in de jaren twintig.

  Een indruk van het bestuurderscomfort van de Fordson F, dat toen als gewoon werd ervaren. Net als bij zijn autoproductie vond Henry Ford dat dat de prijs ook voor kleine bedrijven te behappen moest zijn. Door toepassing van zijn lopende band wist hij de beginprijs van 750 dollar in 1918 terug te brengen naar 395 dollar in de jaren twintig.

 • Een afwijkende variant was deze Fordson Major E27N uit 1952. De trekker is voorzien van een cabine die veel lijkt op de cabines van de Fordsons die de Engelse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog inzette als onder andere vliegtuigsleper.

  Een afwijkende variant was deze Fordson Major E27N uit 1952. De trekker is voorzien van een cabine die veel lijkt op de cabines van de Fordsons die de Engelse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog inzette als onder andere vliegtuigsleper.

 • Nog meer bijzondere producten van de Ford-company. Zoals deze Ford 8N uit begin jaren vijftig met voorlader. De koplampen (die normaal aan de zijkant zitten) zijn naar boven verplaatst om de armen van de voorlader niet in de weg te zitten. Dit model was het breekpunt in de samenwerking met Ferguson.</p>
<p>Daarachter een Bolinder Munktell 55. Deze fabrikant was later, in samenwerking met Volvo, een voorloper van het huidige Valtra.

  Nog meer bijzondere producten van de Ford-company. Zoals deze Ford 8N uit begin jaren vijftig met voorlader. De koplampen (die normaal aan de zijkant zitten) zijn naar boven verplaatst om de armen van de voorlader niet in de weg te zitten. Dit model was het breekpunt in de samenwerking met Ferguson.

  Daarachter een Bolinder Munktell 55. Deze fabrikant was later, in samenwerking met Volvo, een voorloper van het huidige Valtra.

 • Elders op het terrein in Kruiningen stonden enkele Porsches opgesteld. De achterste is een Porsche Super, geïntroduceerd in 1957. Vooraan een Porsche Master. Dit model gold bij zijn verschijnen in 1958 als de modernste trekker van Duitsland. Er was bijvoorbeeld veel aandacht voor comfort en bedieningsgemak voor de bestuurder. Optioneel was een verwarmbare cabine leverbaar. Maar vanaf begin jaren zestig raakte de Master met zijn 50 pk steeds meer marktaandeel kwijt, tot Renault in 1963 de trekkertak van Porsche overnam.

  Elders op het terrein in Kruiningen stonden enkele Porsches opgesteld. De achterste is een Porsche Super, geïntroduceerd in 1957. Vooraan een Porsche Master. Dit model gold bij zijn verschijnen in 1958 als de modernste trekker van Duitsland. Er was bijvoorbeeld veel aandacht voor comfort en bedieningsgemak voor de bestuurder. Optioneel was een verwarmbare cabine leverbaar. Maar vanaf begin jaren zestig raakte de Master met zijn 50 pk steeds meer marktaandeel kwijt, tot Renault in 1963 de trekkertak van Porsche overnam.

 • Deze Deutz-trekkers - met vooraan een fraai geconserveerde F1M414 uit 1941, voorzien van vaste maaibalk en ploeg - werden in 1949 in kleine aantallen weer in productie genomen nadat de fabrieken waren vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Dit exemplaar is nog van voor de bombardementen. De volgende trekker is een luchtgekoelde D25. De D-serie kwam vanaf 1962 op de markt.

  Deze Deutz-trekkers - met vooraan een fraai geconserveerde F1M414 uit 1941, voorzien van vaste maaibalk en ploeg - werden in 1949 in kleine aantallen weer in productie genomen nadat de fabrieken waren vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Dit exemplaar is nog van voor de bombardementen. De volgende trekker is een luchtgekoelde D25. De D-serie kwam vanaf 1962 op de markt.

 • Ter afsluiting een fraai resultaat van de fusiegeschiedenis. Een International-Harvester Mc-Cormick Farmall B-450.

  Ter afsluiting een fraai resultaat van de fusiegeschiedenis. Een International-Harvester Mc-Cormick Farmall B-450.

Laatste reacties

 • Gielen

  Ik mis de FIAT`s in de fotoserie. Newholland is toch een samenvoegsel van FIAT en FORD. FIAT is nog steeds eigenaar van Newholland als ik het goed heb.

 • ed12345

  Gielen dat Fiat eigenaar is van wat Ford was vinden de Ford fanaten nog steeds een moeilijk te verteren hapje Ik zelf inbegrepen

Of registreer je om te kunnen reageren.