Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Machinepark met meerwaarde op Texel

De familie Van der Star boert en loonwerkt op een eiland: Texel. Dat heeft invloed op hun keuzes aangaande het machinepark. Nieuwe machines moeten duidelijke meerwaarde meebrengen en terug te verdienen zijn in een geïsoleerde markt waar je erg moeilijk nieuwe klanten vindt.

Aan de basis van het bedrijf ligt de akkerbouwpoot, en met name de aardappelteelt. Met die mechanisatie toch aanwezig, groeide daarnaast een loonwerktak. Maakt de investeringen eerder lonend.

Bij het bezoek van TREKKER valt het loonbedrijf nauwelijks op. Alle ijzerwaren staan keurig in een loods opgesteld. De Van der Stars willen netjes voor de dag komen en zijn zuinig op hun materieel. Zo lang een trekker of machine zijn werk goed kan doen, blijft hij op het bedrijf.

Werken op een eiland heeft zowel voordelen als beperkingen. Er is weinig concurrentie van buiten. Maar je kunt het werkgebied niet vergroten. "Het eiland is wat het is, het wordt niet groter. De koek is aardig verdeeld onder de loonwerkers."

Duidelijke meerwaarde

Bij aanschaf van een nieuwe machine ligt de lat hoog. Vuistregel: een investering moet minimaal 5 pluspunten hebben ten opzichte van de bestaande machine. Bart neemt de aanschaf van de Claas Quadrant 3300-grootpakpers als voorbeeld: beter snijwerk, minder sporen door extra grote banden, meer capaciteit, betere baaldichtheid en een mooier pak. 3 seizoenen later is die verwachting uitgekomen. "Een fenomenale machine."

Van der Star werkt geregeld en graag samen met een collega-loonwerker. "Hij laadt onze Strautmann-breedstrooier met zijn mobiele graafmachine. Een kraan kan voor ons niet uit; hij maakt de zijne rendabel door ook in de aannemerij te werken. Zo vullen we elkaar aan."

Lees alles over het machinepark op Texel in de TREKKER (nummer 329) die volgende week op de deurmat ploft.

Uw machinepark in beeld?

De rubriek Mijn Machinepark lijkt ons erg leuk voor de lezers van ons blad, en het zijn mooie verhalen om te maken. Het is wat de redactie betreft niet een vitrine, zo van: 'kijk eens wat ik allemaal heb'. Het gaat ons om de onderliggende bedrijfsfilosofie. Wat is de investeringsstrategie die resulteert in dít machinepark? Wilt u perfecte producten afleveren? Zo goedkoop mogelijk werken? Alleen geld uitgeven aan het hoognodige?

Hebt u een afgewogen mening achter úw machinepark zitten? Wij horen het graag! Stuur een mailtje naar trekker@reedbusiness.nl dat u een interessant machinepark hebt. Naam, telefoonnummer, en heel kort waar het om gaat. Wij bellen terug, en wie weet komt uw bedrijf in een volgende aflevering in the picture!

Foto

 • Even een rondje met de klok mee, vanaf linksvoor: Case IH MX 135 (zijn er 2 stuks op het bedrijf, en verder 2× MX100 en MX170), Amazone UX4200 super (2014), Komatsu WA250-shovel, AVR 230B-getrokken rooier, Inter Drain-draineermachine, JD 8530T + Mekos-dozerbak, Claas Axion 850 (2011), Arion 650 (2015) en Arion 540 (2013), en nog net op de foto de Vicon RF2235. Foto's: Matthijs Verhagen

  Even een rondje met de klok mee, vanaf linksvoor: Case IH MX 135 (zijn er 2 stuks op het bedrijf, en verder 2× MX100 en MX170), Amazone UX4200 super (2014), Komatsu WA250-shovel, AVR 230B-getrokken rooier, Inter Drain-draineermachine, JD 8530T + Mekos-dozerbak, Claas Axion 850 (2011), Arion 650 (2015) en Arion 540 (2013), en nog net op de foto de Vicon RF2235. Foto's: Matthijs Verhagen

 • Familie van der Star: loonwerker Bart, vader Aris voor de grote lijnen en 'broertje' Ewoud de akkerbouwer.

  Familie van der Star: loonwerker Bart, vader Aris voor de grote lijnen en 'broertje' Ewoud de akkerbouwer.

 • Het motto is een opgeruimd erf - dus alle machines staan netjes in de volledig geïsoleerde loods met zonnepanelen op het dak (54 bij 36 meter vrije overspanning).

  Het motto is een opgeruimd erf - dus alle machines staan netjes in de volledig geïsoleerde loods met zonnepanelen op het dak (54 bij 36 meter vrije overspanning).

 • De oudere Case IH MX'en en Case Internationals doen de voorkomende klussen. De Texelaars zijn zuinig op hun materiaal en gebruiken dat het liefst helemaal op.

  De oudere Case IH MX'en en Case Internationals doen de voorkomende klussen. De Texelaars zijn zuinig op hun materiaal en gebruiken dat het liefst helemaal op.

 • De John Deere 8530 T kocht Van der Star in 2010 bij uitzondering gebruikt. "Nieuw is dat niet te betalen."

  De John Deere 8530 T kocht Van der Star in 2010 bij uitzondering gebruikt. "Nieuw is dat niet te betalen."

 • De Pottinger Lion-kopeg met opbouwzaaimachine bulldozert niet in het losse Texelse zand (in tegenstelling tot de eerdere kopeg met kooirol en zaaimachine in de hef) en laat ook geen banen na. Zo gaat de kwaliteit van het werk steeds omhoog.

  De Pottinger Lion-kopeg met opbouwzaaimachine bulldozert niet in het losse Texelse zand (in tegenstelling tot de eerdere kopeg met kooirol en zaaimachine in de hef) en laat ook geen banen na. Zo gaat de kwaliteit van het werk steeds omhoog.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.